Liepājas Universitātes docētāju, skolotāju un uzņēmēju kopdarbs Latvijai

MODERNAJĀM TEHNOLOĢIJĀM, to mācīšanai un inovācijām veltītā 19. Izglītības tehnoloģiju un inovāciju konference LatSTE’2016 © Publicitātes foto

25.–26. oktobrī Liepājas Olimpiskajā centrā, Draudzīgā aicinājuma Liepājas pilsētas 5. vidusskolas, Liepājas Raiņa 6. vidusskolas un Liepājas Valsts tehnikuma telpās notika vērienīgā 19. Izglītības tehnoloģiju un inovāciju konference LatSTE’2016.

Liepājas Universitātes rektore akadēmiķe Dace Markus: «Esmu pārliecināta, ka 18. novembri katru gadu visā Latvijā gaida ar pietāti pret mūsu valstisko sākumu un ar prieku par to, ko izdevies paveikt. Liepājas Universitātes pirmssvētku darbs bija modernajām tehnoloģijām, to mācīšanai un inovācijām veltītā 19. Izglītības tehnoloģiju un inovāciju konference LatSTE’2016, ko organizējām kopā ar Liepājas Universitātes Zinātnes un inovāciju parku, Kurzemes biznesa inkubatoru un Liepājas domi. Tā bija kā svaiga vēja pūsma, lai atkal satiktos zinātnieki, uzņēmēji un skolotāji. Gandrīz 1000 konferences dalībnieku vidū lielākā daļa bija skolotāju no visdažādākajām Latvijas vietām. Lai kāds vēl mēģina teikt, ka skolotāji ir pasīvi vai nīgri! Nē, atliek padot ideju, pat par spīti dažādām grūtībām, skolotāju enerģija kopā ar humora izjūtu veido radoši kūsājošu, darbīgu kolektīvu. Tieši tā uztvēru klausītāju reakciju un komentārus pārpildītajā Liepājas Olimpiskā centra hallē. Un, pateicoties pozitīvajai konferences ievirzei, izjutu gandarījumu, ka Liepājas Universitāte jau sešdesmit trešo gadu plaši piedāvā studijas topošajiem skolotājiem, sākot no pirmsskolas līdz vidusskolai, bet zinātniski ievirzītie turpina studijas arī pedagoģijas doktorantūrā.»

Liepājas Universitātes docētājs un pētnieks Dzintars Tomsons: «Konference LatSTE aicina ikvienu, kuru interesē tehnoloģiju lietojums un inovācijas izglītībā, karjeras izveidē un uzņēmējdarbībā, lai vienkopus runātu par karjeru digitalizācijas laikmetā un jauniešu lomu tajā. Konferencē piedalījās ap 800 pedagogu un informācijas tehnoloģijas (IT) nozares speciālistu, ap 100 Liepājas Universitātes studentu, Liepājas Valsts tehnikuma audzēkņi un vidusskolēni. Pasākuma otrajā dienā notikušajā uzņēmējdarbības forumā LV2020 dalībniekiem pievienojās vēl 300 uzņēmēju, uzņēmējdarbības atbalsta institūciju pārstāvji un jaunu biznesa ideju autori. Dalībnieku sastāvs rāda, ka tehnoloģijas ir svarīgas ne tikai informātikas skolotājiem. Tā kupli apmeklēts bija pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogiem veltītais konferences seminārs. Šogad programmā iekļāvām ne tikai tradicionālos lasījumus un metodiskos darbseminārus, bet arī jauniešu karjeras tematiskos pasākumus - paneļdiskusiju IT nozares attīstība un izglītības loma tajā, kurā piedalījās arī studenti un skolēni, Tehnoloģiju minifestivālu skolēniem u.c. Izjutām konferenci kā nozīmīgu nacionālu notikumu!»

Dace Markus: «Radoši skolotāji, vairāk vai mazāk apzinoties, mūsdienās strādā ļoti starpdisciplināri un, liekot lietā mācību priekšmeta zināšanas, skolēnu interesi un digitālo prasmi, gūst lieliskus rezultātus. Liepājas Universitātei kā tradicionāli stiprai skolotāju kalvei nav tiesību atpalikt, tādēļ jau šobrīd būtiski pārstrādājam mācību metodiku kursus, par sinerģisko pamatu izvēloties modernās tehnoloģijas. Būtu neprātīgi uzskatīt, ka mūsdienās varam iztikt bez digitālās pratības un digitālās drošības pratības. Modernās tehnoloģijas liek mums mainīties gan dzīvē, gan darbā, bet svarīgi ir nezaudēt līdzsvaru! Tā kā universitātē populāras ir arī informācijas tehnoloģiju, jauno mediju mākslas un dizaina studijas, kurās strādā kvalificēti speciālisti, kopējā skolotāju programmu modernizācijas darba rezultāts jau ir pamanāms. Mūsu valstij nepieciešami arvien kompetentāki skolotāji, bet kompetence ir komplekss jēdziens, kurā sava vieta ir gan labām zināšanām, gan profesionālai prasmei, gan cieņpilnai attieksmei pret savu darbu, pret bērniem un mūsu valsti kopumā. Mēs strādājam savai valstij, daudz laimes dzimšanas dienā, Latvija!».



Latvijā

Zemkopības ministrijai (ZM) nepieciešams izveidot priekšlikumu par papildu pārtikas produktu grupām, kuras jāiekļauj aizliegto Krievijas un Baltkrievijas pārtikas produktu sarakstā un starp kurām varētu būt arī zivju produkti, otrdien valdības sēdē norādīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV)