Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Prokurore lūdz Zikovam piespriest 17 gadu cietumsodu

Prokurore Jekaterina Kušakova šodien Rīgas apgabaltiesā notikušajās tiesas debatēs par 2011.gada februārī kinoteātrī "Citadele" izdarīto Aigara Egles slepkavību apsūdzētajam juristam Nikolajam Zikovam lūdza piespriest 17 gadu cietumsodu.

Prokurore uzskata, ka Zikovs atzīstams par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, kas paredzēts Krimināllikuma 117.panta 3.punktā - par slepkavību, kas izdarīta vairāku personu dzīvībai bīstamā veidā. Valsts apsūdzības uzturētājas skatījumā, par to Zikovs būtu jāsoda ar reālu brīvības atņemšanu uz 17 gadiem, nosakot mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz diviem gadiem.

Prokurore nav saskatījusi Zikova rīcībā atbildību pastiprinošus apstākļus, taču atbildību mīkstinošs apstāklis esot tas, ka nozieguma izdarīšanas brīdī Zikovs nespējis pilnībā apzināties savas darbības un tās vadīt, jo viņš atzīts par ierobežoti pieskaitāmu.

Tiesas debates patlaban turpinās.

Kā ziņots, lietas izskatīšanu tiesa sāka pagājušā gada 23.novembrī, bet tiesas izmeklēšana tika pabeigta šā gada 27.martā.

Kā teikts apsūdzībā, kino seansa sākumā Zikovs esot trokšņojis un čaukstinājis konfekšu turzu, tāpēc 1968.gadā dzimušais bankas "Citadele" darbinieks un četru bērnu tēvs Aigars Egle, kurš sēdējis rindu zemāk, izrāvis konfekšu turzu Zikovam no rokām un nolicis to zemē.

Filmas beigās Zikovs priekšā sēdošajam Eglem uzlējis no pudeles nelielu daudzumu ūdens. Viss beidzies ar četriem no Zikova ieroča raidītiem šāvieniem, trīs no tiem trāpījuši Egles ķermenī un notikuma vietā viņš miris, liecina apsūdzība.

Pats Zikovs savu vainu prokuratūras celtajā apsūdzībā noliedz, taču vienlaikus atzīst, ka vairāki tur norādītie fakti atbilst patiesībai.

Tieslietu ministrijas Juridiskās palīdzības administrācija šajā kriminālprocesā lūgusi piedzīt no Zikova 600 latu kompensāciju. Noprotams, ka šādu naudas summu valsts kompensācijā izmaksājusi Egles tuviniekiem.

Kā ziņots, Zikovs tiek apsūdzēts pēc Krimināllikuma 117.panta 3.punkta par slepkavību, ja tā izdarīta vairāku personu dzīvībai bīstamā veidā. Par to var sodīt ar mūža ieslodzījumu vai brīvības atņemšanu uz laiku no desmit līdz 20 gadiem, piemērojot policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem un konfiscējot mantu.

Zikovam kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums, kurā viņš atrodas joprojām.