Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 276. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:30]

© Scanpicx

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Krievijas Ukrainas karā 26. novembrī. Ukraina jau deviņus mēnešus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21.30. Krievijas karaspēks pārgrupē spēkus Limanskas, Avdejevska un Novopavlovskas virzienos, vēsta pravda.com.ua.

19.40. Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenā izlūkošanas pārvalde noliedz baumas, ka Krievija gatavojoties uzbrukt Ukrainai no Baltkrievijas puses līdz šī mēneša beigām.

"Ukrainas informatīvajā telpā pēdējās dienās izplatās informācija it kā par ienaidnieka plāniem novembra beigās uzbrukt Ukrainai ar Krievijas Federācijas un Baltkrievijas Republikas trieciengrupējumu no Ukrainas ziemeļu robežu puses. Šī informācija tiek pastiprināta ar anonīmām ziņu "noplūdēm" par forsētu raķešu un aviācijas uzbrukumu, kas notiktu pirms šāda iebrukuma," teikts paziņojumā Galvenās izlūkošanas pārvaldes "Telegram" kanālā.

18.40. Aizsardzības ministrija plāno kārtējo materiāltehnisko līdzekļu palīdzības sūtījumu Ukrainai.

Ministrija ir sagatavojusi valdības lēmuma projektu par materiāltehnisko līdzekļu nodošanu Ukrainai.

Detalizētāka informācija netiek atklāta. Aizsardzības ministrija kopš kara sākuma tikai daļēji publiski atklājusi kāda veida palīdzība katrā sūtījumā piegādāta.

17.30. Kopš Krievijas iebrukuma sākuma Ukrainā 24.februārī krievi zaudējuši 2901 tanku, 5848 bruņutransportierus, 1896 lielgabalus, 395 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 209 zenītartilērijas iekārtas, 278 lidmašīnas, 261 helikopteru, 1554 bezpilota lidaparātus, 531 spārnoto raķeti, 4406 automobiļus un autocisternas, 16 kuģus un ātrlaivas, kā arī 163 specializētās tehnikas vienības.

16.45. Ukrainas un Krievijas starpā notikusi kārtējā apmaiņa ar gūstekņiem, sestdien pavēstīja Kijivas un Maskavas amatpersonas.

Platformā "Telegram" Ukrainas prezidenta biroja vadītājs Andrijs Jermaks pavēstīja, ka atbrīvoti 12 Ukrainas gūstekņi, savukārt Krievijas Aizsardzības ministrija ziņo, ka no gūsta atgriezušies deviņi karavīri.

15.15. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis uzrunā sestdien, kad tiek atzīmēta Holodomora piemiņas diena, sacīja, ka ukraiņus reiz gribēja iznīcināt ar badu, bet tagad - ar tumsu un aukstumu.

"Ukraiņi gājuši cauri ļoti briesmīgām lietām. Un pie visa tā saglabājuši spēju nepakļauties un savu brīvības mīlestību. Reiz mūs gribēja iznīcināt ar badu, tagad - ar tumsu un aukstumu. Mūs nesalauzt. Mūsu uguns neizdzisīs. Mēs atkal uzvarēsim nāvi," sacīja prezidents.

14.40. Krievijas karaspēks sestdien ar raķetēm apšaudījis Dņipro pilsētu, valsts centrālajā daļā, pavēstīja Dņipropetrovskas apgabala kara administrācijas vadītājs Valentīns Rezņičenko.

Raķešu triecienā daļēji izpostītas septiņas ģimenes mājas.

Sprādziena vietā izraisījies ugunsgrēks. Cietusi sieviete, kas izcelta no drupām un nogādāta slimnīcā.

13.25. Ukrainas delegācija boikotēs Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) Parlamentāro asambleju (PA), kamēr šī organizācija nespēj izslēgt agresorvalsts Krievijas delegāciju vai apturēt tās pilnvaras, piektdien paziņoja Ukrainas Augstākās radas delegācijas EDSO PA vadītājs Mikita Poturajevs.

Par šo boikotu tika paziņots EDSO PA sēdes laikā Varšavā.

12.26. Krievijas karaspēks pret Ukrainu izmanto vecas spārnotās raķetes, kam nomontētas kodolgalviņas, teikts jaunākajā Lielbritānijas izlūkdienesta publiskajā ziņojumā par stāvokli Ukrainas frontēs.

"Atvērtajos avotos publicētajās fotogrāfijās redzama gaisa bāzējuma raķete "AS-15 Kent" (kā raķetes H-55 tiek dēvētas atbilstoši NATO klasifikācijai), kas, pēc visa spriežot, tika notriekta," teikts ziņojumā.

Šīs raķetes tika izstrādātas 80.gados kā līdzeklis kodollādiņu transportēšanai. Triecienā Ukrainā izmantotās raķetes kodolgalviņa bija noņemta un aizstāta ar balastu.

"Kaut arī šāds inerts ierocis var nodarīt zināmus zaudējumus uz raķetei piemītošās kinētiskās enerģijas un neizmantotās degvielas rēķina, tā diez vai var satriekt plānoto mērķi," norāda Lielbritānijas Aizsardzības ministrija.

11.27. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz sestdienas rītam sasnieguši 86 710 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Diennakts laikā iznīcināti 560 iebrucēji.

10.30. Krievijas karaspēks visu nakti apšaudījis Dņipropetrovskas apgabala Ņikopoles rajonu, pavēstīja apgabala kara administrācijas vadītājs Valentīns Rezņičenko.

"Rajonu piecas reizes apšaudīja ar "Gradiem" un smago artilēriju. Uz Ņikopoli, Marhanecu un apkārtnes ciemiem izšāva teju 60 šāviņus," platformā "Telegram pavēstīja apgabala vadītājs.

Apšaudē neviens cilvēks nav zaudējis dzīvību un neviens nav ievainots, liecina varasiestāžu informācija.

09.45. Šodien Rīgā Svētā Pētera baznīcā notiks ekumēnisks aizlūgums "Holodmor 1932-2022", kas būs veltīts PSRS izraisītā Ukrainas Holodomora upuriem un Ukrainas tautai, kas patlaban pretojas Krievijas iebrukumam.

Aizlūgums notiks plkst.14 latviešu un ukraiņu valodā. Ekumēniskajā aizlūgumā kopā ar Svētā Pētera draudzes un Latvijas evaņģeliski luteriskās baznīcas pārstāvjiem piedalīsies Ukrainas grieķu-katoļu baznīcas un Ukrainas pareizticīgo baznīcas pārstāvji.

09.02. Ukrainas valdība organizē iedzīvotāju bezmaksas evakuāciju no Hersonas pilsētas, un pirmie 100 evakuētie ar vilcienu ir aizvesti uz Hmeļnickas pilsētu, piektdien paziņoja Ministrija pagaidām okupēto teritoriju reintegrācijas jautājumos.

Starp šiem 100 evakuētajiem ir 26 bērni, septiņi guļoši slimnieki un seši cilvēki ar mazām mobilitātes spējām.

"Ierodoties Hmeļnickā, visi evakuētie saņems palīdzību iekšēji pārvietotu personu apliecības noformēšanā un valsts naudas atbalstu 2000 grivnu apmērā pieaugušajiem un 3000 grivnu apmērā bērniem un personām ar invaliditāti. Viņi visi tiks bez maksas izmitināti un saņems humāno palīdzību," teikts ministrijas paziņojumā.

00.10. Piektdienas rītā Zaporižjes apgabala Mikhailivkas ciemā tika uzspridzināta ienaidnieka munīcijas noliktava, pēc kuras okupanti sāka masveida iedzīvotāju sagrābšanu, ziņo portāls "Pravda.com.ua".