Tik silts septembris, kā šogad, kopš 1924. gada Latvijā vēl nav bijis

© f64.lv, Mārtiņš Zilgalvis

Pagājušā mēneša vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija +16,1 grāds, līdz ar to par trim grāda desmitdaļām pārspēts 2023.gadā sasniegtais siltākā septembra rekords, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) apkopotā informācija.

Iepriekšējais rekords bija +15,2 grādi 1934.gada septembrī. Dati par vidējo gaisa temperatūru Latvijā tiek apkopoti kopš 1924.gada.

Pagājušajā mēnesī augstākā gaisa temperatūra bija +30,0 grādi 4.septembrī Bauskā, savukārt zemākā temperatūra LVĢMC novērojumu tīklā bija -1,3 grādi 30.septembra rītā Zosēnos.

Visu mēnesi, izņemot septembra pēdējās divas dienas, gaisa temperatūra saglabājās virs normas, mēneša otrā dekāde bija pat 4,7 grādus siltāka nekā ierasts. Septembris kopumā bija 3,8 grādus siltāks par normu.

14 septembra dienās vismaz kādā novērojumu stacijā tika pārspēts attiecīgā datuma siltuma rekords, un visā mēnesī tika laboti 87 temperatūras rekordi.

Vidējais nokrišņu daudzums septembrī bija 51,9 milimetri jeb 85% no ilggadējā vidējā rādītāja. Visvairāk lija Ventspils novada Vičakos, kur reģistrēti 108,5 milimetri nokrišņu, savukārt Dagdā un Piedrujā pagājušajā mēnesī bija tikai 13 milimetri nokrišņu.

Sausuma un mitruma rādītājs Kurzemē, Zemgalē un Rīgā bija normas robežās, bet daudzviet Vidzemē, Latgalē un Sēlijā laiks bija sauss, Dagdas un Gulbenes novērojumu stacijā fiksēts ekstremāls sausums.

Mēneša sākumā gaisā bija liela putekļu koncentrācija. Mēneša vidū un beigās dažviet tika novērots pērkona negaiss, krusa un brāzmains vējš. Bieži nakts un rīta stundās bija migla.

Vidējais relatīvais gaisa mitrums Latvijā septembrī bija 79% - no 74% Dagdā un Rīgā līdz 87% Kolkā.

Stiprākās vēja brāzmas - 29,3 metri sekundē - reģistrētas negaisa laikā 27.septembra vakarā Liepājas ostā.

Latvijā

TV24 raidījumā “Dienas personība ar Veltu Puriņu” viesojās sociologs Aigars Freimanis, kurš komentēja labklājības ministra Ulda Auguļa (ZZS) nesenos izteikumus par bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanu. Freimanis atklāj, ka Auguļa kungam piemīt kāds “politisks netikums” un uzskata, ka šoreiz labklājības ministrs ir "mazliet iebraucis auzās."