Ukrainas kara 730. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:12]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 22. februārī. Ukraina jaudivus gadus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:12. Polija un Ukraina ir tālu no vienošanās par Ukrainas lauksaimniecības produktu importu, ko uz robežas bloķē protestējošie Polijas lauksaimnieki, piektdien aģentūrai AFP pavēstīja premjerministra Donalda Tuska biroja vadītājs.

21:20. Ukrainas armija notriekusi vēl vienu Krievijas izlūklidmašīnu A-50, piektdien paziņojis Gaisa spēku komandieris Mikola Oleščuks. Tīmeklī piektdienas vakarā izplatījās videoieraksti, kuros redzama lidmašīnas vraka degšana. Notriektā lidmašīna nogāzusies Krasnodaras novadā. Kā ziņo ukraiņu amatpersonas, tieši šī lidmašīna 7.februārī koordinēja pēdējo Ukrainas masveida apšaudi ar raķetēm. Kā ziņots, vēl viena krievu izlūklidmašīna "A-50" tika notriekta 14.janvārī virs Azovas jūras.

20:10. Valmieras novada pašvaldība, Ukrainas Mazo pilsētu asociācijas pārstāvniecība Latvijā, Valmieras novada fonds un Valmieras Attīstības aģentūra parakstījusi sadarbības memorandu, lai īstenotu kopīgus projektus, piesaistītu līdzekļus un palīdzētu Ukrainai saistībā ar Krievijas militārā iebrukuma sekām, aģentūru LETA informēja pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Edīte Stērste.

19:10. 2023.gadā Ukrainai ziedojis 51% Latvijas iedzīvotāju, aģentūru LETA informēja Sabiedrības integrācijas fonda (SIF) pārstāve Ilze Sarkanābola. Viņa norāda, ka Latvijas iedzīvotāju sniegtā palīdzība un atbalsts Ukrainai un Ukrainas civiliedzīvotājiem Latvijā vēl joprojām ir augsts. Ukrainas vai Ukrainas bēgļu atbalstam 2022.gadā ziedoja - 56%, savukārt 2023.gadā 51% cilvēku pēdējā gada laikā personīgi ir snieguši kādu palīdzību vai atbalstu Ukrainai rāda jaunākie "Kantar Latvija" aptaujas dati pēc SIF pasūtījuma.

18:05. Pieminot otro gadskārtu kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā, Savienotās Valstis piemērojušas sankcijas vairāk nekā 500 fiziskajām un juridiskajām personām Krievijā, solot uzturēt spiedienu, lai apturētu Krievijas diktatora Vladimira Putina kara mašīnu. ASV prezidents Džo Baidens paziņoja, ka sankcijas vērstas arī pret "personām, kas saistītas ar Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija ieslodzījumu, kā arī pret Krievijas finanšu sektoru, aizsardzības rūpniecības bāzi, iepirkumu tīkliem un tiem, kas apiet līdzšinējās sankcijas. Plašāka informācija par sankcijām tiks paziņota vēlāk.

17:03 Diennakts laikā Aizsardzības spēki atvairīja 61 ienaidnieka uzbrukumu Tavria operatīvi stratēģiskās spēku grupas (OSGV) atbildības zonā, teletonā sacīja runātājs Dmitrijs Lihovijs.

"Notika 43 militārās sadursmes Marjanskas virzienā un 10 Avdejevskas virzienā. Okupanti izmanto nelielas uzbrukuma grupas līdz pat komandas lielumam, izmantojot nelielu daudzumu bruņumašīnu. Viņi ar tām nosēdina sauszemes karaspēku, kas tiek iznīcināta en masu,” sacīja Ļihovijs.

Viņš arī piebilda, ka situācija šajās jomās šobrīd ir visdinamiskākā visā Tavria OSGV atbildības līnijā. Aizsardzības spēkiem dažās jomās bija panākumi

15:41 Čehija vēlas organizēt valstu grupu, lai palīdzētu finansēt munīcijas piegādi Ukrainai, kas nepieciešama Krievijas iebrukuma atvairīšanai.

Kā ziņo Bloomberg, iniciatīva pirmo reizi parādījās pagājušās nedēļas nogalē, kad valsts prezidents Petrs Pāvels paziņoja, ka Prāga ārpus ES atradusi 800 000 munīcijas, no kurām vairāk nekā puse bija 155 mm čaumalas. Čehija ir gatava būt par starpnieku šīs munīcijas piegādē Ukrainai.

Valsts Aizsardzības ministrija paziņoja, ka koordinē centienus un ir nodrošinājusi Kanādas un Dānijas, kā arī vairāku citu valstu sākotnējās saistības.

14:46 tarptautiskajai sabiedrībai ir jāveicina Ukrainas zemju atmīnēšana un jāatjauno atmīnēto zemju izmantošana, uzsvēra Ārlietu ministrijas (ĀM) parlamentārais sekretārs Reinis Brusbārdis, kurš ceturtdien un piektdien uzturas darba vizītē Ņujorkā.

Kā aģentūru LETA informēja ĀM, Brusbārdis devies darba vizītē, lai piedalītos pasākumos Ukrainas atbalstam ANO un pārrunātu aktuālos izaicinājumus, ko rada Krievijas dezinformācija. Piektdien parlamentārajam sekretāram paredzēta uzruna ANO Ģenerālās asamblejas sanāksmē, kas veltīta Krievijas pilna mēroga agresijas kara otrajai gadadienai.

Brusbārdis ceturtdien uzstājās humanitārās atmīnēšanas tematiskajā pasākumā "Humanitarian Demining in Ukraine & its consequences for Food Security". Uzrunā pasākuma dalībniekiem viņš uzsvēra Krievijas atbildību par Ukrainas iedzīvotāju nogalināšanu un sagādātajām ciešanām, kā arī par infrastruktūras sagraušanu.

"Mīnu esamība Ukrainas teritorijā būtiski ietekmē ekonomisko aktivitāti un globālo pārtikas drošību, par ko pilna atbildība jāuzņemas Krievijai. Starptautiskajai sabiedrībai ir jāveicina Ukrainas zemju atmīnēšana un jāatjauno atmīnēto zemju izmantošana. Latvija aktīvi iesaistās Halo Trust darbā lauksaimniecībā izmantojamo zemju atmīnēšanā, kā arī piegādā kompaktos atmīnēšanas komplektus Ukrainai," pauda ĀM parlamentārais sekretārs.

Vizītes laikā Brusbārdis piedalījās Baltijas valstu un Centrālāzijas valstu pārstāvju tikšanās nolūkā padziļināt reģionālo dialogu. Parlamentārais sekretārs sarunā uzsvēra Latvijas pilsoņu drošības jautājumu kontekstā ar Krievijas aktivitātēm pret konkrētām Latvijas amatpersonām un sankciju apiešanas problemātiku.

Parlamentārais sekretārs arī tikās ar ANO Globālās komunikācijas departamenta sabiedrības iesaistes direktoru Maheru Naseru un "Microsoft" pārstāvniecības ANO pārstāvjiem. Sarunās tika apspriesta mākslīgā intelekta un moderno tehnoloģiju izmantošana dezinformācijas izplatīšanā un risinājumiem, lai to novērstu.

14:24 Prezidents Vladimirs Zelenskis sacīja, ka šogad Ukraina ne tikai aizstāvēsies, bet arī gatavosies jaunam pretuzbrukumam.

Savā intervijā FoxNews viņš sacīja, ka karā ar tik lielu valsti kā Krievija aizsardzība ir arī izaicinājums. Prezidents piebilda, ka šodien tas ir uzdevums numur viens.

Zelenskis arī komentēja 2023. gada vasaras kampaņu. Viņš uzsvēra, ka strauja kustība var novest pie militārpersonu zaudējumiem un ir jādomā par aizstāvju dzīvībām. Pēc viņa teiktā, Ukrainai tas ir nepieņemami, jo viss var tikt zaudēts. Tajā pašā laikā Ukrainas līderis paziņoja par jauniem pārsteigumiem iebrucējiem Melnajā jūrā.

12:47 Eiropas Savienība apstiprināja 13. sankciju paketi pret Krievijas Federāciju.

Tā teikts vēstījumā ES Padomes mājaslapā. ES Padome šodien apstiprināja trīspadsmito ierobežojošo pasākumu paketi pret Vladimira Putina režīmu, ņemot vērā otro gadadienu kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā. Jo īpaši sankcijas tiek noteiktas pret personām, kuras ir atbildīgas par Putina nelikumīgā, neizprovocētā un nepamatotā agresijas kara turpināšanos, un pret tām personām, kuras būtiski atbalsta karu.

12:05. Krievijas karš pret Ukrainu ātri beigsies, kad pasaule beidzot sapratīs diktatora Vladimira Putina režīma globālo draudu patieso līmeni, intervijā ASV telekanālam "Fox News" sacīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

12:00. Rietumvalstu lēmums ierobežot Ukrainai nodoto ieroču izmantošanu tikai tās teritorijā bija kļūda, paziņoja nākamais Igaunijas Aizsardzības spēku komandieris pulkvedis Andruss Merilo.

"No militārā viedokļa tā bija acīmredzama muļķība. Šāda ierobežojuma noteikšana izmaksājusi ļoti dārgi, un tas ir arī viens no iemesliem, kāpēc Ukraina ir atgriezusies aizsardzības pozīcijās un cenšas atvairīt Krievijas pretuzbrukumu," intervijā Igaunijas sabiedriskajai raidorganizācijai ERR sacīja Merilo.

11:22. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši 408 240 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1000 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī Krievija zaudējusi 6526 tankus, 12 410 bruņutransportierus, 9916 lielgabalus, 999 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 682 zenītartilērijas iekārtas, 339 lidmašīnas, 325 helikopterus, 7628 bezpilota lidaparātus, 1903 spārnotās raķetes, 25 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 12 960 automobiļus un autocisternas, kā arī 1575 specializētās tehnikas vienības.

11:00. Tieši šobrīd, kad atbalsts Ukrainai sāk apsīkt, ir vajadzīgs jauns cerības un atbalsta grūdiens, pauž Saeimas priekšsēdētājas biedre Antoņina Ņenaševa (P), Saeimas namā atklājot fotogrāfiju izstādi "Ukraina. Kara hronika".

Putins neapstāsies, viņš ir jāaptur - tādai jābūt rietumu politikai, uzsvēra Saeimas priekšsēdētājas biedre, sakot, ka, ja Krievija savu ceļu bruņo asiņainos melos, Ukraina liek pretī patiesību, kuru tvērusi fotogrāfija.

10:39. Stratēģiski svarīgais punkts Ukrainas karā pret Krieviju ir Armjanskas ieņemšana, tādu viedokli aģentūrai LETA pauda Latvijas Ārpolitiskas institūta (LĀI) pētnieks un Baltijas Aizsardzības koledžas lektors Krievijas militārās un stratēģiskajās studijās Sandis Šrāders.

Patlaban Hersonā ukraiņi ir tikuši pāri upei un pāri tiltiem un nedaudz pavirzījuši frontes līniju uz priekšu. Stratēģiski ir svarīgi, lai Ukrainas armija ieņemtu Armjansku. Tādā gadījumā Ukrainas armija tiktu galā ar lidlaukiem, piegādes ķēdēm un citiem stratēģiskiem punktiem, lai pilnībā atbrīvotu valsti no okupantu karaspēka.

10:08. Ukrainas pretgaisa aizsardzība aizvadītajā naktī notriekusi 23 no 31 trieciendrona "Shahed", ko Krievija raidīja pret mērķiem Ukrainā, paziņoja Ukrainas Gaisa spēki. Droni notriekti virs Odesas, Mikolajivas, Dņipropetrovskas un Poltavas apgabaliem. Aizvadītajā naktī droni palaisti no Krievijas Krasnodaras novada un okupētās Krimas.

09:25. Krievija pašlaik vērojamo Ukrainas vājumu mēģinās izmantot savā labā, tomēr strauji uzbrukuma manevri un triecieni nav paredzami, jo Krievijai nav tik milzīgu resursu, aģentūrai LETA prognozēja Latvijas Zemessardzes komandieris, brigādes ģenerālis Kaspars Pudāns.

Ģenerālis atzīmēja, ka agresors, iespējams, ir sajutis, ka spēj atgūt iniciatīvu gan taktiskajā, gan, iespējams, stratēģiskajā līmenī, vērtējot, cik ilgi Ukraina kā valsts varētu noturēties un cik ilgi turpinātos sabiedroto atbalsts. Viņaprāt, Krievija ļoti labi saprot, ka Ukrainas spēja pretoties ir atkarīga no Rietumu atbalsta ar bruņojumu.

08:09. Odesā naktī uz piektdienu Krievijas dronu uzbrukumā nogalināti trīs cilvēki, paziņoja Ukrainas Bruņoto spēku dienvidu pavēlniecība. Pret mērķiem Odesā raidīti vairāki Krievijas trieciendroni "Shahed". Vienu no tiem notriekusi Ukrainas pretgaisa aizsardzība un tas nokritis uz kāda uzņēmuma ēkas Odesas rūpniecības zonā. Ēkai nodarīti postījumi un izcēlies ugunsgrēks, zaudējuši dzīvību trīs cilvēki, kas tajā atradās.

Savukārt Dņipro naktī uz piektdienu Krievijas dronam "Shahed" ietriecoties daudzstāvu dzīvojamā ēkā, ievainoti astoņi cilvēki, paziņoja vietējās varasiestādes.

07:06. ASV plāno noteikt sankcijas pret vairāk nekā 500 mērķiem, kas ir iesaistīti Krievijas karā Ukrainā, ceturtdien paziņoja ASV Finanšu ministrija. Sankcijas paredzēts noteikt piektdien, un tās skars "Krieviju, tās veicinātājus, un tās kara mašīnu", sacīja Finanšu ministrijas amatpersona sakariem ar presi. Sankcijas noteiks gan Finanšu ministrija, gan Valsts departaments.

00:10. Ukrainas aizsardzības spēku personas nāves, gūstā vai pazušanas gadījumā pirmās tiesības uz finansiālu palīdzību no valsts ir viņa sievai un tikai pēc tam vecākiem. Bet abos gadījumos - ja viņi dzīvoja kopā ar pazudušo un bija no viņa apgādībā. Par to intervijā Telegraph runāja advokāte Svetlana Jarošenko.