Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Vanaga: LIZDA gaida, lai pēc iespējas ātrāk valdība pieņemtu lēmumus streika prasību izpildei

© Ģirts Ozoliņš/F64

Ja nozarē rodas vajadzība pēc jaunu ieceru īstenošanas, tad tām jāatvēl arī atbilstoši resursi, Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) vadītāja Inga Vanaga.

Būtiskākais ir, ja turpinām uzsāktās reformas, ja ir jaunas ieceres, lai tās būtu ar atbilstošiem resursiem, nevis vienmēr paļauties, ka reformu smagums jānes nozarē strādājošiem pedagogiem, zinātniekiem, arī ģimenēm, teica LIZDA vadītāja.

Viņa arī norādīja, ka arodbiedrība gaida, lai pēc iespējas ātrāk valdība pieņemtu lēmumus streika prasību izpildei, jo termiņš bija 1.decembris.

Runājot par to, kādam jābūt jaunajam izglītības un zinātnes ministram, Vanaga sacīja, ka pedagogi sagaida, lai nozares ministrs būtu par nozari un nozarē strādājošajiem, jo tā ir tā komanda, kas palīdzēs īstenot tās ieceres, pie kurām tagad strādājam - valdības deklarācija, valdības rīcības plāns un arī pārņemtie darbi.

Tāpat Vanaga norādīja, ka tas, cik darboties spējīgs būs ministrs, ietekmēs arī tas, kādi viņam būs padomnieki, komanda.

Vēstīts, ka Ministru kabinets pēc panāktās vienošanās ar pedagogus pārstāvošo arodbiedrību 17.septembrī ārkārtas sēdē pieņēma Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavoto informatīvo ziņojumu par pedagogu darba slodzes līdzsvarošanu un likmes paaugstināšanu.

Vanaga norādījusi, ka "kompromisi nebija viegli, bet tie ir būtiski, un pedagogu darba dzīves kvalitāte uzlabosies".

Vanaga atgādināja, ka LIZDA bija izvirzījusi divas prasības - sabalansēt darba slodzi, proti, lai mazāka daļa no slodzes tiktu paredzēta kontaktstundām, kā arī spēkā esošā Izglītības likuma normas izpilde par pedagogu atalgojuma grafiku, to saskaņojot ar algas aprēķina principiem.

Pirmās prasības izpilde esot panākta, un to sestdien plānots apstiprināt ārkārtas valdības sēdē, savukārt otras prasība tiks ieviesta pakāpeniski.