Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs plāno mainīt biznesa darbības modeli

Lai nodrošinātu pozitīvu finanšu plūsmu un darbības stabilitāti, Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) jaunā valde nolēmusi mainīt centra darbības modeli, balstot to uz biznesa principiem.

LVĢMC jaunā valdes priekšsēdētāja Inita Stikute intervijā aģentūrai LETA skaidroja, ka apjomīgākais jautājums, pie kā jaunā valde ir sākusi uzreiz strādāt, ir par centra darbības modeļa maiņu - tas ir jābalsta uz biznesa principiem, jo līdz šim centrs vēsturiski ir darbojies kā valsts iestāde. "Nevienam nerodas jautājums, piemēram, par "Latvenergo" - kāpēc tam ir jāpelna. Centrs ir identiskā situācijā, un mums ir jāstrādā konkrētā biznesa vidē," teica Stikute.

Viņa paskaidroja, ka darbošanās biznesa vidē nozīmē, ka ir arī atbilstoši tam jādarbojas, proti, jānodrošina augsta sniegto pakalpojumu kvalitāte, komandai ir jābūt profesionālai, jāpanāk sabalansēts budžets un uzņēmumam ir jādarbojas ar peļņu. Lai īstenotu šos uzdevumus, ir svarīgi arī mainīt darbinieku domāšanu. "Cilvēkiem arī jāsaprot, ka nav jānāk uz darbu atsēdēt astoņas stundas, bet gan strādāt un sasniegt rezultātus," viņa piebilda.

Tomēr jaunā LVĢMC valde saprot, ka darbības modeļa maiņa nebūs viegla, taču ir cerība, ka iecere izdosies - par to liecinot arī jau pirmās pazīmes. Sākot strādāt jaunajai valdei, kapitāldaļu turētājs - Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija - ir noteikusi arī uzdevumus, kas jāīsteno līdz 2015.gada beigām, lai tiktu uzlabota finansiālā situācija centrā. Galvenie uzdevumi ir panākt, ka centrs 2015.gada beigās strādā ar pozitīvu naudas plūsmu, kā arī ir jāpanāk, lai tas strādā ar peļņu.

Darbības modeļa maiņa nozīmē arī jaunu pakalpojumu sniegšanu, taču Stikute atturējās plašāk stāstīt par jaunajiem pakalpojumiem, jo uzņēmums tomēr plāno konkurēt ar citiem līdzīgiem uzņēmumiem. Tomēr viņa uzsvēra, ka centra orientācija nav publiskā telpa, bet gan konkrēti virzieni - dažādas nozares, kurām LVĢMC pakalpojumi ir nepieciešami. Kā piemērus viņa minēja vēja parkus, ražotājus, transporta nozari, aizsardzību.

Jau ziņots, ka Stikute tika atzīta par labāko kandidāti Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas izsludinātajā konkursā uz LVĢMC valdes priekšsēdētāja amatu. Līdz šim viņa bija LVĢMC komercdirektore un valdes locekle.

Svarīgākais