No pirmdienas Latvijā gaidāms 30 grādu karstums

Pirmdien Latvijā atgriezīsies 30 grādu karstums, un ļoti karsts laiks Latvijā varētu saglabāties līdz pat mēneša vidum, brīdina sinoptiķi.

Šajā periodā gaidāms pārsvarā sauss un saulains laiks. Jaunākās prognozes liecina, ka vien dažās dienās vietām īslaicīgi līs un ducinās pērkons. Tādējādi valsts lielākajā daļā pastiprināsies sausums, mežos gaidāma augsta ugunsbīstamība.

Minimālā gaisa temperatūra naktīs pārsvarā būs +12..+18 grādu robežās, pēcpusdienās gaiss sakarsīs vidēji līdz +26..+31 grādam. Pūšot mērenam dienvidaustrumu vējam, par dažiem grādiem zemāka gaisa temperatūra tuvākajās dienās būs līča piekrastē Kurzemē.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests aicina iedzīvotājus pēc iespējas mazāk uzturēties saulē dienas karstākajā periodā, izvēlēties atbilstošu apģērbu, uzņemt pietiekamā daudzumā šķidrumu un īpaši saudzēt bērnu veselību.

Karstā laikā nav ieteicams sauļoties, sevišķi bīstama atrašanās saulē ir maziem bērniem - viņiem ieteicams uzturēties ēnā vai vēsās iekštelpās. No saules iedarbības jāaizsargājas, nēsājot cepuri vai lakatiņu un saulesbrilles, vēlams vilkt gaišu, vieglu, elpojošu un ērtu apģērbu no dabiska materiāla, vienmēr vajadzētu līdzi ņemt arī ūdeni. Karstajā laikā ir jāpalielina uzņemtā šķidruma daudzums, taču tas nedrīkst būt alkohols vai lielu cukura daudzumu saturošs dzēriens.

Dienu ieteicams plānot tā, lai varētu izvairīties no karstuma, smagākos darbus un uzturēšanos ārpus telpām vēlams ieplānot rītos vai vakaros, kad karstums ir mazāks. Jāizvairās no ilgstošas fiziskas piepūles saulē vai karstās nevēdinātās telpās.

Nekādā gadījumā nedrīkst atstāt bērnus un mājdzīvniekus vienus pašus mašīnā. Bērns nedrīkst pārkarst guļot * mazuļa ratiņi var pārvērsties par siltumnīcu, un bērns pārkarsis var iet bojā. Mājdzīvnieki jānodrošina ar pieeju svaigam ūdenim un ēnainai vietai.

Karstuma izraisītiem veselības traucējumiem visvairāk pakļauti bērni un gados veci cilvēki, kā arī cilvēki, kuri slimo ar hroniskām slimībām, īpaši ar elpceļu vai sirds slimībām. Ja karstajā laikā pēc uzturēšanās saulē rodas veselības problēmas, jākonsultējas ar savu ģimenes ārstu vai ārpus ģimenes ārstu darba laika jāzvana pa Veselības norēķinu centra ģimenes ārstu konsultatīvā tālruņa numuru 66016001, kas strādā no plkst.18 līdz 8, bet brīvdienās un svētku dienās - visu diennakti.

Parādoties ķermeņa trīcēšanai, drebuļiem, augstai temperatūrai, sliktai dūšai ar vemšanu, apziņas traucējumiem, krampjiem vai samaņas zudumam, jāzvana ātrajai palīdzībai pa tālruni 113.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais