Aiz priekškara: Kāpēc Putins ir tik kluss?

© pixabay.com

Kareivīgais Putins, kurš ne reizi vien ir žvadzinājis kodolieročus, uzsverot, ka tie tiks pielietoti tikai Krievijas suverenitātes apdraudējuma gadījumā, aizvadītajā nedēļā bija salīdzinoši mierīgs un kodolieroču rungu nevicināja. Diktators vien minēja, ka tā ir "bezprecedenta situācijas eskalācija" un "milzīga mēroga provokācija".

"Tomēr Krievijas televīzijā un Kremļa paziņojumos pēdējo dienu nemierīgie notikumi tiek parādīti kā gandrīz ikdienišķi, un Ukrainas spēki ierasti tiek saukti par "diversantiem", kuri mēģina iebrukt. Prezidents Vladimirs Putins Ukrainas bruņutehnikas vienību virzību raksturoja kā "kārtējo liela mēroga provokāciju"," vēsta "Wall Street Journal".

Izdevums arī raksta, ka "Putina klusā reakcija uz iebrukumu Kurskā tomēr rada jautājumus par to, kādas sarkanās līnijas īsti ir Krievijas līderim un vai Rietumu vilcināšanās apbruņot Ukrainu, ko izraisīja bažas par eskalāciju no Krievijas puses, nebija stratēģiska kļūda".

"Mums jāredz, kā krievi reaģēs, jo šis taču ir uzbrukums tās teritoriālajai integritātei un galu galā suverenitātei," laikrakstam norādīja bijušais Lielbritānijas aizsardzības atašejs Krievijā Džons Formens, piebilstot, ka "jautājums ir par to, kas ir sarkanā līnija".

Vienīgie, kas "ārdījās", tradicionāli bija Solovjovs un Guruļovs. Tiesa, šoreiz neizskanēja aicinājumi "noslaucīt no zemes virsas" Londonu un Berlīni, taču abi propagandisti aktīvi aicināja iznīcināt visu Ukrainas energoinfrastruktūru, kā arī sist pa lēmumu pieņemšanas centriem, tostarp Kijivu. Guruļovs arī paziņoja, ka esot pienācis laiks likvidēt Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes vadītāju Kirilu Budanovu un Ukrainas prezidenta biroja vadītāju Andriju Jermaku, kas visi esot "teroristi".

Propagandisti pret militārajiem blogeriem

Ja "Telegram" kanālos aktīvi izskan aicinājumi atbrīvot no amata un sodīt Krievijas Bruņoto spēku ģenerālštāba priekšnieku Valēriju Gerasimovu, tad propagandisti par to klusē. Tikpat kā neizskan starptautiskajos medijos parādījušās ziņas, ka Krievijas izlūkdienesti jau divas nedēļas zinājuši par ukraiņu gatavoto iebrukumu un par to ziņojuši ģenerālštābam (Gerasimovam), kas tam nav pievērsis nekādu uzmanību.

To, ka tā ir taisnība, apliecina Guruļova teiktais, ka Krievijas izlūkdienesti neapšaubāmi ir zinājuši par plānoto iebrukumu, jo "atšķirībā no Otrā pasaules kara mūsdienās šādas operācijas nav iespējams noslēpt". Guruļovs aicināja noskaidrot atbildīgos, kādēļ ukraiņiem iebrukums izdevās, taču nevienā brīdī kā vainīgo neminēja Gerasimovu.

Guruļovs arī sarūgtināti klāstīja, ka mīnu lauki pie robežas neko nedodot, ja tiem talkā nenāk artilērijas uguns, kuras, nezin kāpēc, ukraiņu iebrukuma laikā neesot bijis. Ja pat lojālais propagandists Kremļa galvenajā propagandas raidījumā atļaujas maigi, bet tomēr šādus pārmetumus izteikt, nav grūti iedomāties, kas notiek "Z blogeru" kanālos.

"Vismaz pagaidām nekas neliecina par tautas sašutumu, kas vērsts pret Putinu, ārpus tieši skartajiem Kurskas apgabaliem. Krievijas hipernacionālistiskie kara analītiķi "vārās dusmās" par Krievijas Aizsardzības ministrijas neveiksmēm. Daži no viņiem ir pieprasījuši Gerasimova nošaušanu un bijušā Ukrainas kara komandiera ģenerāļa Sergeja Surovikina atgriešanos frontē," vēsta "Wall Street Journal".

Jānorāda, ka Krievijas militāro blogeru kanālos klejo videoklipi, kuros redzams, ka Krievijas papildspēku kolonna 9.augustā cieta smagus zaudējumus netālu no citas apkaimes pilsētas Rilskas, un Ukrainas karavīri publiskoja kadrus ar vairāk nekā 100 krievu ieslodzītajiem. Pēc Krievijas militāro analītiķu domām, notriekti vismaz trīs Krievijas kaujas helikopteri. Naktī uz 9.augustu "Telegram" kanālos sāka parādīties video ar iznīcinātu Krievijas militāro konvoju, pret kuru visdrīzāk triecienu vērsa Ukrainas bruņotie spēki.

Prokara Krievijas kanālu autori, komentējot iznīcinātā konvoja video, asi kritizēja Krievijas militārās vadības taktiku. "Telegram" kanāla "Militārais informators" autors konvoja kustības organizēšanu pie robežas nosauca par "necaurredzamu stulbumu", vēsta "Meduza". Izdevums arī atsaucas uz "Z blogeri" no Kurskas reģiona Romānu Aļehinu, kurš atbildīgajām krievu armijas amatpersonām par kolonnas iznīcināšanu pieprasa nāvessodu. "Tas, kurš deva pavēli pārvietoties kolonnās dronu novērošanas zonā, ir ne tikai āksts, bet viņam jāpiespriež sods pēc kara laika likumiem," raksta Aļehins.

Krievijas "Z patriotu" izsmieklu izpelnījās arī Aizsardzības ministrijas paziņojums, ka nogalināti 1120 ukraiņi, jo pirms tam Gerasimovs sacīja, ka iebrukumā Kurskā iesaistīti ne vairāk kā 1000 Ukrainas karavīru.

Rezumējot, Krievijas propaganda visiem spēkiem cenšas iebrukumu Kurskā marginalizēt un nekādā gadījumā nerunāt par to, ka karš ienācis arī Krievijas teritorijā. Vienlaikus atšķirībā no militārajiem blogeriem Kremļa televīzijās ne reizi netiek uzdots jautājums, kā šāds iebrukums vispār bija iespējams un kāpēc tas tika "nogulēts". Autoritāri režīmi publiski savas kļūdas nevētī, vien ik pa brīdim kāda amatpersona izkrīt pa logu vai cieš aviokatastrofā.