KNAB darbiniekus nevarēs administratīvi sodīt amata pienākumu pildīšanas laikā

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) amatpersonām paredzēts noteikt tiesisko aizsardzību gadījumā, kad tās, pildot amata pienākumus, izdara likumpārkāpumu, kas atzīstams par izdarītu attaisnota profesionāla riska situācijā.

To paredz KNAB sagatavotie grozījumi Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likumā, kas izstrādāti, lai precizētu biroja funkcijas korupcijas novēršanā un biroja amatpersonu darba tiesiskās attiecības, aģentūru LETA informēja KNAB Korupcijas novēršanas nodaļas vadītāja Diāna Kurpniece.

Likumprojekts paredz precizēt biroja funkcijas korupcijas novēršanā, nosakot, ka birojs izstrādās attīstības plānošanas dokumentus un ziņojumus, koordinēs to izpildi. Tāpat birojs analizēs ne tikai valsts iestāžu, bet arī citu iestāžu - pašvaldību iestāžu, valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību - praksi korupcijas novēršanā un atklātos korupcijas gadījumus. Pamatojoties uz to, birojs sniegs iestādēm metodiskos ieteikumus un koordinēs to ieviešanu.

Saskaņā ar sagatavotajiem grozījumiem par korupcijas attīstības tendencēm un atklātajiem korupcijas gadījumiem birojs informēs gan sabiedrību, gan kompetentās institūcijas, tostarp valsts augstākās amatpersonas.

Ņemot vērā, ka birojs veic resoriskās pārbaudes gadījumos, kad informācija par iespējamu likumpārkāpumu nav pietiekama, lai izlemtu jautājumu par kriminālprocesa vai administratīvā pārkāpuma lietas uzsākšanu, likumprojektā tiks noteikta biroja veikto resorisko pārbaužu veikšanas kārtība un termiņi.

Birojs sagatavojis arī grozījumus, lai novērstu tiesību normu dažādu interpretāciju saistībā ar darba tiesiskajiem jautājumiem un vairākas neprecizitātes, kā arī izslēgtu reālajai situācijai neatbilstošas normas, kas apgrūtina biroja darbību.

Minētie grozījumi likumā būs vēl jāskata valdībā un jāpieņem Saeimā.

Svarīgākais