Klimata eksperti izplata brīdinājumu par decembri

© Pixabay

Pastāv "lielāka nekā parasti iespēja", ka Eiropā pirms Ziemassvētkiem piedzīvosim ievērojamu aukstumu, atsaucoties uz vadošo starptautisko klimata iestāžu izstrādāto laika prognozi, raksta „Politico”.

Taču šādas laika prognozes nozīmē vēl lielākus izaicinājumus iespējamajai enerģētikas krīzei Eiropā.

Eiropas valstis turpina pildīt savas dabasgāzes krātuves, cerot ziemas sezonā vispār iztikt bez Krievijas gāzes (vai vismaz būtiski samazināt vajadzību pēc tās, meklējot tai alternatīvas).

Eksperti ir sacījuši, ka normālai ziemai gāzes vajadzētu būt pietiekami daudz, taču, ja temperatūra pazemināsies, valstis var būt spiestas ierobežot gāzes patēriņu, kas ietekmēs praktiski jebkuru nozari.

Liela aukstuma iespēja šogad, visticamāk, decembrī, joprojām ir “ļoti reāla”, izdevumam „Politico” sacīja ECMWF Klimata pārmaiņu dienesta direktors Karlo Buontempo.

Gaidāmais aukstums ir saistīts ar tā saukto "bloķējošo notikumu", kad pastāvīgs augsts spiediens izraisa "anomālus" austrumu vējus un aukstāku temperatūru Eiropā. Pašlaik klimatiskie apstākļi liecina, ka šāda notikuma iespējamība ir nedaudz lielāka nekā parasti.

Neatkarīgā nesen jau rakstīja: Vai gaidāmajā ziemas sezonā Latvijai gāzes pietiks? Un, ja pietiks, tad tieši kam - apkurei, elektrības ražošanai, mājsaimniecību plītīm un siltuma katliem? Uz šiem jautājumiem nu jau vairāk nekā sešus mēnešus sakarīgi nespēj atbildēt ne valdība, ne gāzes tirgotājs “Latvijas gāze”, nemaz jau nerunājot par politiķiem, kuri par šo tēmu priekšvēlēšanu laikā ir saražojuši ne vienu vien “teravatstundu” tukšu pļāpu.

Rakstu "Kariņam un Kalvītim gāzes pietiks; par iedzīvotājiem un uzņēmumiem pārliecības nav" var lasīt šeit.

Svarīgākais