Ugunsgrēka dēļ notekūdeņu sastāvs Olainē nav pasliktinājies

© F64

Saistībā ar pagājušajā naktī notikušo ugunsgrēku ķīmiskajā rūpnīcā "Biolars" notekūdeņu sastāvs rūpnīcas apkaimē Olainē nav pasliktinājies, aģentūrai LETA pavēstīja Valsts vides dienesta (VVD) pārstāve Inese Meiere.

Saņemot ziņu par ugunsgrēku, uz notikuma vietu nekavējoties devies VVD inspektors, kurš konstatējis, ka ugunsgrēks izcēlies rūpnīcas korpusā, kurā atradies galaprodukts - 2,2-azobisizobutironitrils. Pēc uzņēmuma vadības sniegtās informācijas noskaidrojies, ka ražošanas korpusā atradās aptuveni viena tonna porofora-57, ko saražo vienas maiņas laikā. Tomēr, dzēšot ugunsgrēku, ķīmiskās vielas atklātā vidē nav nokļuvušas.

Uzņēmumā ir izveidota rūpniecisko notekūdeņu kanalizācijas sistēma, kur tiek izmantots notekūdeņu izlīdzinātājs ar atsevišķu sūkņu staciju un nostādināšanas baseinu. Tāpat ir izveidota sistēma notekūdeņu neitralizācijai, kuru var izmantot nepieciešamības gadījumā. Pirms notekūdeņu izvadīšanas pilsētas kanalizācijas sistēmā atklātajā baseinā ir uzstādīts notekūdeņu paraugu noņēmējs un tiek veiktas pastiprinātas diennakts paraugu analīzes. Taču analīžu rezultāti liecina, ka notekūdeņu sastāvs nav pasliktinājies.

Jau ziņots, ka ugunsgrēks SIA "Olaines ķīmiskā rūpnīca Biolars" izcēlās neilgi pēc pusnakts un degušas trīsstāvu ražošanas ēkas telpas 3000 kvadrātmetru platībā. Ugunsgrēkā cieta kāda privātpersona - 41 gadu veca sieviete, kura guvusi plašus apdegumus un nogādāta slimnīcā, kā arī četri ugunsdzēsēji, kuri saelpojušies degšanas produktus.

SIA "Olaines ķīmiskā rūpnīca Biolars" ir viens no lielākajiem ķīmijas uzņēmumiem Baltijā. Uzņēmums ražo dažādus smalkās organiskās sintēzes ķīmiskos produktus, laku un krāsu materiālu pusproduktus, gatavos laku un krāsu materiālus, auto un sadzīves ķīmiju un metāla taru.

Latvijā

Septembrī aptuveni pieci tūkstoši Latvijas iedzīvotāju saņēmuši vēstules no Valsts ieņēmumu dienesta (VID), kurās norādīts, ka apgrozījums viņu banku kontos ievērojami pārsniedz deklarētos ienākumus. Šīs vēstules nedrīkst ignorēt, pretējā gadījumā Valsts ieņēmumu dienestam ir tiesības iekasēt 20% ienākuma nodokļa no starpības starp apgrozījumu un oficiāliem ienākumiem, Latvijas Radio 4 raidījumā “Otkritij razgovor” brīdināja dienesta ģenerāldirektore Baiba Šmite-Roķe.