Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Pārsūdzēts tiesas spriedums Zikova lietā

Par slepkavību kinoteātrī apsūdzētais Nikolajs Zikovs, viņa advokāts Armands Šūmanis, kā arī cietušās puses advokāts Romualds Vonsovičs iesnieguši apelācijas sūdzības par Rīgas apgabaltiesas spriedumu, ar kuru Zikovam tika piespriests 17 gadu cietumsods.

Kā aģentūra LETA uzzināja tiesā, visas sūdzības ir saņemtas noteiktajā termiņā, tomēr līdz augusta beigām nekāda virzība ar tām nenotiks, jo tiesnese ir atvaļinājumā.

Kā ziņots, Zikova advokāts Šūmanis jau pirms Rīgas apgabaltiesas sprieduma pasludināšanas uzskatīja, ka šajā lietā apsūdzība uzrādīta nepareizi, proti, aplama esot noziedzīgā nodarījuma kvalifikācija.

Savukārt cietušās puses advokāts Vonsovičs tiesas debatēs pauda viedokli, ka apsūdzētais ir pelnījis mūža ieslodzījumu. Šodien Vonsovičs aģentūrai LETA atzina, ka cietušie savu pozīciju nav mainījuši, proti, iznākot no cietuma, Zikovs būšot bīstams sabiedrībai, tāpēc viņam aiz restēm esot jāpavada viss atlikušais mūžs.

Ja iesniegtās apelācijas sūdzības tiks pieņemtas, lieta nonāks Augstākās tiesas Krimināllietu tiesu palātā, kas to izskatīs apelācijas kārtībā.

Kā ziņots, izskatot lietu pirmajā instancē, Rīgas apgabaltiesa šā gada 22.maijā Zikovu atzina par vainīgu bankas darbinieka un četru bērnu tēva Aigara Egles nošaušanā 2011.gada februārī kinoteātrī "Citadele". Apgabaltiesa Zikovam par slepkavību piesprieda 17 gadu cietumsodu ar mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz trim gadiem.

Prokurore Jekaterina Kušakova, kura šajā lietā uzturēja valsts apsūdzību, bija lūgusi Zikovam piespriest 17 gadu cietumsodu ar mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz diviem gadiem. Tātad tiesas piespriestais sods gandrīz pilnībā saskan ar prokurores prasīto. Kušakova Rīgas apgabaltiesas spriedumu nepārsūdzēja.

Zikovam apsūdzība celta pēc Krimināllikuma (KL) 117.panta 3.punkta, - par slepkavību vairāku personu dzīvībai bīstamā veidā.

Pats apsūdzētais pēdējā vārdā Rīgas apgabaltiesai atzina, ka pārdzīvo liktenīgo notikumu, taču šāvienus esot izdarījis tikai pašaizsardzības nolūkā, nevēloties nevienu noslepkavot. Zikovs sacīja, ka viņam vienkārši nav paveicies, satiekot Egli.

Kā ziņots, saskaņā ar apsūdzību kino seansa sākumā Zikovs trokšņojis un čaukstinājis konfekšu turzu, tāpēc 1968.gadā dzimušais Egle, kurš sēdējis rindu zemāk, izrāvis konfekšu turzu Zikovam no rokām un nolicis to zemē.

Filmas beigās Zikovs priekšā sēdošajam Eglem uzlējis no pudeles nelielu daudzumu ūdens. Viss beidzies ar četriem no Zikova ieroča raidītiem šāvieniem, trīs no tiem trāpījuši Egles ķermenī un notikuma vietā viņš miris, liecina apsūdzība.

Jau neilgi pēc aizturēšanas 2011.gada februārī Zikovam kā drošības līdzeklis tika piemērots apcietinājums, kurā viņš atrodas joprojām.