Ukrainas kara 914. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:09]

© Pixabay

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 26. augustā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:09 Gaisa uzbrukums Ukrainai 26.augustā Krievijai izmaksāja aptuveni 1,26 miljardus dolāru. Pēc Ukrainas bruņoto spēku gaisa spēku informācijas, 26. augusta rītā Krievijas spēku uz Ukrainu raidīja: 109 "Shahed-136/131" tipa uzbrukuma bezpilota lidaparāti; 77 Kh-101 spārnotās raķetes; 3 spārnotās raķetes X-22; 28 no jūras palaistas spārnotās raķetes "Caliber"; 6 ballistiskās raķetes Iskander-M; 3 Kh-47M2 Kinzhal aeroballistiskās raķetes 10 X-59/X-69 vadāmās lidmašīnas raķetes

20:24 Prezidents Volodimirs Zelenskis sacīja, ka Ukrainas operācija Krievijas Federācijas Kurskas apgabalā palīdzēja novērst daļas Sumi apgabala un Sumi pilsētas okupāciju.

Es ļoti pozitīvi skatos uz to, kā notiek operācija (Kurskas apgabalā - red.) Operācija ir sarežģīta, ir svarīgi, lai tā noritētu saskaņā ar mūsu plānu. Šai operācijai ir vairāki rezultāti, es nevaru runāt par visiem. Pirmkārt, maiņas fonds. To var atklāti pateikt. Tas ir papildināts, tas ir pozitīvi. Otrs ir apturēt Krievijas operāciju ziemeļos, preventīvais trieciens, šo uzdevumu esam paveikuši. Mēs novērsām daļas Sumi reģiona ielenkšanu un vēlmi ieņemt reģiona galvaspilsētu Sumi pilsētu.

19:27 Krievijā Belgorodas apgabalā tiks slēgta piekļuve vēl trim pierobežas ciemiem, pirmdien pavēstīja apgabala gubernators Vjačeslavs Gladkovs.

"Situācija pagaidām nav uzlabojusies, vairākās apdzīvotās vietās tai ir tendence pasliktināties," skaidroja apgabala vadītājs.

Gladkovs uzdevis operatīvajam štābam nākamajā sanāksmē pieņemt lēmumu par pilnīgu Graivoronas rajona Dronovkas un Porozas ciemu, kā arī Valuiskas pilsētas rajona Starijhutoras ciema slēgšanu.

Kopš 23.jūlija Belgorodas apgabalā ierobežota piekļuve 14 pierobežas apdzīvotām vietām, norāda ziņu aģentūra "Interfax".

Belgorodas apgabals robežojas ar Ukrainu un atrodas līdzās Kurskas apgabalam, kur vairākas nedēļas noris Ukrainas armijas ofensīva.

18:44 24. augustā diennakts laikā Krievijas iebrucēji veica 261 triecienu Sumu apgabala teritorijā, iebrucēju apšaudes rezultātā tika nogalināti 4 civiliedzīvotāji un ievainoti 13 cilvēki.

18:00. Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs paziņojis, ka sarunas ar Ukrainu tagad ir “zaudējušas savu aktualitāti”, raksta pravda.com.ua.

17:11. Naftas bāzē Krievijas Rostovas apgabalā ugunsgrēkam turpinoties astoto dienu, svētdien izveidojies jauns, jau ceturtais, degšanas perēklis, liesmām pārsviežoties uz cisternām bāzes rietumu daļā, vēsta "Radio Brīvība".

16:32. Krievijai pirmdienas rītā veicot Ukrainas masveida apšaudi ar raķetēm un droniem, nodarīti postījumi arī Kijivas hidroelektrostacijai (HES), tomēr, kā norāda amatpersonas, nav draudu, ka varētu tikt pārrauts spēkstacijas aizsprosts. Spriežot pēc kadriem, kas uzņemti pēc trieciena, postījumi nodarīti HES mašīntelpai un aizsprosta braucamajai daļai, vēsta tīmekļa izdevums UNIAN.

15:36. Krievija šodien veikusi triecienu Ukrainai ar vairāk nekā 100 raķetēm un aptuveni 100 droniem, pirmdien pavēstīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Nule notikušais ir "viens no lielākajiem" šādiem triecieniem, videouzrunā sacīja prezidents. "Tāpat kā lielākā daļa iepriekšējo Krievijas triecienu, arī šis ir tikpat nelietīgs, vērsts pret kritiski svarīgu civilo infrastruktūru lielākajā daļā mūsu reģionu, sākot no Harkivas un Kijivas un beidzot ar Odesu un rietumu reģioniem," sacīja Zelenskis. Uzbrukuma rezultātā enerģētikas nozarei nodarīti "lieli postījumi", norādīja prezidents, piebilstot, ka atjaunošanas darbi jau notiek visur, kur ir elektroenerģijas padeves pārrāvumi.

15:00. Krievijā Omskā pirmdien noticis sprādziens naftas pārstrādes rūpnīcā, tur izraisījies ugunsgrēks, vēsta "Telegram" kanāls 112 un citi Krievijas mediji. Sprādziens noticis naftas pārstrādes rūpnīcā "Gazpromņeftj-ONPZ", vēsta medijs 112. Ugunsgrēka platība ir 1000 kvadrātmetru, norāda "Telegram" kanāls "Baza".

13:35. Lietuvas Bruņotajiem spēkiem piegādātas raķetes "Bolide", kas paredzētas Zviedrijā ražotajām tuvdarbības pretgaisa aizsardzības sistēmām RBS-70, pirmdien paziņoja Lietuvas Aizsardzības ministrija. Kārtējās piegādāto raķešu partijas vērtība ir 11 miljoni eiro.

12:49. Lietuvas Aizsardzības ministrijas Aizsardzības resursu aģentūra par astoņiem miljoniem eiro iegādāsies dronus no pieciem Lietuvas ražotājiem, pirmdien paziņoja ministrija.

Droni tiks nodoti Lietuvas un Ukrainas bruņotajiem spēkiem. Lietuvas armijai tiks piegādāti vairāk nekā 2300 kaujas dronu par trim miljoniem eiro, savukārt Ukrainas Bruņotie spēki par pieciem miljoniem eiro saņems gandrīz 5000 tāda paša tipa dronu.

11:19. Jaunākā informācija liecina, ka Krievijas karaspēks masveida raķešu un lidrobotu apšaudē Ukrainā nogalināti vismaz trīs cilvēki, ziņo ukraiņu amatpersonas.

Luckas mērs Ihors Poliščuks vēsta, ka trāpīts kādai daudzstāvu dzīvojamajai ēkai un kādam infrastruktūras objektam. Nogalināts vismaz viens cilvēks. Vismaz vēl viens cilvēks gājis bojā Dņipropetrovskas apgabalā, kur izcēlušies vairāki ugunsgrēki, ziņo reģiona administrācijas vadītājs Serhijs Lisjaks. Viens cilvēks nogalināts arī Zaporižjas apgabalā, vēsta apgabala administrācijas vadītājs Ivans Fedorovs.

10:44. Krievijas karaspēks pirmdienas rītā pakļāvis Ukrainu masīvai raķešu un lidrobotu apšaudei, ziņo Ukrainas armija.

Apšaude, kas sākās ap pusnakti, joprojām turpinās, un domājams, ka tas ir nopietnākais agresoru uzbrukums Ukrainai pēdējo nedēļu laikā. Tas pamatā vērsts pret enerģētikas infrastruktūras objektiem.

10:23. Pirmdienas rītā ukraiņu lidrobotu uzbrukumam pakļauta Saratova un Engelsa, ziņo lietotnes "Telegram" krievu kanāli. Engelsā atrodas kara lidlauks, kur bāzējas Krievijas stratēģiskie bumbvedēji "Tu-95", kas uzbrukuma brīdī atradās gaisā. Uzlidojuma rezultātā cietusi augstceltne Engelsai kaimiņos esošajā Saratovā.

09:00. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši 608 820 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1140 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 8551 tanku, 16 648 bruņutransportierus, 17 443 lielgabalus un mīnmetējus, 1172 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 937 zenītartilērijas iekārtas, 367 lidmašīnas, 328 helikopterus, 14 134 bezpilota lidaparātus, 2444 spārnotās raķetes, 28 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 23 555 automobiļus un autocisternas, kā arī 2941 specializētās tehnikas vienību.

08:03. Ukrainas karavīri naktī uz 26. augustu Kijivas pievārtē iznīcināja duci Krievijas bezpilota lidaparātu. Medijs pravda.com.ua ziņo, ka galvaspilsēta dronu uzbrukumā nav cietusi, tāpat netiek ziņots par bojāgājušajiem.

07:05. Medijs "Reuters" ziņo, ka Krievijas uzbrukumā Kramatorskas pilsētai Doņeckas apgabalā gājis bojā ziņu komandas darbinieks Raiens Evanss.

00:10. Kopš ziņapmaiņas pakalpojuma "Telegram" dibinātāja Pāvela Durova aizturēšanas Francijā prokremliskie boti un propagandas mediji izplata komentārus par "diktatūru" un "cenzūru" Eiropā, raksta tīmekļa medijs "Vjorstka", atsaucoties uz projekta "Botnadzor" datu bāzi.

Boti atstājuši vairāk nekā 1000 komentāru zem ziņām par Durovu sociālajā tīklā "V Kontakte".

Galvenais naratīvs ir tāds, ka Eiropā vārda brīvība ir apspiesta, valda "diktatūra" un "cenzūra" "atšķirībā no Krievijas". Boti arī raksta par "viltus vērtībām" un "dubultiem standartiem", vienlaikus cenšoties pārliecināt Krievijas iedzīvotājus, ka viņiem nevajadzētu pamest Krieviju un doties uz Rietumiem.