Jūnijs Latvijā bijis siltāks un sausāks nekā citus gadus

Šā gada jūnijs Latvijā bijis 2,5 grādus siltāks par normu, savukārt nokrišņu daudzums sasniedzis tikai divas trešdaļas no normas, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Siltākais laiks bija jūnija sākumā - mēneša pirmā dekāde ar vidējo gaisa temperatūru +20 grādu kļuva par siltāko jūnija pirmo dekādi Latvijas meteoroloģisko novērojumu vēsturē. Gaisa temperatūra jūnija pirmajās desmit diennaktīs bija 6,3 grādus augstāka par ilggadējo vidējo rādītāju, nokrišņu daudzums - tikai 13 procentu no normas.

Mēneša otrajā un trešajā dekādē gaisa temperatūra bija vairs tikai nepilnu grādu virs normas. Nokrišņu daudzums mēneša vidū bija 35 procentus lielāks par normu, bet jūnija pēdējā dekādē atkal bija lietus deficīts - nolija tikai puse no ierastā daudzuma. Kā vienmēr vasarā, vietumis pērkona lietusgāzes atnesa lielu nokrišņu daudzumu, bet citviet nokrita vien dažas lietus lāses.

Zemākā gaisa temperatūra tika reģistrēta naktī uz 26.jūniju Mērsragā, kur termometra stabiņš noslīdēja līdz +3,5 grādiem. Stendes novērojumu stacijā zāles virskārtā tonakt fiksēta salna līdz -1,5 grādiem, neliela salna šeit bija arī 27.jūnija naktī.

Augstākā gaisa temperatūra, +32 grādi, reģistrēta 7.jūnijā Ventspilī. +30 grādu atzīme Latvijā tika pārsniegta sešās dienās mēneša sākumā, kā arī jūnija pēdējā dienā.

Līgo dienā jūras piekrastē vējš sasniedzas vētras spēku, brāzmās pastiprinoties līdz 23 metriem sekundē, tomēr lielākus postījumus nesa negaisa mākoņi.