Jūnija sākums bijis karstākais pēdējā gadsimta laikā

Vasara Latvijā šogad ir sākusies ar karstu un sausu laiku. Ar vidējo gaisa temperatūru +20ºC, kas ir 6,3 grādus virs normas, šī gada jūnija pirmā dekāde ir bijusi siltākā jūnija pirmā dekāde Latvijas meteoroloģisko novērojumu vēsturē.

Turpinoties šogad pirmajam karstuma vilnim, jau 1. jūnijs ar diennakts vidējo gaisa temperatūru 8,4 grādus virs normas bija līdz šim viskarstākā jūnija pirmā diena. Turpmāk siltums atslāba un līdz 5. jūnijam diennakts vidējā gaisa temperatūra bija 2-4 grādus virs normas. 6. jūnijā karstums atsākās ar jaunu spēku un turējās līdz pat dekādes beigām. Diennakts vidējā gaisa temperatūra 6.-9. jūnijā bija 8-9 grādus, 10. jūnijā – 7 grādus virs normas. 6. un 7. jūnijs bija līdz šim viskarstākie, bet 8. un 9. jūnijs - otrie karstākie atbilstošie datumi Latvijas meteoroloģisko novērojumu vēsturē, nra.lv informēja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā.

Maksimālā gaisa temperatūra katrā no šīs dekādes karstajām dienām kaut kur Latvijā pārsniedza +30 grādus, visaugstāk – līdz +32,1 grādam – pakāpjoties 7. jūnijā Ventspilī. Daudzās stacijās 1., 6., 7. un 9. jūnijā krita iepriekšējie maksimālās gaisa temperatūras konkrētajā dienā konkrētajā vietā rekordi, bet 1., 6. un 9. jūnijā tika reģistrētas jaunas šo dienu visaugstākās gaisa temperatūras visā Latvijā kopumā.

Karstajā periodā arī naktis nedeva īpašu veldzi - tās kļuva arvien siltākas un dekādes otrajā pusē diennakts minimālā gaisa temperatūra teritorijas lielākajā daļā jau bija +14...+18 grādu.

Dekādes nokrišņu daudzums vidēji Latvijā bija tikai 13% no normas. Daudzviet aizvadītās desmit dienas pagāja praktiski bez nokrišņiem, intensīvāki gubu-lietus mākoņi brīžam veidojās vietām Kurzemes jūras piekrastes teritorijās. Tā gandrīz trešdaļa no dekādes normas nolija 8. jūnijā Ventspilī. Dāsnas lietusgāzes bija 9. jūnijā Liepājā, kur diennakts nokrišņu daudzums bija līdzvērtīgs visas dekādes nokrišņu normai. 10. jūnijā uzreiz 70% no dekādes nokrišņu „plāna” tika izpildīti Rucavā.

Nokrišņus nereti pavadīja arī pērkona negaiss un brāzmains vējš, kas vislielāko brāzmu ātrumu – 20 m/s – sasniedza 7. jūnijā Rucavā un 9. jūnijā Liepājā.

Latvijā

Rīgas Pieminekļu aģentūra 25. septembrī Latgales parkā demontēja piemiņas zīmi – akmeni Maskavas dārza izveidei. Akmens uzstādīšana nebija saskaņota ne Rīgas būvvaldē, ne citā institūcijā, līdz ar to piemiņas zīme konkrētajā vietā uzstādīta un līdz šim atradās neatbilstoši normatīvajiem aktiem, informē Rīgas dome.

Svarīgākais