Atsevišķās skolās maltītes tiek gatavotas no vecām izejvielām

© F64

Lietuviešu uzņēmums "Kretingos maistas", kas ēdina bērnus 24 Latvijas izglītības iestādēs, pusdienu maltītes gatavojis no bojātiem dārzeņiem, izmantojis garšvielas, kas satur sāli un garšas pastiprinātājus, kā arī gaļas ēdienu gatavošanai izmantojis galvenokārt saldētu vistas gaļu, vēsta raidījums "de facto".

Daļā Siguldas vispārējās izglītības iestāžu jau piekto gadu maltītes nodrošina minētais lietuviešu uzņēmums. Tas ēdina skolēnus arī citviet Latvijā. Šajā mācību gadā Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori veikuši jau 53 pārbaudes "Kretingos maistas" ēdnīcās un vairāk nekā 75% gadījumu konstatēti pārkāpumi. Tostarp atklājies fakts, ka vienu un to pašu ēdienu pasniedz divreiz.

"Salātus, ko neapēd vienas maiņas skolēni, pēc tam papildinot, liek jau nākamajai maiņai. Tas nav pieļaujami! Viennozīmīgi varam teikt, ka skolēni nesaņem to, ko valsts normatīvie akti ir paredzējuši, un to, par ko pašvaldība ēdinātājiem maksā," norāda PVD ģenerāldirektors Māris Balodis.

PVD inspektori atklājuši, ka ēdienreizēs, kur jābūt cūkgaļai vai liellopa gaļai, ilgākā laika periodā piegādāta saldēta vistas gaļa. Zivju vietā skolēniem jāēd zivju pirkstiņi. Sviestu aizstājot ar margarīnu, bet sieru - ar siera izstrādājumiem. Piegādātie dārzeņi ir vienveidīgi, sažuvuši un sabojājušies. Tāpat uzņēmums izmantojot krējumu un pienu ar zemāku tauku saturu nekā noteikts. Turklāt produkti saturot gan aizliegtos garšas pastiprinātājus, gan augu taukus, gan krāsvielas.

Pārbaudē secināts, ka salāti, makaroni, zupa un maize esot ievērojami mazākā daudzumā nekā nepieciešams uz noteikto skolēnu skaitu. Līdz ar to bērni apēd mazāk nekā viņiem paredzēts. Taču pašvaldība maksā kā par pilnu porciju.

Skolu vadība atzīst, ka problēmas ar šo lietuviešu ēdinātāju bijušas arī agrāk. "Ļoti daudz ēdienkartē izmantoja grūbas: grūbas zupā, grūbas putrā. Tādi ēdieni, kuri varbūt mazam bērnam nav īpaši ieteicami. Protams, ka grūbās ir kaloritāte un veselīguma ziņā tas nav nekas slikts, bet, ja tas ir par biežu, latviešu bērniem tā nav tik ļoti pierasta lieta - grūbas ēst," raidījumam pieredzēto atstāsta Siguldas pilsētas vidusskolas direktore Ņina Balode.

"Kretingos maistas" Latvijas filiāle atrodas mazā telpā vienā no Rīgas biroju centriem. Taču tur raidījums uzzina, ka vadība uz vietas neuzturoties, bet sastaptajām darbiniecēm informācijas par dienesta veikto pārbaudi neesot. Raidījumam izdevās sazināties ar uzņēmuma vadītāju Laimu Grigaitieni, bet viņa norāda, ka apstrīdējuši PVD atzinumu: "Es nepiekrītu. Viņi tur neko sliktu nav uzrakstījuši. Šobrīd turpinās lieta. Es jums neko nevaru teikt."

Pārbaudes protokoli liecina, ka šogad pārkāpumi atklājušies arī citās skolās, kur pakalpojumus sniedz "Kretingos maistas". Pērn arī mediji Lietuvā aprakstīja atbildīgo dienestu atklātos pārkāpumus "Kretingos maistas" apkalpotajās ēdnīcās. Skolēni baroti ar nekvalitatīvu ēdienu, produkti uzglabāti neatbilstoši, piemēram, gaļa un piens turēti plus 13 grādu augstā temperatūrā.

Tajā pašā laikā no pārmetumiem nevar izbēgt arī skolu vadība. Tai ir tiesības regulāri pārbaudīt, kas nonāk bērnu pusdienu šķīvjos. "Ja PVD inspektori skolu ēdnīcas apmeklē trīs reizes gadā, tad skolas vadība vai skolas medmāsa to var darīt katru dienu. Konstatējot neatbilstības, par to ziņot PVD. Diemžēl mēs ļoti reti saņemam sūdzības tieši no skolām," norāda Balodis.

Uzņēmums plānotās ēdienkartes saskaņo ar skolu medmāsām. Taču viens ir tas, kas rakstīts uz papīra, pavisam cits, kas vārās virtuvju katlos. Vairākkārt skolu vadība esot tikusies ar uzņēmuma pārstāvjiem. Uz brīdi nepilnības esot novērstas, bet tad atklājušās jaunas problēmas.

Svarīgākais