Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 170. diena. Jaunākā informācija [papildināts 23:38]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Krievijas Ukrainas karā 12. augustā. Ukraina jau sesto mēnesi varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

23.38. Krievijas armija paliks bez ekipējuma: Ukrainas bruņotie spēki sagrāvuši pēdējo tiltu Hersonas apgabalā, vēsta UNIAN.

22.05. Pentagons: ASV nav piegādājusi Ukrainai tādus ieročus, kas ļautu tai veikt uzbrukumu okupētajai Krimai,

20.58. Krievijas armija veikusi masveida raķešu uzbrukumu Zaporižjei. Iznīcināti infrastruktūras objekti, zināms cilvēks gājis bojā, divi ievainotie.

18.59. Ukrainas Bruņotie spēki likvidējuši vienu no tā dēvētās Doņeckas tautas republikas līderiem Juriju Krikuļenko, vēsta izdevums "Gorlovka.ua".

Izdevums ziņo, ka Ukrainas armijas artilērija trāpījusi prokremlisko kaujinieku pulcēšanās vietai, nogalinot arī tā dēvēto kriminālo autoritāti un "Krievu pasaules" atbalstītāju Krikuļenko.

17.45. Krievijas karaspēks atkal apšaudījis Zaporižjas atomelektrostaciju (AES) un liedzis Starptautiskās atomenerģijas aģentūras (IAEA) misijai piekļuvi AES, piektdien paziņojusi Ukraina.

"Krievija ir atkal ķērusies pie bīstamām provokācijām un sarīkojusi atomelektrostacijas apšaudīšanu. Krievi ir labi

pazīstami ar saviem sarežģītajiem krāpšanas, sabotāžas un slēpšanas plāniem," paziņoja Ukrainas vēstnieks ANO Sergijs Kisļica.

16.53. KIjivā krievu valdu skolās vairs nemācīs. Tas nebūs pat kā fakultatīvais priekšmets, vēsta pravda.com.ua.

"Jaunajā mācību gadā skolu programmās nav paredzēta mācību priekšmetu pasniegšana krievu valodā un krievu valodas apguve nedz kā priekšmets, nedz fakultatīvi," teikts departamenta dokumentā.

15.04. Eiropas Savienības (ES) prezidējošā valsts Čehija piektdien paziņojusi, ka bloka nākamās sankcijas pret Krieviju varētu ietvert vispārēju aizliegumu izsniegt vīzas Krievijas pilsoņiem. Vairāk šeit.

13:57.Portāls pravda.com.ua ziņo, ka 522 bezvēsts pazudušo valsts aizstāvju līķi atgriezti Ukrainā. "Ir precīzs skaits mūsu aizstāvju līķu, kurus esam atguvuši - mums izdevās atgūt 522 līķus," pavēstīja komisārs bezvēsts pazudušo cilvēku jautājumos Olehs Kotenko.

13:31. Saeimas paziņojums, atzīstot Krieviju par terorismu atbalstošu valsti, ir saprotams un atbalstāms, tomēr juridiski tas nav izstrādāts līdz galam, norāda politologs Kārlis Daukšts.

Viņš atzīmēja, ka paziņojums satur daudz pretrunīgu momentu, turklāt nav mehānisma, kā paziņojumā paustais tiks īstenots, kā tas ietekmēs Krievijas sabiedrību. Daukšts uzsvēra, ka Saeimas rīcība ir saprotama, jo daļa Krievijas iedzīvotāju sociālajos tīklos velta naidpilnus izteikumus par ukraiņiem kā tautu. Tas radīja lielu pretestību masu medijos gan Ukrainā, gan ES, tāpēc saprotams, ka vajadzētu rīkoties tā, kā to aicina Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis un Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba.

12:15. Pašvaldību infrastruktūras pielāgošana nodrošinās izmitināšanu vairāk nekā 1500 Ukrainas civiliedzīvotājiem, informē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM). VARAM vadītā komisija atbalstījusi 18 pašvaldību projektus infrastruktūras pielāgošanai 1 297 442 eiro apmērā, kas paredz izmitināšanas iespējas 1529 Ukrainas civiliedzīvotājiem.

11:53. Lietuva meklē iespējas piegādāt papildu bruņojumu Ukrainai, kas turpina cīņu pret Krievijas iebrukumu, un Viļņa paziņojusi, ka bruņojuma piegādes varētu paātrināt, ja sabiedrotie piekristu aizpildīt Lietuvas bruņojuma rezerves. "Viceministrs teicis, ka to būtu iespējams izdarīt agrāk, ja sabiedrotie piekristu aizpildīt" Lietuvas bruņojuma rezerves, informēja Lietuvas Aizsardzības ministrija.

11:10. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši aptuveni 43 200 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī Krievija zaudējusi 1849 tankus, 4108 bruņutransportierus, 975 lielgabalus, 261 daudzstobru reaktīvo mīnmetēju, 136 zenītartilērijas iekārtas, 233 lidmašīnas, 193 helikopterus, 778 bezpilota lidaparātus, 185 spārnotās raķetes, 3021 automobiļus un autocisternas, 15 kuģus un ātrlaivas un 90 specializētās tehnikas vienības.

10:16. Cizeļs un Aktons uzsvēra, ka visļaunākajā gadījumā, ja dzesēšanas sistēmas pārtrauktu darboties, nopietns kaitējums tiktu nodarīts lokālā līmenī. Cizeļs lēsa, ka tas notiktu 30 kilometru rādiusā. "Tā būs traģēdija vietējiem cilvēkiem, bet mums Eiropā .. tas būtu ļoti mazsvarīgs notikums, ņemot vērā sekas veselībai vai jebkam citam šajā vidē," sacīja Cizeļs.

09:17. Zviedrija pieļauj iespēju, ka tā varētu ražot ieročus Ukrainas vajadzībām, rietumvalstu konferencē Kopenhāgenā pavēstīja Zviedrijas aizsardzības ministrs Pēters Hultkvists.

08:26. Krievijas karaspēka okupētajās Ukrainas Mikolajivas apgabala teritorijās ir palikuši 1100 bērni, un okupanti neļauj viņus aizvest uz drošu vietu, paziņoja Mikolajivas apgabala kara administrācijas vadītājs Vitālijs Kims.

07:47. Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir atlaidis Melnās jūras flotes pavēlnieku Igoru Osipovu pēc sprādzieniem, kas notika Saki militārajā lidlaukā Krimā, ceturtdien paziņoja Ukrainas iekšlietu ministra padomnieks Antons Heraščenko.

00.10. Lielbritānijas aizsardzības ministrs Bens Voless uzskata, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins, visticamāk, vairs nesasniegs savu sākotnējo mērķi - okupēt visu Ukrainu.

11. augusta teksta tiešraide šeit: Ukraina varonīgi aizstāv savu zemi 169. dienu.