Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 171. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:57]

© SCANPIX

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Krievijas Ukrainas karā 13. augustā. Ukraina jau sesto mēnesi varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

23.19. "Karstākie frontes punkti Dienvidos ir nemainīgi - Avdejevka, Marinka, Peski, Bahmuta un visi attiecīgie virzieni. Krievija tur nosūtījusi milzīgu daudzumu savu militāro resursu - artilēriju, ekipējumu, cilvēkus. Tur visi mūsu aizstāvji ir varoņi," situāciju frontē skaidroja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, vēsta pravda.com.ua.

Harkivas apgabalā, pēc prezidenta teiktā, "Ukrainas aizsardzība ir tik spēcīga, ka Krievijas armijas uzbrukuma mēģinājumi pastāvīgi izgāžas".

21.57. Čečenu kaujinieki, pazīstami arī kā kadirovieši, ir kļuvuši par ievērojamākajām mediju figūrām Ukrainas kara fona apstākļos, raksta "Insider'. Vairāk šeit.

20.55. Ukrainas Drošības dienests Krievijas pilsoni - 1968. gadā Novgorodā dzimušo Aleksandru Čurakovu - tur aizdomās par gatavošanos nogalināt Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski un sagrābt valsts varu. Vairāk šeit

19:19. Slovākija nodevusi Ukrainai četras pašgājējas haubices "Zuzana 2", sestdien tviterī paziņojis Slovākijas aizsardzības ministrs Jaroslavs Nadjs. Saskaņā ar Nadja sniegto informāciju haubices jau atrodas Ukrainā un ir gatavas izmantošanai pret krievu iebrucējiem. "Zuzana 2" ir 155 milimetru haubice, kuras darbības attālums ir 41 kilometrs.

18:26. Slovākija nodos Ukrainai iznīcinātājus "Mig-29", un ukraiņi lidmašīnas varētu saņemt jau septembrī, ziņo Slovākijas sabiedriskā raidorganizācija RTVS.

16:51. Latvijā ir jāanulē līdz šim izdotās uzturēšanās atļaujas un vīzas tām personām, kuras atbalsta Krievijas agresiju, sestdien, Ikšķilē uzrunājot Latvijas politiski represēto personu 23.salidojuma dalībniekus, norādīja Valsts prezidents Egils Levits. Kā aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejā, Levits pauda, ka pēdējā laikā ne tikai Latvijā, bet arī virknē Eiropas valstu, it sevišķi Igaunijā, Somijā, kas tieši robežojas ar Krieviju, tāpat arī Čehijā, kas patlaban ir Eiropas Savienības prezidentūras valsts, ir sākusies diskusija par krievu tūristiem Eiropā. "Vai tas ir politiski un morāli attaisnojami: kamēr krievu armija slepkavo un dedzina Ukrainā, krievu tūristi mierīgi atpūšas Eiropā?" retoriski vaicājis prezidents.

15:49. Patlaban vislielākais ļaunums ir rašisma ideoloģija, un diez vai Krievija mainīsies, kamēr tā pati nebūs piedzīvojusi ļoti smagus brīžus, sestdien, Ikšķilē uzrunājot Latvijas politiski represēto personu 23.salidojuma dalībniekus, norādīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA).

14:49. Maskava brīdinājusi Vašingtonu, ka Krievijas atzīšana par "terorisma sponsoru" būtu "punkts, no kura nav atgriešanās" un ka tad Krievija varētu pazemināt diplomātisko attiecību līmeni ar ASV vai pat tās pārtraukt, vēsta pravda.com.ua.

13:17. Igaunijā aizturēti divi Krievijas totalitārajam režīmam lojālā laikraksta "Izvestija" žurnālisti, kuriem anulētas vīzas un uz trim gadiem aizliegta ieceļošana Eiropas Savienībā (ES). Viņu vīzas atzīta par nederīgu, jo uzrādītie ieceļošanas mērķi nav atbilduši faktiskajiem, teikts Igaunijas varasiestāžu oficiālajā lēmumā par Ksenijas Soldatovas un Dmitrija Timofejeva izraidīšanu.

12:37. Ukraiņu zenītartilēristi valsts austrumos noteikuši krievu pikējošo bumbvedēju "Su-25", feisbukā sestdien ziņo Ukrainas apvienoto spēku grupējums. Pēdējās diennakts laikā Ukrainas sauszemes spēku zenītartilēristi valsts austrumos notriekuši arī četrus pretinieka bezpilota lidaparātus, teikts paziņojumā.

11:06. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz sestdienas rītam sasnieguši aptuveni 43 400 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī krievi zaudējuši 1856 tankus, 4115 bruņutransportierus, 978 lielgabalus, 261 daudzstobru reaktīvo mīnmetēju, 136 zenītartilērijas iekārtas, 233 lidmašīnas, 193 helikopterus, 779 bezpilota lidaparātus, 187 spārnotās raķetes, 3036 automobiļus un autocisternas, 15 kuģus un ātrlaivas un 91 specializētās tehnikas vienību. Vislielākos zaudējumus pēdējās diennakts laikā krievi cietuši Bahmutas un Krivijrihas virzienos.

09:58. Ukrainas Bruņotie spēki ir sašāvuši ceturto un pēdējo tiltu Hersonas apgabalā, kuru Krievijas karaspēks izmantoja tehnikas pārsviešanai uz šī apgabala daļu Dņepras labajā krastā, piektdien sociālajā tīklā "Facebook" paziņoja Hersonas apgabala padomes deputāts Serhijs Hlaņs.

08:58. Krievijai karā pret Ukrainu netrūkst munīcijas, bet ir lielas problēmas saražot pietiekami daudz raķešu, vietnē "YoutTube" pastāstīja Ukrainas militārais eksperts Olehs Ždanovs. "Visām Krievijas Federācijas raķetēm ir importa komplektējošās daļas. Ja neatradīsies sprauga sankciju apiešanai, tad uzņēmums stāv dīkā un nevar izlaist raķetes. Agrāk presē izskanēja, ka Krievija pat pirmskara periodā varēja izlaist līdz vienai raķetei "Kalibr" mēnesī. Toreiz bija imporrta kompletējošās daļas. Pašlaik "Kalibr" ražošana ir praktiski apturēta," paziņoja eksperts.

00.10. Karš laupījis vecākus aptuveni 3000 bērniem, vēsta pravda.com.ua.

12. augusta teksta tiešraide šeit: Ukraina varonīgi aizstāv savu zemi 170. dienu.