Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Laika apstākļi

Nedēļas nogalē gaidāmi ļoti nepatīkami laikapstākļi

© Raitis Plauks/ F64 Photo Agency

Lai gan daudzi cer, ka šajā nosacītajā "ziemā" kādā brīdī beidzot sagaidīsim sniegu, laika prognozes tuvākajām dienām sola vien lietu un vēju. Turklāt nedēļas nogalē laikapstākļi, iespējams, būs īpaši nepatīkami.

Kā mikroblogošanas vietnē twitter raksta meteorologs Jānis Trallis, tad sestdien gaidāmi šonedēļ stiprākie nokrišņi un vēja brāzmas. Arī sinoptiķis Toms Bricis uzsver, ka nedēļas nogalē vēja ātrums varētu sasniegt pat 25 m/s.

Tunājot par prognozēm tuvākajām nedēļām, J.Trallis norāda, ka nākamnedēļ un marta sākumā gaidāms aukstāks laiks.

Savukārt Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC) norāda, ka kopš 9. februāra visā Latvijā ir iestājies meteoroloģiskais pavasaris, piekrastes rajonos tam nomainot meteoroloģisko rudeni. Šī ir trešā reize, kad kādā Latvijas reģionā nav bijusi meteoroloģiskā ziema, iepriekšējās bija 1974./75. gada un 1991./92. gada ziemas. Arī pārējos reģionos, kuros novembra beigās iestājās meteoroloģiskā ziema, turpmākajos mēnešos gaisa temperatūra lielākoties bija >0°C.

Savukārt kalendārā ziema (decembris-februāris) pagaidām diezgan droši ir siltākā novērojumu vēsturē ar vidējo gaisa temperatūru +2,7°C (1,7°C virs 1924./25. gada rekorda). Lai šī ziema nekļūtu par siltāko novērojumu vēsturē, atlikušajās februāra dienās vidējai gaisa temperatūrai Latvijā jābūt -9°C vai zemākai. Arī atsevišķi katrs no ziemas mēnešiem šoziem ir rekordsilti - decembris bija 3. siltākais, janvāris kļuva par siltāko novērojumu vēsturē, bet februāris ar vidējo gaisa temperatūru +2,1°C līdz šim ir 2. siltākais, dalot šo godu ar 1989. gada februāri.