Skolotāji apgūs prasmes čigānu bērnu iekļaušanai skolā

Nākamnedēļ, 14. un 15. martā, Jūrmalā notiks otrais seminārs, realizējot Latvijas un Šveices kopprojektu „Skola un sabiedrība čigānu bērnu iekļaušanai”. Skolotāji, izglītības iestāžu vadītāji, skolotāju palīgi–čigāni un izglītības pārvaldes speciālisti apgūs zināšanas par multikulturālu izglītību.

Semināra laikā tiks veidota izpratne par multikulturālu izglītību, akcentējot katras kultūras nozīmīgumu un daudzveidības pozitīvo efektu audzināšanā. Tiks sniegtas zināšanas par darba metodēm un veidotas skolotāju prasmes darbam multikulturālā klasē/grupā, kā arī tiks rosināta skolotāju radošā iniciatīva čigānu skolēnu iekļaušanai multikulturālā klasē.

Semināru vadīs Izglītības iniciatīvu centra lektores Daiga Zaķe un Sandra Kraukle. Viņas runās par jēdzienu “Kultūra”, “Multikulturāla izglītība” izpratne, mērķi un pazīmēm, par multikulturālas izglītības principiem un kritērijiem iecietības veicināšanai, par ģimenes kultūras vērtību ietekmi uz izglītības procesu un skolotāja lomu un darba metodēm multikulturālā klasē čigānu (romu) bērnu iekļaušanai.

Iepriekšējā seminārā, kas Jūrmalā notika februārī, galvenās diskusiju tēmas bija par to, kā panākt izpratni, ka pilsoniska sabiedrība – tas nav „viņi”, bet gan „es un mēs”, jo pilsonisku sabiedrību veido katra cilvēka iniciatīva un atbildība. Runāja arī par rasu un etniskās diskriminācijas jautājumiem un toleranci dažādības izpratnei, pieņemšanai un aizspriedumu mazināšanai.

Projekta „Skola un sabiedrība čigānu bērnu iekļaušanai” mērķis ir sekmēt čigānu bērnu iekļaušanu un integrāciju vispārējās izglītības sistēmā un viņu ģimeņu, īpaši gados vecāku čigānu, integrāciju sabiedrībā, veicinot sadarbību un starpkultūru dialogu sociālo atšķirību samazināšanai.

Aktivitātes virzītas uz iekļaujošas atbalsta sistēmas izveidi čigānu bērniem, jauniešiem un sirmgalvjiem. Projektā plānotas sabiedriskās diskusijas, pieaugušo izglītības semināri, radošās darbnīcas, multikulturālu klašu iekārtošana, skolotāja palīgu – čigānu darbs izglītības iestādēs, čigānu vecāku un senioru atbalsta centra izveide, ceļojošā izstāde „Redzēt bērnu, nevis tautību”. Tiek veidots sadarbības tīkls starp pašvaldību, izglītības iestādēm, čigānu kopienu un tās nevalstiskajām organizācijām.