Ziņas par draudiem Jutai Strīķei vērtē skeptiski

© f64

Pēc izskanējušās informācijas, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka vietniecei Jutai Strīķei ir piešķirta policijas apsardze, jo esot reāli draudi viņas dzīvībai, oficiālu apstiprinājumu tam nav devusi neviena atbildīga institūcija.

Šie hipotētiskie draudi jau tika saistīti ar nesen aizturētā Vladimira Vaškeviča vārdu, minēti pat varbūtējie slepkavības veicēji – visai grūti definējamais Solncevas grupējums.

KNAB vadītājs Normunds Vilnītis intervijā Latvijas Radio norādīja, ka šādu ziņu izplatīšana ir nelikumīga. Viņš cerot, ka kompetentas iestādes noskaidros ziņu avotu un izvērtēs iesaistīto atbildības pakāpi.

N. Vilnītis atzina, ka pati par sevi šī informācija viņam neesot jaunums, bet visi viņa rīcībā esošie fakti jau esot nodoti tām struktūrām, kuras par to ir atbildīgas. Vēl biroja priekšnieks uzsvēra, ka dažu žurnālistu informētības pakāpe par atsevišķiem kriminālprocesiem nereti šķietot lielāka nekā visām Latvijas tiesībsargājošajām iestādēm kopā. "Par šādām niansēm zina ļoti ierobežots personu loks. Ar kā gādību tās nonākušas presē? Šādu detaļu atklāšana neuzlabos izmeklēšanas kvalitāti," norādīja N. Vilnītis.

Bijušais KNAB priekšnieks Aleksejs Loskutovs iespējamos draudus J. Strīķei saistījis ar V. Vaškeviča aizturēšanu, norādot, ka šo notikumu sakritība nevarot būt nejauša. Turpretī tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs sacījis, ka viņš nekādu saistību starp šīm lietām neredzot.

Savukārt V. Vaškeviča advokāts Aloizs Vaznis Neatkarīgajai norādīja, ka viņa klientam neviens nekādus jautājumus J. Strīķei izteikto draudu sakarā neesot pat uzdevis.

"Ja patiešām ir reāls apdraudējums un par to pļāpā medijos, tad tas ir vājprāts. Ja apdraudējuma nav un tas ir tikai PR gājiens, tad tas ir četrreiz vājprāts," Neatkarīgajai sacīja bijušais Kriminālpolicijas šefs Sandris Plaudis. Viņš paskaidroja, ka zina cilvēkus, kuriem šāda apsardze patiešām ir piešķirta, jo draudi bijuši reāli, tomēr šādās reizēs neviens nekur neesot skrējis un kaut ko runājis. Skeptiski S. Plaudis izteicās arī par J. Strīķei izteikto draudu sakarā minēto Solncevas grupējumu. "Tie bija deviņdesmitie gadi, kad par tādu grupējumu vispār varēja runāt, lai gan arī toreiz netrūka pārspīlējumu. Šodien tā vienkārši ir cilvēku apziņā iedēstīta burtu salikuma izdevīga izmantošana," skarbi norādīja S. Plaudis.

Līdzīgi izteicās vēl viens bijušais Kriminālpolicijas vadītājs Valdis Pumpurs. "Tā nenotiek, ka kāds kaut kur piezvana un tā vienkārši pasūta slepkavību. Nu nav nevienam piezīmju grāmatiņā numurs, pie kura rakstīts Solnceva, slepk. Tas ir absurds. Organizētai noziedzībai ir ļoti nopietna struktūra, un savus noslēpumus tā ļoti labi prot aizsargāt," sacīja V. Pumpurs. Viņš gan uzsvēra, ka draudi operatīvajiem darbiniekiem nav reta parādība un tā uztverama ļoti nopietni, tomēr šajā gadījumā ar informācijas publiskošanu saistītais visu pušu neprofesionālisms liekot uz situāciju raudzīties visnotaļ kritiski.

Savukārt bijušais Drošības policijas šefs Jānis Apelis pauda satraukumu, ka tie, kuru rīcībā ir klasificēta informācija, pieļauj tās noplūdināšanu plašai auditorijai, faktiski reklamējot operatīvo pasākumu iespējamību. "Cita lieta, ja šoreiz stāstam ir kādi citi, ar publicitātes palielināšanu saistīti mērķi, tad daudz kas kļūst saprotams. Tomēr arī šajā gadījumā trauksme būtu jāceļ par operatīvo dienestu ievilkšanu politiskās spēlēs, kas diemžēl notiek arvien biežāk. Tās ir sekas valsts politikai, kas novedusi pie spēka struktūru profesionalitātes krasas pazemināšanās," vērtēja J. Apelis.

Polittehnologs Jurģis Liepnieks Neatkarīgajai sacīja, ka nevarot noticēt ziņām par J. Strīķei izteikto draudu nopietnību. "Tas, kā šī versija ir pasniegta, liek uz to raudzīties ar lielu skepticismu. Var jau būt, ka kāds kādam kaut ko ir stāstījis un šis kāds savukārt to uztvēris nopietni. Tomēr, vēlot J. Strīķei visu to labāko, domāju, ka tie, kuri pašlaik satraukumā par viņas drošību naktīs neguļ, manuprāt, var nomierināties – nekas slikts nenotiks," teica J. Liepnieks.

PR speciālists Ēriks Stendzenieks pauda uzskatu, ka KNAB vienmēr pratis izmatot gan mediju stiprās, gan vājās puses. "Nesen skatījos raidījumu par draudiem krievu šovbiznesa pārstāvjiem, kurā pierādīja, ka 50% gadījumu tie ir pašu zvaigžņu organizēti. Tas sabiedrībā rada gan popularitāti, gan līdzjūtību, gan atbalstu, kas publiskām personām ir ļoti svarīgi," sacīja Ē. Stendzenieks.

Savukārt sociologs Aigars Freimanis norādīja, ka vairāk jārunā nevis par kādu notikumu, bet gan par notikumu ap šo notikumu. "Spekulācijas ap šo jautājumu ir jūtamas, un šobrīd tas viss pastiprina sabiedrības polarizāciju – no vienas puses, tie, kuri akli tic un aizstāv J. Strīķi, no otras puses, tie, kuri raugās uz visu notiekošo izturētāk un kritiskāk," sacīja sociologs.

Svarīgākais