Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Novērsts mēģinājums nogalināt Zelenski un sagrābt varu Ukrainā

© SCANPIX

Ukrainas Drošības dienests Krievijas pilsoni - 1968. gadā Novgorodā dzimušo Aleksandru Čurakovu - tur aizdomās par gatavošanos nogalināt Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski un sagrābt valsts varu, vēsta fakty.ua, atsaucoties uz Ukrainas Ģenerālprokuratūras sniegto informāciju.

Pēc izmeklētāju domām, A. Čurakovs un Ukrainas pilsoņi Kirils Matijuks un Vasīlijs Kosts kopā ar citām neidentificētām personām izveidoja grupu, kas plānoja noziegumus pret valsts drošības pamatiem. Čurakovs bijis grupas organizators, kura uzdevums bija finansēt un koordinēt grupas darbību ar Krievijas spēka strukturām.

No 10. februāra līdz 21. martam visi trīs, atrodoties Ukrainā, apsprieda un saskaņoja plānu, lai savervētu no 30 līdz 40 bijušās militārpersonas, sagādātu ieročus, munīciju un transportlīdzekļus. Čurakovam un citiem grupas dalībniekiem bija jādodas uz Kijevu.

Galvaspilsētā, piesaistot Krievijas Federācijas bruņoto spēku atbalstu, savervētajiem militārpersonām vajadzēja sagrābt valsts varu un gāzt konstitucionālo kārtību, nogalinot Zelenski.

No 27. februāra līdz 21. martam Čurakovs ar Matijuka starpniecību saņēma informāciju par precīzu Zelenska atrašanās vietu. Matijukam Ukrainā izdevās iegādāties Kalašņikova triecienšautenes, snaipera šautenes un citus ieročus.

Portāls NRA jau rakstīja, ka martā prezidenta biroja vadītāja padomnieks Mihails Podoļaks sacīja, ka Krievijas un Ukrainas kara laikā tika veikti vairāk nekā desmiti mēģinājumi nogalināt prezidentu Volodimiru Zeļenski.