RPIVA veic dienesta pārbaudi saistībā ar doktora zinātniskā grāda piešķiršanas tiesībām

Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmija (RPIVA) uzskata, ka akadēmijas rektore un augstskolas vadība ir maldināta par promocijas tiesību deleģējuma esību ārējos normatīvajos aktos, tādēļ sākusi dienesta pārbaudi, lai noskaidrotu maldināšanas iemeslus un noteiktu, vai nepieciešama amatpersonu sodīšana, aģentūru LETA informēja RPIVA Sabiedrisko attiecību un informācijas nodaļas vadītāja Ligita Āzena.

Pēc rektores Daces Markus iniciatīvas patlaban ir novērsta normatīvajiem aktiem neatbilstošas situācijas turpināšanās, atzīstot par spēkā neesošu promocijas (doktora grāda piešķiršanas) padomi, kā arī atstādinot no darba akadēmijā augstu augstskolas amatpersonu, kura augstskolā bija atbildīga par doktorantūru, kā arī zinātnisko darbību.

Kamēr notiek dienesta izmeklēšana, augstskola atstādinātās amatpersonas vārdu neatklās, bet rezultāti gaidāmi 10.septembrī. Tad tiks sniegta plašāka informācija.

Vienlaikus, lai novērstu šādu gadījumu atkārtošanos, akadēmija vērsīsies pie Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas ar lūgumu normatīvajos aktos uzlabot promocijas deleģēšanas procedūru.

RPIVA pārstāvji pārmet nepilnības atbildības jomu sadalījumā normatīvajos aktos saistībā ar doktora zinātniskā grāda piešķiršanas tiesībām, aģentūru LETA iepriekš informēja Āzena. Saistībā ar sākto IZM pārbaudi par doktora zinātnisko grādu piešķiršanu RPIVA augstskolas pārstāvji pauž nostāju, - ja arī kādi pārkāpumi ir notikuši, tad RPIVA tajos vainojama vismazāk.

Jau vēstīts, ka saskaņā ar Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) rīcībā esošo informāciju RPIVA, izveidojot Pedagoģijas promocijas padomi, iespējams, piešķīrusi doktora zinātniskos grādus, kaut arī akadēmijai šādas tiesības nav deleģētas, aģentūru LETA informēja izglītības un zinātnes ministra Vjačeslava Dombrovska (RP) padomniece komunikācijas jautājumos Una Ahuna-Ozola.

Patlaban Latvijā tādas tiesības ir piešķirtas 13 augstākās izglītības iestādēm, bet RPIVA šajā sarakstā nav iekļauta. Ministrija ir konstatējusi vismaz astoņus gadījumus, kad RPIVA ir piešķīrusi doktora zinātnisko grādu. Augstskolas, kurām uz doktora studiju programmu akreditācijas laiku tiek deleģētas tiesības piešķirt doktora zinātniskos grādus, ir noteiktas MK noteikumos "par doktora zinātniskā grāda piešķiršanas (promocijas) tiesību deleģēšanu augstskolām".

Saskaņā ar Zinātniskās darbības likumu Latvijas Zinātnes padomes (LZP) pienākums ir tikai sniegt atzinumu deleģēt augstskolai tiesības piešķirt doktora zinātnisko grādu, sarunā ar aģentūru LETA sacīja Latvijas Zinātnes padomes vecākā referente Gaļina Kaļiņina. Tādējādi tai nav paredzētas funkcijas virzīt uz IZM vai Ministru kabinetu (MK) to, lai augstskolai piešķirtu šādas tiesības. Kā akcentē Kaļiņina, par tālāko rūpējas pati augstskola, kas ir ieinteresēta procesa virzībā. Tādējādi RPIVA bijis jāvēršas ministrijā, lai tā gatavotu Ministru kabineta grozījumus.

Doktora zinātniskā grāda piešķiršanas kārtība ir noteikta Zinātniskās darbības likuma 11.panta trešajā daļā: "Doktora zinātniskā grāda piešķiršanas (promocijas) tiesības augstskolai deleģē Ministru kabinets pēc Latvijas Zinātnes padomes atzinuma. Augstskola var iesniegt Latvijas Zinātnes padomei pieteikumu deleģēt tai tiesības piešķirt doktora zinātnisko grādu, ja tajā tiek īstenota akreditēta attiecīgā doktorantūras studiju programma un šīs programmas īstenošanā iesaistīti ne mazāk par trim Latvijas Zinātnes padomes apstiprinātiem ekspertiem."

Savukārt saskaņā ar šī panta trešo daļu promocijas tiesības konkrētā zinātnes nozarē var deleģēt augstskolai, ja augstskolā tiek īstenota zinātnes nozarei atbilstoša akreditēta doktorantūras studiju programma, ja programmas īstenošanā iesaistīti vismaz trīs LZP apstiprināti eksperti un LZP ir sniegusi atzinumu par iespēju augstskolai deleģēt promocijas tiesības attiecīgajā zinātnes nozarē.

Tāpat vēstīts, ka augstskola visas nepieciešamās darbības, lai iegūtu tiesības piešķirt zinātniskos grādus, no savas puses ir veikusi savlaicīgi, tostarp arī visu vajadzīgo dokumentu iesniegšanu LZP. Saņemta arī vēstule, kas apliecina, ka LZP "atbalsta doktora zinātniskā grāda piešķiršanas tiesību deleģēšanu RPIVA pedagoģijas nozarē". Tā kā arī tika saņemta jau minētā LZP vēstule par tās atbalstu piešķirt šīs tiesības, bet nekāda cita informācija, kas noliegtu tiesību piešķiršanas faktu, no LZP puses nesekoja, RPIVA pieņēmusi, ka augstskolai šādas tiesības ir.

"RPIVA astoņas reizes ir vērsusies Valsts zinātniskās kvalifikācijas komisijā ar izstrādātiem promociju darbiem, kura ir sniegusi pozitīvu atzinumu par zinātniskās kvalifikācijas darbiem un virzījusi tos aizstāvēšanai RPIVA Promocijas padomē. Ne reizi neesam saņēmuši aizrādījumu par to, ka mums šādu tiesību nav," norāda augstskolas zinātņu prorektore Māra Marnauza, kura augstskolā vada Promocijas padomes darbu.

Svarīgākais