Smogs Rīgā – sala sekas

© Inese Ozola

Nedēļas nogalē un vakar Latvijā bija vērojams lielākais sals šoziem. Tā dēļ daudzas skolas bija pustukšas, bet galvaspilsētā izveidojās smogam līdzīgi apstākļi, tāpat sarežģīti kļuvuši dažādi remontdarbi. Sinoptiķi norāda, ka tuvākajās nedēļās laiks kļūs siltāks, tiesa, atkusnis vēl nav gaidāms.

Vakar aukstā laika dēļ Jelgavā skolu neapmeklēja apmēram 51 procents skolēnu. Jelgavas Izglītības pārvaldes galvenā speciāliste Sarmīte Krasta Neatkarīgajai pastāstīja, ka bērnu skaits klasē vakar bija atkarīgs no attāluma līdz mājām – jo tas lielāks, jo bērnu mazāk. Dažās skolās nebija ieradušies apmēram 28 procenti skolēnu, bet citās – pat 71 procents. Galvenokārt pustukšas bija sākumskolas klases.

Zemās gaisa temperatūras un bezvēja dēļ Rīgā svētdienas pēcpusdienā izveidojās smogam līdzīgi apstākļi. Pilsētā dūmaka bija vērojama arī vakar. Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Gaisa un ūdens aizsardzības nodaļas galvenais speciālists Jānis Kleperis stāsta, ka pēdējās dienās virs Rīgas nostabilizējies nekustīga gaisa kupols, kas neļauj aizplūst pilsētas piesārņojumam. Līdzīgi apstākļi Rīgā bija arī 12. janvārī. J. Kleperis norāda, ka radušies apstākļi no smoga atšķiras ar zemo ozona koncentrāciju. Tas no pilsētas pazudīs, tiklīdz mainīsies laika apstākļi un palielināsies vēja ātrums.

Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Pulmonoloģijas un alergoloģijas centra ārsts Viesturs Šiliņš norāda, ka aukstos laika apstākļos un smoga laikā cilvēkiem ieteicams elpot caur degunu. Īpaši jāuzmanās astmas slimniekiem. Cilvēkiem ar hroniskām kaitēm pieaug risks saslimt ar dažām infekcijas slimībām.

Aukstais laiks ievērojami apgrūtina arī ūdensapgādes sistēmas avārijas seku likvidāciju, radot problēmas autovadītājiem. Piemēram, vakar Rīgā uz Bauskas ielas netālu no 10. maršruta tramvaja galapunkta bija notikusi avārija ugunsdzēsības hidrantā un uz ielas nonāca liels ūdens daudzums. Sasalstot tas radīja nopietnas problēmas autovadītājiem, jo slīpais ielas posms no bojājuma vietas līdz tramvaja galapunktam kļuva ļoti slidens. SIA Rīgas ūdens sabiedrisko attiecību speciālists Artūrs Mucenieks stāsta, ka katru dienu Rīgas ūdensvados notiek 7–10 avārijas, bet tikai ziemā tās ir pamanāmas, jo noplūdušais ūdens sasalst, nevis iesūcas zemē. Tāpat ievērojami grūtāka ir arī avārijas seku likvidācija.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra Hidrometeoroloģisko prognožu daļas vadītāja Laura Krūmiņa Neatkarīgajai pastāstīja, ka aizvadītā nedēļas nogale bija aukstākā šoziem. Tuvākajās dienās laika apstākļi mainīsies – kļūs siltāks, palielināsies vēja ātrums un gaidāms sniegs. Atkusni nākamajās divās nedēļās sinoptiķi neprognozē.

***

UZZIŅAI

Visaukstākais laiks iepriekšējās dienās bijis Daugavpilī, Jelgavā un Zosēnos, kur gaisa temperatūra bija

-28 līdz -30 grādi, savukārt šonakt viszemākā gaisa temperatūra būs Daugavpilī – -27 grādi, Alūksnē un Rēzeknē gaidāms -26 grādus liels sals, bet Priekuļos,

Zosēnos un Madonā gaiss atdzisīs līdz -25 grādiem.

Avots: LVĢMC

Svarīgākais