Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Laika apstākļi

Gaisa temperatūra naktī kāpusi pat par 12 grādiem, sniega sega saplok; diena būs saulaina

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Mākoņiem aizklājot debesis, nakts gaitā Latvijā gaiss kļuvis ievērojami siltāks, un piecos rītā temperatūra bija no -3,7 grādiem Ainažos līdz -14,5 grādiem Bauskā, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija.

Tai skaitā Staļģenē gaisa temperatūra paaugstinājusies par 12 grādiem - no -26 grādiem svētdienas vakarā līdz -14 grādiem pirmdienas rītā.

Vietām Kurzemē, Vidzemē un Latgalē snieg, galvenokārt mazā intensitātē.

Pūš lēns vējš no dienvidu puses, valsts austrumos - rietumu vējš.

Rīgā debesis sedz plāni mākoņi, pūš dienvidrietumu vējš trīs metri sekundē, gaisa temperatūra -13 grādi.

Augstākā gaisa temperatūra Eiropā 17.janvārī bija +19 grādi Portugālē un +22 grādi Spānijas austrumu piekrastē. Zemākā gaisa temperatūra naktī uz pirmdienu -33 grādi kalnos Zviedrijā un -36 grādi Krievijā. Polijā sals pastiprinājies līdz -26 grādiem.

Pagājušās nedēļas otrajā pusē Rietumzemgalē un Kurzemē uzsnigušais pūkainais sniegs krietni saplacis, Kalnciemā sniega sega kļuvusi par 14 centimetriem plānāka, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) dati.

Sniega segas biezums Kalnciemā samazinājies no 36 centimetriem sestdienas rītā līdz 22 centimetriem pirmdienas rītā, Dobelē - attiecīgi no 33 līdz 22 centimetriem.

Sniegs sasēdies arī Tukumā, kur sestdienas rītā iedzīvotāji ziņoja par 47 centimetrus dziļu sniegu.

Spēcīgo snigšanu Zemgales rietumu daļā un vietām Kurzemē pagājušās nedēļas otrajā pusē izraisīja mākoņi, kas nāca no Rīgas jūras līča. Tie veidojās, aukstajam gaisam plūstot pār relatīvi silto ūdeni. Sinoptiķi šādus nokrišņus dēvē par līča efekta nokrišņiem; pie ziemeļu, ziemeļrietumu vēja tie skar arī galvaspilsētu.

Sniegs bija pūkains un gaisīgs, tādēļ laika gaitā tas sablīvējās un sniega kārta saplaka.

Līdz ar to LVĢMC novērojumu tīklā visbiezākā sniega sega - 25 centimetri - atkal ir Dagdā, kur Jaungada dienā uzsniga 28 centimetri mitra un smaga sniega, kas pēc tam būtiski nesaplaka.

Pēdējās stundās krietni snidzis Ventspilī, sniega segas dziļums pilsētā palielinājies no 15 līdz 19 centimetriem. Citās novērojumu stacijās Kurzemē sniega biezums ir no viena centimetra Liepājā līdz 16 centimetriem netālajā Rucavā.

Rīgas centra novērojumu stacijā sniega sega saplakusi līdz 11 centimetriem. Valsts lielāko daļu klāj aptuveni 10-20 centimetrus bieza sniega kārta, bet Kolkā, Cēsu un Daugavpils pusē ir vien 5-6 centimetri sniega, liecina LVĢMC dati no automatizētajām novērojumu stacijām, kur mērījumus veic sensori, kas nav tik uzticami kā manuālie mērījumi.

Trešdien Latviju no rietumiem sasniegs sniegputenis, kas pāries nelielā lietū un atkalā, ceturtdien gaiss iesils līdz +1..+6 grādiem. Siltuma un lietus ietekmē nedēļas otrajā pusē sniega sega kļūs plānāka, bet vietām, kur ir maz sniega, izzudīs vienlaidu sega, prognozē sinoptiķi.

Pirmdien Latvijas lielākajā daļā caur mākoņiem spīdēs saule, vietām snigs, dažviet piekrastē iespējama stipra snigšana, prognozē sinoptiķi.

Maksimālā gaisa temperatūra no -3 grādiem vietām piekrastē līdz -7..-12 grādiem teritorijas lielākajā daļā.

Laikapstākļus nosaka augsta spiediena apgabals. Atmosfēras spiediens jūras līmenī 1018-1021 hektopaskāls.