Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 172. diena. Jaunākā informācija [papildināts 23:10]

© SCANPIX

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Krievijas Ukrainas karā 14. augustā. Ukraina jau sesto mēnesi varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

23.10. Ukrainas bruņotie spēki veikuši triecienu Krievijas algotņu formējuma "Vagner" štābam okupētajā Luhanskas apgabala Popasnā, ziņo "Radio "Brīvība"".

Radiostacija ziņo, ka fotogrāfiju ar štāba atrašanās vietu pirms dažām dienām publicējis kāds Krievijas kara korespondents.

21:24. Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs svētdien Aglonā notiekošo Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētku vigīlijas dievkalpojumā aicināja ikvienu "saukt uz debesīm pēc glābiņa Ukrainas tautai un lūgt par Krievijas atgriešanos un atjēgšanos no kara neprāta".

20:53. Enerhodaras mērs Dmitro Orlovs svētdien brīdināja, ka riski Eiropas lielākajā AES pieaug katru dienu. "Šeit notiekošais ir klajš kodolterorisms, un jebkurā brīdī tas var beigties neprognozējami," sacīja Orlovs. "Situācija ir bīstama, un vislielākās bažas rada tas, ka nav saspīlējuma mazināšanas procesa," viņš piebilda telefonsarunā ar ziņu aģentūru AFP, piebilstot, ka AES ar mīnmetējiem tiek apšaudīta "katru dienu un nakti". Pēdējās nedēļas laikā apšaudes AES tuvumā bijušas vairākkārt, raisot bažas par iespējamu kodolkatastrofu.

19:25. Krievu iebrucēji svētdien apšaudīja Zaporižjas apgabals Enerhodaras pilsētu. Okupanti no pulksten 15:00 līdz 15:30 uz pilsētu raidījuši vismaz 6 šāvienus. Viens cilvēks gājis bojā, 2 ievainoti, vēsta pravda.com.ua.

18:06. Ukrainas armija apstiprinājusi, ka pēc tās uzbrukuma Antonivskas automašīnu tilts Hersonas apgabalā vairs nav izmantojams, turklāt Krievijas vienību vadība izmanto visus atlikušos ceļus, lai evakuētos no Dņepras labā krasta. Ukrainas Bruņoti spēku operatīvās pavēlniecības "Dienvidi" preses pārstāve Natālija Humenjuka paziņoja, ka tiek turpināti uzbrukumi "transporta un loģistikas artērijām pagaidu okupētajās teritorijās".

16:48. Britu izlūkdienesti atzīmē, ka pagājušajā nedēļā Krievijas armijas spēki koncentrējās uz savu vienību pārorientēšanu, lai stiprinātu pozīcijas dienvidos. Tomēr Doneckas apgabalā ienaidnieks turpina uzbrukumu uz ziemeļiem no reģiona centra. Īpaši smagas kaujas notikušas Pesku ciemā, netālu no Doneckas lidostas. Šis rajons atrodas Donbasa frontes līnijā kopš 2014. gada, vēsta lsm.lv.

15:43. Polija, sekojot Latvijas un Igaunijas piemēram, apsver ierobežot vīzu izsniegšanu Krievijas pilsoņiem, svētdien paziņojis Polijas ārlietu viceministrs Pjotrs Vavžiks. Polijas ārlietu viceministrs informēja, ka viņa valsts atbalstītu vēl plašākas Eiropas Savienības (ES) sankcijas pret Krieviju saistībā ar tās sākto karu Ukrainā. Tās varētu iekļaut arī vīzu režīma apturēšanu Krievijas pilsoņiem. "Tomēr lielās dalībvalstis, kuru vidū ir Vācija, Francija un Nīderlande, pret to iebilst," atzina Vavžiks.

14:22. Nedēļas nogalē Ukrainas pretgaisa šāvēji notriekuši otro Krievijas helikopteru, vēsta pravda.com.ua.

12:37. Krievijas karaspēks varētu mainīt uzbrukuma prioritātes Doneckas apgabala ziemeļaustrumos, lai novērstu Ukrainas Bruņoto spēku uzmanību no pretuzbrukuma Krievijas spēkiem Ukrainas dienvidos, jaunākajā ziņojumā vēsta ASV bāzētā domnīca "Institute For The Study Of War" (ISW). Institūta analītiķi norāda, ka kopš 6.augusta Krievijas karaspēks bija samazinājis uzbrukuma darbības Siverskas austrumos, bet no 11.augusta Siverskas apkaimē palielinājies ierobežotu sauszemes uzbrukumu skaits.

11:21. Krievijas okupētajā Skadovskā bērni mācības varēs atsākt no 1.septembra, apliecināja dome. Bērni attālināti mācīsies Ukrainas skolās, vēsta pravda.com.ua.

09:59. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz svētdienas rītam sasnieguši aptuveni 43 550 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī krievi zaudējuši 1864 tankus, 4126 bruņutransportierus, 980 lielgabalus, 261 daudzstobru reaktīvo mīnmetēju, 136 zenītartilērijas iekārtas, 233 lidmašīnas, 194 helikopterus, 784 bezpilota lidaparātus, 187 spārnotās raķetes, 3039 automobiļus un autocisternas, 15 kuģus un ātrlaivas un 91 specializētās tehnikas vienību.

09:06. Ukrainas bruņotie spēki sakāvuši piekto daļu no karā Ukrainā iesaistītajām Krievijas karaspēka vienībām, vēsta pravda.com.ua.

00.10. Ukraina un tās partneri uzstās, lai jaunās sankcijas pret Krieviju būtu vērstas pret Krievijas kodolrūpniecību, uzsvēris Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, vēsta pravda.com.ua.

13. augusta teksta tiešraide šeit: Ukraina varonīgi aizstāv savu zemi 171. dienu.