Augusts Latvijā bijis par grādu siltāks un krietni lietaināks nekā ierasts

Augusta vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija par grādu augstāka, nokrišņu daudzums - teju uz pusi lielāks par ilggadējo vidējo rādītāju, liecina aģentūras BNS apkopotā Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija.

Visvairāk lija mēneša vidū - augusta otrā dekāde bija ar nokrišņiem visbagātākais attiecīgais laika periods Latvijas meteoroloģisko novērojumu vēsturē. Vietām Kurzemē nokrišņu daudzums mēneša vidū piecas reizes pārsniedza normu. Visintensīvāk lija 19.-20.augustā, kad Kalnciemā un Kolkā diennakts nokrišņu summa bija 70 milimetru. Lietaināks nekā parasti augusts bija arī Rīgā, savukārt Daugavpils apkaimē nokrišņu bija mazāk nekā citos gados.

Valstī vidēji augusta kopējais nokrišņu daudzums bija 111 milimetru jeb 146 procenti no normas. Vēl lietaināks augusts bija pērn, kad nokrišņu daudzums vidēji Latvijā bija 147 milimetri jeb 190 procentu no ilggadējā vidējā rādītāja, kas ir 76 milimetri.

Pagājušā mēneša vidējā gaisa temperatūra bija +17 grādu jeb viens grāds virs normas. Mēneša pirmajā un otrajā dekādē gaisa temperatūra bija vien dažas grāda desmitdaļas augstāka par normu, savukārt augusta trešajā dekādē temperatūras norma tika pārsniegta par diviem grādiem.

Neierasti bija arī tas, ka augstākā gaisa temperatūra Latvijā tika reģistrēta mēneša beigās, bet zemākā - augusta sākumā. Naktī uz 4.augustu gaisa temperatūra Daugavpils meteoroloģisko novērojumu stacijā pazeminājās līdz +5,1 grādam, savukārt augstākā gaisa temperatūra tika reģistrēta 27.datumā Ventspils meteostacijā, kur termometra stabiņš pakāpās līdz +29,1 grādam.

Svarīgākais