Izsludina pieteikšanos uz 3000 eiro stipendijām jaunajiem ķīmijas un bioloģijas skolotājiem

© Reinis Hofmanis / F64

Zāļu ražotājs AS "Olpha" (iepriekš "Olainfarm") un SIA "Centrālā laboratorija" aicina jaunos un vēl topošos ķīmijas un bioloģijas skolotājus pieteikties 3000 eiro stipendijai, aģentūru LETA informēja "Olpha".

Stipendija tiks piešķirta četriem studentiem ar augstākajām sekmēm iepriekšējā mācību semestrī vai pārliecinošu motivācijas vēstuli. Stipendijai aicināti pieteikties jaunie speciālisti, kuri pašlaik apgūst ķīmijas vai bioloģijas pedagoga profesiju vai apgūst dabaszinātnes un paralēli arī māca ķīmiju vai bioloģiju skolā.

Stipendijai iespējams pieteikties līdz 11.oktobrim, informē uzņēmumā.

"Starp mums ir ķīmija!" ir ilgtermiņa stipendiju programma topošajiem skolotājiem, kuru 2023.gadā, pēc akcionāru iniciatīvas, sāka "Olpha". Šogad iniciatīvai pievienojās arī "Centrālā laboratorija". Kopējais stipendiju fonds piecu gadu periodam veido 135 000 eiro. Tostarp programmā piecu gadu laikā "Olpha" investēs 75 000 eiro, savukārt "Centrālā laboratorija" šim mērķim nākamo četru gadu laikā plāno novirzīt 60 000 eiro.

"Olpha" valdes priekšsēdētājs Juris Bundulis atzīmē, ka līdz šim stipendiju saņēmuši kopumā 11 jaunie skolotāji.

Pieteikšanās stipendijai notiek divas reizes gadā - trīs stipendijas ķīmijas skolotājiem un trīs stipendijas bioloģijas skolotājiem tiek piešķirtas pavasarī, bet vēl četri stipendiāti tiek izraudzīti rudenī.

Jau ziņots, ka "Olpha" koncerna apgrozījums 2022.gadā bija 120,249 miljoni eiro, kas ir par 9,9% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt koncerna peļņa pieauga par 66,5% un bija 21,161 miljons eiro. Vienlaikus pati "Olpha" 2022.gadā strādāja ar 113,537 miljonu eiro apgrozījumu un 18,143 miljonu eiro peļņu. Finanšu dati par 2023.gadu vēl nav publiskoti.

"Olpha" nodarbojas ar gatavo zāļu formu, farmaceitisko preparātu un uztura bagātinātāju, kā arī ar ķīmisko vielu un aktīvo farmaceitisko ingredientu ražošanu. "Olpha" reģistrēta 1991.gadā, un tās pamatkapitāls patlaban ir 34 965 315 eiro. Kompānijas īpašniece ir AS "Repharm" grupas māteskompānija AS "AB City".

Savukārt "Centrālā laboratorija" pagājušajā gadā strādāja ar 33,51 miljona eiro apgrozījumu, kas ir par 50% mazāk nekā 2022.gadā, bet uzņēmuma peļņa saruka vairākkārt un bija 4,316 miljoni eiro. "Centrālā laboratorija" reģistrēta 1994.gadā, un uzņēmuma pamatkapitāls ir 128 200 eiro. Arī "Centrālā laboratorija" ir viens no "Repharm" grupas uzņēmumiem.

"AB City" patiesie labuma guvēji, pēc kompānijas mājaslapā publiskotās informācijas, ir Sergejs Korņijenko, Andrejs Leibovičs, Aleksandrs Livšics, Mihails Lurje, Jeļena Ņikitina, Jānis Oskerko un Roberts Tavjevs.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais