Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Laika apstākļi

Rīgā stiprā vēja dēļ izsludināts sarkanais brīdinājums [papildināts]

© f64.lv, Kaspars Krafts

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs brīdinājumu par vētru galvaspilsētā, Jūrmalā un Pierīgas novados paaugstinājis no oranžā līdz sarkanajam līmenim.

Tiek prognozēts, ka laika periodā no plkst.12 līdz 15 Rīgā ziemeļrietumu vējš pastiprināsies brāzmās līdz 33 metriem sekundē.

Sarkanais brīdinājums nozīmē, ka iespējami ievērojami postījumi plašās teritorijās, kā arī nelaimes gadījumi, kas apdraud cilvēku dzīvību. Iedzīvotājiem jāseko līdzi informācijai un norādījumiem, ko sniedz atbildīgās institūcijas, un jābūt gataviem ārkārtas pasākumiem, tai skaitā evakuācijai.

Vējš lauzīs kokus un radīs citus postījumus, cilvēki var ciest no vēja nestiem priekšmetiem un atlūzām, iespējami plaši bojājumi īpašumiem un infrastruktūrai.

Ūdens līmenis galvaspilsētā, līdzīgi kā piektdien, pakāpsies aptuveni metru virs normas. Gan Rīgā, gan Gaujas un Lielupes lejtecē spēkā dzeltenais brīdinājums par augstu ūdens līmeni un zemāko vietu applūšanu. Kā informē Rīgas domes Komunikācijas pārvalde pašlaik situācija ir normas robežās, tomēr policija turpina intensīvi monitorēt situāciju, un ir sagatavots nepieciešamais ekipējums gadījumā, ja nāksies veikt iedzīvotāju evakuāciju vai sniegt cita veida palīdzību.

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments aicinājis pedagogus brīdināt audzēkņus, ka, dodoties mājup, ir jābūt īpaši piesardzīgiem. Pirmsskolu pedagogi aicināti atturēties no bērnu aktivitāšu organizēšanas un pastaigām ārtelpās. Tāpat norādīts atturēties no interešu izglītības nodarbību organizšanas ārtelpās. Savukārt mazāko skolēnu vecāki aicināti, ja tas ir iespējams, sagaidīt bērnus pie skolas.

Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) aicina savlaicīgi nostiprināt vai telpās novietot vieglus priekšmetus, kas atrodas uz ēku balkoniem vai pagalmā, kā arī neatstāt vaļā namu logus. Iedzīvotāji aicināti parūpēties par saviem mājdzīvniekiem un neatstāt tos ārā.

VUGD iesaka arī nenovietot savas automašīnas zem, piemēram, atsevišķi augošiem kokiem, celtniecības sastatnēm, reklāmas stendiem vai elektropārvades līnijām.

Ja stiprais vējš radījis postījumus, kas apdraud cilvēku veselību un dzīvību, komunikācijas vai sabiedriskā transporta kustību, jāzvana uz vienoto ārkārtas palīdzības izsaukumu numuru 112.

Jau ziņots, ka pirmdien līdz plkst.10 stiprākās ziemeļrietumu vēja brāzmas Latvijā bija 27 metri sekundē (m/s) Liepājas un Ventspils ostā, liecina dati no meteoroloģisko novērojumu stacijām.

Trešais lielākais vēja ātrums brāzmās bija 22 m/s Daugavgrīvā, savukārt Rīgas centrā, Pāvilostā un Rucavā reģistrētas brāzmas līdz 21 m/s.

No rīta salās Somijas dienvidrietumos vējš brāzmās pastiprinājās līdz 29-34 m/s, vienā novērojumu stacijā reģistrētas brāzmas līdz pat 39 m/s.

Igaunijas salās ziemeļu, ziemeļrietumu vēja ātrums brāzmās dažviet sasniedzis 30-32 m/s.

Vētras kulminācija gaidāma dienas vidū un pēcpusdienā, bet Latgalē - pirmdienas pievakarē. Kurzemē un Vidzemē pievakarē sāksies vēja ātruma mazināšanās.

Lielākie vēja postījumi gaidāmi Rīgā, Jūrmalā un novados ap galvaspilsētu.