Tveice būs visu nedēļu; mediķi aicina piesargāties

© f64

Meteorologi brīdina: visu šo nedēļu Latvijā saglabāsies stiprs karstums un dienas vidū maksimālā gaisa temperatūra pārsniegs pat 30 grādu. Ņemot vērā gaidāmo karstumu, sutīgo laiku, mediķi aicina iedzīvotājus pēc iespējas mazāk uzturēties saulē dienas karstākajā laikā, izvēlēties atbilstošu apģērbu, uzņemt pietiekamā daudzumā šķidrumu un saudzēt bērnu veselību.

Aizvadītajās brīvdienās palīdzība sniegta vairākiem karstuma upuriem, tostarp bērniem, kuri guvuši karstuma dūrienu.

Prognozes liecina, ka karstums, temperatūra no 27 līdz 31 grādam, saglabāsies visu nedēļu. Jau aizvadītajā nedēļā tika pārsniegti līdzšinējie jūnija sākuma karstuma rekordi un, iespējams, līdz ar šīs nedēļas tveici, arī visi vasaras sākuma rekordi. Tiek prognozēts, ka otrdien temperatūra paaugstināsies no 26 līdz 31 grādam. Trešdien varētu būt vairāk mākoņu un temperatūra nedaudz zemāka, tomēr nedēļas otrajā pusē vēsāks nekļūs un temperatūra būs ap 30 grādu.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķi norāda: apstākļos, kad karstums sasniedz un pārsniedz 28–30 grādus pēc Celsija, iedzīvotājiem ir jāievēro piesardzība, lai izvairītos no pārkaršanas un karstuma dūriena. Īpaši bīstama atrašanās saulē ir maziem bērniem – viņiem ieteicams uzturēties ēnā vai vēsās iekštelpās. Nekādā gadījumā nedrīkst atstāt bērnus vienus pašus mašīnā. Jāuzmanās arī, atstājot mazuli guļam vienu ratiņos – tie var pārvērsties par siltumnīcu, un bērns pārkarsis var iet bojā.

Karstajā laikā ir jāpalielina uzņemtā šķidruma daudzums, taču tas nedrīkst būt alkohols vai lielu cukura daudzumu saturošs dzēriens. Karstā laikā vislabāk izvēlēties vēsu tēju vai minerālūdeni. Dienas karstākajā laikā dienu ieteicams plānot tā, lai varētu izvairīties no karstuma un pēc iespējas vairāk uzturēties labi vēdināmās telpās. Karstā laikā bērni jāaizsargā no saules iedarbības, valkājot cepuri vai lakatiņu un saulesbrilles, bet labākais apģērbs ir gaišs, viegls, elpojošs, ērts apģērbs no dabiska materiāla, vienmēr līdzi vēlams ņemt arī ūdeni.

Karstā laikā veselība var pasliktināties gados vecākiem cilvēkiem un hronisku slimību pacientiem, īpaši ar elpceļu vai sirds slimībām.

Latvijā

Rīgas Pieminekļu aģentūra 25. septembrī Latgales parkā demontēja piemiņas zīmi – akmeni Maskavas dārza izveidei. Akmens uzstādīšana nebija saskaņota ne Rīgas būvvaldē, ne citā institūcijā, līdz ar to piemiņas zīme konkrētajā vietā uzstādīta un līdz šim atradās neatbilstoši normatīvajiem aktiem, informē Rīgas dome.

Svarīgākais