Koķe par reformām augstākajā izglītībā sola informēt novembrī

Līdz 1.novembrim izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS) plāno informēt valdību par reformām augstākās izglītības sistēmā, - to ministre šodien apliecināja Valsts prezidentam Valdim Zatleram, kurš no Koķes, pārtraucot ministres ziņojumu, vēlējās saņemt skaidras atbildes par šo jautājumu jau šodien.

Koķe sacīja, ka šodien atbildi uz šo jautājumu viņa nevar sniegt, jo patlaban izskan visdažādākie priekšlikumi par reformām augstākajā izglītībā, tāpēc ziņojums valdībā tiks sniegts līdz 1.novembrim.

Ministre arī prezidentam apsolīja, ka tiks darīts viss, lai nodrošinātu, ka no nākamā mācību gada tiks uzsākta sešgadīgo bērnu apmācība pirmajā klasē.

Valsts prezidents arī saņēma atbildīgo ministru solījumu, ka ziemā tiks darīts viss iespējamais, lai nodrošinātu transportu bērnu nogādāšanai uz skolām.

Kā ziņots, no 2009.gada janvāra līdz 7.septembrim Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) saskaņojusi 56 pašvaldību lēmumus par izglītības iestāžu likvidāciju, no kuriem trīs vēl tiek izvērtēti, un 63 lēmumus par izglītības iestāžu reorganizāciju, no kuriem izvērtēšanas stadijā vēl ir pieci.

Tiek uzsvērts, ka IZM turpina izvērtēt jautājumus par izglītības satura pilnveidi, lai esošā finansējuma ietvaros saglabātu laikam atbilstošu izglītības kvalitāti. Savukārt no 2010.gada 1.septembra tiek plānota pārēja uz pamatizglītības apguvi no sešu gadu vecuma, vienlaikus nodrošinot piecgadīgo bērnu sagatavošanu pamatizglītības apguvei.

Vispārējā izglītībā IZM plāno ieviest finansēšanas principu "Nauda seko skolēnam" un turpināt tā pilnveidošanu. Tāpat plānots sākt izglītības iestāžu tīkla sakārtošanu, turpināt darbu pie pedagogu darba samaksas iekļaušanas vienotās darba samaksas sistēmā, sākt pāreju uz 40 stundu darba nedēļu skolotājiem ar amatu un pienākumu aprakstu, kā arī turpināt piecgadīgo sagatavošana skolai un nodrošināt mācību procesu vispārējā izglītībā no sešu gadu vecuma.

Ministrija plāno turpināt nodrošināt ES struktūrfondu aktivitāšu atbalstu vispārējās izglītības attīstībai, samazināt birokrātiskos šķēršļus. Tāpat atbalstu sniegšot izstrādāts un valdībā apstiprināts sociālās drošības tīkls.

Sadarbībā ar nozaru asociācijām, plānošanas reģioniem un pašvaldībām uzsākta profesionālās izglītības satura un iestāžu tīkla sakārtošana atbilstoši reģionu un kopējām valsts tautsaimniecības attīstības vajadzībām, īpaši uzsverot izglītības kvalitāti un efektīvu esošo resursu izmantošanu.

IZM sola pēc grozījumu izdarīšanas normatīvajos aktos profesionālās izglītības iestādēm nodrošināt valsts budžeta 15% līdzfinansējumu, kā arī avansa piešķiršanu tajos gadījumos, ja tās pārņem pašvaldības.

Otrs variants - gadījumos, ja pašvaldības pārņem valsts profesionālās izglītības iestādi, nodrošināt valsts budžeta 7,5% līdzfinansējumu un priekšapmaksu, paredzot, ka atlikušo līdzfinansējumu 7,5% apjomā nodrošina pašvaldība. IZM gan norāda, ka pašvaldības neatbalstot šādu risinājumu, norādot, ka tādā gadījumā nebūs līdzvērtīgi nosacījumi attiecībā uz valsts un pašvaldību profesionālajām skolām.

Pedagogu darba samaksu pašvaldības izglītības iestādēm, sākot no 2010.gada, budžetā plānots paredzēt vienā mērķdotācijā. Tāpat plānots iekļaut savstarpējo norēķinu sistēmā visus izglītības veidus, tostarp profesionālo izglītību.

Svarīgākais