Latviju piemeklējis netipiski silts rudens

Oktobris un novembris ir mēneši, kas visbiežāk saistās ar drūmu, vēsu un nokrišņiem bagātu laiku. Ne reti oktobra beigās valda sals, kas liecina par ziemas tuvošanos, tādēļ netipiski siltais laiks, ko izjutām naktī uz pirmdienu bija pārsteigums ne vienam vien Latvijas iedzīvotājam.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķe Laura Krūmiņa atzīst, ka ir pāragri runāt par kādiem siltuma rekordiem: „Pie mums Latvijā nav vienveidīgu laika apstākļu un pie tā iedzīvotāji jau ir pieraduši. Kopumā gaisa temperatūra oktobrī ir virs normas, taču nekādi siltuma rekordi šajā ziņā nav sasniegti. 2008. gadā, naktī uz 31. oktobri gaisa temperatūra bija ļoti līdzīga kā tas bija šonakt +7 +11 grādu, taču līdz šim vissiltākais oktobris ir bijis 1967. gadā.” L. Krūmiņa prognozē, ka novembra 2. dekādes vidū mēs varētu sagaidīt ziemai raksturīgākus laika apstākļus, taču par pašas ziemas iestāšanos runāt vēl ir pāragri.

Arī laika vērotājs Vilis Bukšs atklāj: „Lai arī gaisa temperatūra pārsniedz ierasto normu, tas nav nekas neparasts. Oktobra mēneša nogalē ir bijis jauks laiks un arī novembra sākums būs silts. Gaisa temperatūra ir kopējās normas robežās.” Laika vērotājs, tulkojot dažādas dabas zīmes, izsaka prognozes, ka ziema gan nebūs silta un jau novembra vidū varam sagaidīt pirmo sniegu, laikus brīdinot, ka autoceļi kļūs slideni.

Paši iedzīvotāji par laika apstākļiem nesatraucas un ar tiem ir apmierināti. Klinta (21): „Savā ikdienā laika apstākļiem uzmanību daudz nepievēršu, bet tas, protams, tā nebūtu ja notiktu kādas krasas, rudenim netipiskas laika apstākļu pārmaiņas. Pašreiz gan izskatās, ka viss ir tāpat kā parasti.” Arī pensionārei Maijai (69) ir līdzīgs viedoklis: „Ir bijis visādi. Citus gadus oktobrī piedzīvots gan sals, gan vēl siltāks laiks nekā tas ir šobrīd. Manuprāt, viss ir kārtībā. Jā, ir nedaudz siltāks nekā tam rudenī būtu, iespējams, jābūt, bet gan jau pavisam drīz sagaidīsim aukstumu un sniegu.”

Arī turpmākās trīs dienas, Latvijā būs siltas un bez ievērojamiem nokrišņiem, ziņo BNS.

Svarīgākais