Atkusnis Latvijai nav atnesis plūdus

Atkusnis, kas pēdējās dienās valda Latvijā, pagaidām plūdus nav atnesis, šodien intervijā Latvijas Neatkarīgās televīzijas raidījumā "900 sekundes" teica Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieks ģenerālis Ainars Pencis.

Savukārt vides ministrs Raimonds Vējonis prognozēja, ka plūdu iespējamība lielāka būs marta beigās vai aprīļa sākumā, kad sniegs un ledus straujāk kusīs un upēs sāksies ledus iešana. Viņš, gan piebilda, ka ilgtermiņa laika prognozes nav precīzas, līdz ar to nav iespējams precīzi prognozēt, vai plūdi būs un cik tie būs spēcīgi.

Kā ziņots, pirmās prognozes par gaidāmajām ūdens līmeņa izmaiņām Latvijas upēs būs pieejamas šonedēļ, aģentūru LETA informēja Vides ministrijas Sabiedrības informēšanas nodaļā.

Vides institūcijas ir gatavas laikus brīdināt par bīstamām ūdens līmeņa izmaiņām upēs. Pašlaik Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC) intensīvi veic sniegā esošā ūdens daudzuma novērtējumu, analizē Latvijas teritorijā iegūstamos datus un visu pieejamo informāciju arī no Baltkrievijas un citām mūsu kaimiņvalstīm.

Prognozes par gaidāmajām ūdens līmeņa izmaiņām Latvijas upēs atbilstoši Civilās aizsardzības plānam ik dienas un nepieciešamības gadījumā pat vairākas reizes dienā tiks nodotas VUGD, kam nepieciešamības gadījumā ir pienākums un iespējas operatīvi informēt iedzīvotājus.

Visā Latvijā apzinātas kopumā 42 vietas, kas pakļautas plūdu draudiem, tādējādi negatīvi ietekmējot cilvēku dzīvi, sešas no šīm vietām ir arī Rīgā. Pārējā Latvijas teritorijā pavasara plūdu riskam pakļautas tādas vietas kā Daugavpils un tās apkārtne, Līvāni, Jēkabpils, Ogre, Pļaviņas, Salaspils, Carnikava, Ādaži, Mūsas un Mēmeles apkārtne u.c.

Svarīgākais