Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Laika apstākļi

Valsts lielākajā daļā noslēgusies rekordgarā vasarā; daudzviet sācies meteoroloģiskais rudens

© F64 Photo Agency

Diennakts vidējai gaisa temperatūrai valsts lielākajā daļā noslīdot zem +15 grādiem, iespējams, noslēgusies rekordgarā vasara un sācies meteoroloģiskais rudens, liecina prognozes un Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) dati.

Atbilstoši provizoriskai informācijai 12.septembris valsts lielākajā daļā var izrādīties pēdējā secīgā diennakts ar vidējo gaisa temperatūru virs +15 grādiem, šādā gadījumā 13.septembris ir pirmā meteoroloģiskā rudens diena. Meteoroloģiskā vasara turpinās daļā piekrastes, vējam nesot siltumu no jūras.

Tā kā nākamnedēļ iespējams siltāks laiks, pastāv neliela varbūtība, ka vidējās gaisa temperatūras noslīdēšana zem +15 grādiem būs īslaicīga un meteoroloģiskā vasara vēl turpināsies daudzviet Latvijā.

Meteoroloģiskā vasara sākās aptuveni mēnesi agrāk nekā ierasts - jau maija pirmajā pusē, - un tās garums sasniedzis četrus mēnešus.

Parasti meteoroloģiskā vasara ir īsāka par kalendāro vasaru. Meteoroloģiskā vasara visbiežāk sākas jūnijā un noslēdzas augusta beigās, bet atklātas jūras piekrastē Kurzemē rudens iestājas vēlāk - septembra sākumā.

F64 Photo Agency

Meteoroloģiskā vasara jeb periods ar diennakts vidējo gaisa temperatūru virs +15 grādiem šogad Rīgas centrā sākās jau 7.maijā. Atbilstoši laika prognozei 13.septembris galvaspilsētas centrā varētu būt 130. un potenciāli pēdējā meteoroloģiskās vasaras diena.

Iepriekšējais garākās vasaras rekords galvaspilsētas centrā bija 121 diena 2013.gadā. Togad meteoroloģiskā vasara Rīgā sākās 16.maijā un noslēdzās 13.septembrī.

Iespējams, Rīgas rekordu pārspēs Liepāja, kur meteoroloģiskā vasara šogad sākās 9.maijā. Siltās Baltijas jūras ietekmē Kurzemes rietumkrastā ir vislielākā varbūtība, ka diennakts vidējā gaisa temperatūra vēl saglabāsies virs +15 grādiem.

Ilgtermiņa laika prognozes liecina, ka septembra otrā puse Latvijā būs sausāka un, visticamāk, arī siltāka nekā parasti.

Kā ziņots, daļā valsts teritorijas turpinās sausums. Saskaņā ar LVĢMC datiem lielākais sausums valda Zemgalē, Vidzemē un Rīgā. Šajos reģionos spēkā oranžās krāsas brīdinājums par ļoti augstu ugunsbīstamību mežos.