Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Būvnieks 7 mēnešu klusēšanu par nodegušo Siguldas pils interjeru pamato ar "satraukumu un spriedzi"

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Jau ziņots, ka ugunsnelaimes rezultātā, kas izcēlās "RERE Meistari" restauratoru darbnīcā pagājušā gada 11. jūlijā, tika zaudēta daļa no tajā brīdī uz darbnīcu nogādātajiem Siguldas Jaunās pils vēsturiskā interjera apdares elementiem. Novērtējot ikviena vēsturiskā mantojuma nozīmi, restauratori un darbu vadītāji visu uzmanību veltīja zaudējumu ātrākai apzināšanai, datu atgūšanai un bojājumu uzskaitei.

"Diemžēl jāatzīst, lai arī satraukumā un spriedzes apstākļos informācija par notikušo ugunsnelaimi un ciestajiem zaudējumiem nekavējoties tika nodota Valsts policijai, tomēr tūlītēji netika paziņots pašvaldībai un Nacionālajai kultūras mantojuma pārvaldei. Tāpēc pilnībā izprotam radušos jautājumus un neskaidrības, ko radījis informācijas trūkums, kas nav attaisnojams," apgalvo Juris Grodņa, SIA "RERE Būve" restaurācijas darbu vadītājs.

Par ugunsgrēku ir ierosināta krimināllieta, kuras ietvaros tiek izskatīta versija par ļaunprātīgu dedzināšanu, bet izmeklēšanas process šobrīd vēl nav noslēdzies.

"Jāatzīmē, ka sākotnēji pēc nelaimes gadījuma, piekļuve darbnīcai bija liegta. Iekļūstot objektā tika konstatēts, ka ugunsnelaimē nopostīti radiatoru aizsegpaneļi, ēdamzāles sienu paneļi, lasītavas sienu paneļu pildiņi, garderobes sienu paneļi un kurpju plaukti. Ugunsgrēkā stipri apdegušas divas uz vestibilu vedošas durvis un bīdāmās pasākumu zāles durvis," skaidro J. Grodņa.

Vairāki priekšmeti, kuri novērtēti ar augstāku kultūrvēsturisko vērtību, nav cietuši. Piemēram, greznākās pils telpas svētku zāles paneļi ir neskarti. Jau ir restaurētas vērtīgās unikālās intersijas tehnikā iztrādātās četras kompozīcijas un apjomīgas lokveida koka kāpnes, kas sagatavotas uzstādīšanai.

Citi Siguldas Jaunās pils mākslas priekšmeti ar kultūrvēsturisku vērtību, kā vitrāža "Četri gadalaiki", glezna "Azaids", panno "Atpūta", dekoratīva griestu apdare, kolonnas un kapiteļi, pilastri un konsoles apgaismojumam nav skarti. Kultūrvēsturisko priekšmetu pārvietošana tiek reģistrēta, un šo dokumentāciju uzņēmums iesniegs atbildīgajām institūcijām.

Restauratoru rīcībā esošie dati un veiktie 3D mērījumi objektā pirms darbu uzsākšanas, kā arī fotofiksācijas un interjeru priekšmetu materiālu apraksti ļāva nekavējoties uzsākt līdzvērtīgu materiālu meklēšanu, atlasi un atjaunojamo interjera elementu projektēšanu. Mērījumi ir veikti pietiekamā apjomā, lai to vietā varētu izgatavot jaunas, analogas detaļas no oriģinālam līdzvērtīgiem materiāliem - Latvijā augušas priedes rāmja, Latvijā ražotā saplākšņa un ozolkoka nažfiniera. Šobrīd uzņēmuma rīcībā ir visa nepieciešamā informācija, lai varētu atjaunot detaļas to oriģinālajā versijā. Pilnsabiedrība segs visas izmaksas, kas saistās ar analogu priekšmetu izgatavošanu.

Līdz šī gada 21. februārim pilnsabiedrība "RERE Būve 1" iesniegs Siguldas novada pašvaldībai un Nacionālajai kultūras mantojuma pārvaldei izvērstu informāciju par katru bojājumu, ietverot arī iespējamos risinājumus vēsturisko interjera elementu izgatavošanai no līdzvērtīgiem un restaurācijas prasībām atbilstošiem materiāliem. Tāpat pašvaldības un Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes pārstāvji ir aicināti apmeklēt darbnīcu klātienē, novērtēt jau restaurētos priekšmetus.