Ukrainas kara 919. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:25]

© Depositphotos

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 31. augustā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:25. Ukrainas [rezidents Volodimirs Zelenskis vērsies pie ASV, Lielbritānijas, Francijas un Vācijas ar lūgumu piešķirt Ukrainai atļauju veikt triecienu dziļi Krievijas Federācijas teritorijā ar Rietumu ieročiem, vēsta pravda.com.ua.

20:14. Karā Ukrainā gājis bojā pasaules čempions kikboksā Romāns Holovatjuks.

19:01. Krievijas bruņoto spēku triecienā Harkivas apgabala Čerkaska Lozovas ciemā nogalināti divi cilvēki, bet vēl astoņi ievainoti, pavēstīja apgabala kara administrācijas vadītājs Olehs Siņehubovs.

Trieciens Čerkaska Lozovai, kas atrodas netālu no Harkivas, noticis sestdien ap plkst.15.

Trieciena rezultātā vienā ciema mājā izraisījies ugunsgrēks.

Zem ēkas drupām var atrasties vēl citi cilvēki, pieļāva Siņehubovs.

18:41. Krievijas karaspēka apšaudē Doneckas apgabala Časivjarā nogalināti vismaz pieci cilvēki, pavēstīja apgabala kara administrācijas vadītājs Vadims Filaškins.

"Krievi šorīt apšaudīja pilsētu, šāviņi trāpīja privātmājai un daudzstāvu ēkai. Bojāgājušie - 24 līdz 38 gadus veci vīrieši," sestdien platformā "Telegram" pavēstīja apgabala vadītājs.

"Časivjara ir pilsēta, kurā normāla dzīve nav iespējama jau vairāk nekā divus gadus. Nepadariet sevi par krievu mērķi! Evakuējieties!" mudināja Filaškins.

17:18. Sestdiena Harkivā ir sēru diena, pieminot dienu iepriekš notikušā Krievijas trieciena upurus, pavēstīja pilsētas vadītājs Ihors Terehovs.

"Vakar ienaidnieks veica kārtējo briesmīgo triecienu Harkivai. Seši bojāgājušie, viņu vidū ir 14 gadus veca meitene, kas tika nogalināta pie rotaļu laukuma," platformā "Telegram" atgādināja pilsētas vadītājs.

"80 ievainotie, viņu vidū ir 22 bērni, arī desmit mēnešus vecs mazulis. Izsaku līdzjūtību visiem, kas zaudējuši savus tuviniekus un draugus. Šodien Harkivā ir izsludinātas sēras," norādīja Terehovs. Ukrainas ģenerālprokuratūra vēlāk pavēstīja, ka triecienā ievainoti 97 cilvēki.

15:45. Ukraina bija pilnā mērā tiesīga sākt negaidīto ofensīvu Krievijas Kurskas apgabalā, jo tas bija pašaizsardzības akts, intervijā Vācijas laikrakstam "Welt am Sonntag" sacīja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs. "Ukrainai ir tiesības sevi aizstāvēt. Un saskaņā ar starptautiskajām tiesībām šīs tiesības neapstājas pie robežas," intervijā, kas publicēta izdevuma tīmekļa vietnē, norādīja alianses vadītājs.

"Krievijas karavīri, tanki un bāzes tur (Kurskas apgabalā) ir leģitīmi mērķi atbilstoši starptautiskajām tiesībām," uzsvēra Stoltenbergs.

14:20. Virs Ukrainas notriekti 24 Krievijas droni "Shahed", 25 nogāzušies paši, bet trīs aizlidojuši Krievijas un Baltkrievijas virzienā, sestdien pavēstīja Ukrainas Gaisa spēki. Naktī uz sestdienu Krievijas armija uzbruka Ukrainai ar 52 droniem "Shahed", četrām vadāmajām zenītraķetēm S-300 un ballistisko raķeti "Iskander-M".

"Pretgaisa aizsardzības vienību darba rezultātā tika notriekti 24 trieciendroni "Shahed-131/136", 25 tika lokāli zaudēti (nokrita paši). Divi bezpilota lidaparāti aizlidoja Krievijas virzienā, vēl viens - uz Baltkrievijas Republiku," teikts Gaisa spēku paziņojumā.

13:16. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz sestdienas rītam sasnieguši 614 950 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1360 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 8582 tankus, 16 736 bruņutransportierus, 17 614 lielgabalus un mīnmetējus, 1176 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 940 zenītartilērijas iekārtas, 368 lidmašīnas, 328 helikopterus, 14 471 bezpilota lidaparātu, 2557 spārnotās raķetes, 28 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 23 825 automobiļus un autocisternas, kā arī 2977 specializētās tehnikas vienības.

11:49. Venecuēla izdevusi Krievijai divus kolumbiešus, kas karojuši Ukrainas pusē, vēsta Kolumbijas laikraksts "El Tiempo". Krievijas Federālais drošības dienests (FSB) piektdien paziņoja, ka aizturējis divus Kolumbijas pilsoņus, kas kā algotņi piedalījušies kaujās Ukrainas pusē, vēsta "Radio Brīvība".

"El Tiempo" ziņo, ka abi kolumbieši aizturēti Venecuēlas galvaspilsētā Karakasā un izdoti Krievijai.

10:27. Aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P) Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomes aizsardzības ministru formāta sanāksmē Briselē, Beļģijā, aicināja pārējās ES valstis neļauties nogurumam, turēt solījumus un palielināt atbalstu Ukrainai.

Sprūds uzsvēra, ka Ukrainas ofensīva Kurskas apgabalā, pārsteidzot Krieviju nesagatavotu, norāda, ka ES nevajadzētu pārvērtēt Krievijas spējas un jātic Ukrainas un ES atbalsta spēkam. Tomēr, lai panāktu Ukrainas uzvaru, ir jāturpina sniegt militāru atbalstu Ukrainai. "Mums ir jāpalielina finansējums militāram atbalstam Ukrainai. Lielāka palīdzība šodien nozīmē mazākus izdevumus nākotnē. Tā ir investīcija mūsu drošībā un labklājībā," uzsvēra Sprūds.

09:04. Harkivas apgabala Militārās pārvaldes vadītājs Olehs Sinehubovs ziņo, ka palielinājies cietušo iedzīvotāju skaits, kuri guvuši ievainojumus Krievijas uzbrukumu rezultātā. Tiek ziņots par 97 ievainotajiem, ziņo pravda.com.ua.

00:10. Eiropas Savienība (ES) jau ir sasniegusi 65% no sākotnējā mērķa piegādāt Ukrainai vienu miljonu artilērijas šāviņu, pavēstīja ES augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels.

"Mēs turpinām piegādāt munīciju. Šobrīd esam izpildījuši 65% no sākotnējā mērķa piegādāt vienu miljonu šāviņu. Vasarā bija vērojams paātrinājums. Nozare darbojas ar pilnu jaudu. Esam sasnieguši 65%, bet tas vēl nav viss, taču ir vērojama izaugsme," preses konferencē pēc ES aizsardzības ministru neformālās sanāksmes Briselē sacīja Borels.

Viņš arī piebilda, ka daudzas ES dalībvalstis ir uzsvērušas, ka ir svarīgi paātrināt militārās piegādes Ukrainai. "Es viņiem pilnībā piekrītu," sacīja diplomāts.

Borels arī informēja, ka ES kopējā militārā palīdzība Ukrainai ir sasniegusi aptuveni 43,5 miljardus eiro

Svarīgākais