Banka iesaka: kur meklēt informāciju mājokļu iegādei?

© unsplash.com

Kā lai atrod īsto īpašumu un kur meklēt informāciju par pieejamajiem īpašumiem tirgū, skaidro Luminor bankas mājokļu kreditēšanas vadītājs Kaspars Sausais.

Visiem zināmais SS.lv

Sludinājumu serviss jeb SS.lv ir vadošais sludinājumu portāls Latvijā jau gadiem, kur pieejama informācija par ļoti plašu preču klāstu, sākot ar bērnu rotaļlietām un mājdzīvnieku barību, beidzot ar dažāda veida mājokļiem. Lai gan SS.lv ir maksas servisa nodrošinātājs, ko izmanto īpašuma pārdevēji, lielākā daļa īpašuma tirgus piedāvājuma būs atspoguļots tieši šajā portālā. "Sevišķi plašs piedāvājums ir otrreizējā tirgus īpašumiem, īpaši padomju laikos celtajās ēkās," stāsta eksperts.

City24.lv

Ja vēlme ir iegādāties īpašumu jaunajā projektā vai otrreizējā tirgus īpašumu, kas nav vecāks par 20 gadiem, tad vērts apskatīt piedāvājumus nekustamo īpašumu portālā City24.lv. Atšķirībā no SS.lv, šajā portālā sludinājumi ir saistīti tikai ar mājokļiem, turklāt tur ir iespējams arī iegūt informāciju par dažādiem pasākumiem nekustamo īpašumu segmentā vai uzzināt aktuālāko informāciju par nozari.

Facebook grupas

Sociālajā tīklā Facebook ir plaši izplatītas nekustamo īpašumu grupas. Īpaši Facebook grupas ir noderīgas gadījumā, ja vēlme ir dzīvot konkrētā rajonā vai kāda konkrēta veida īpašumā. Pie tam grupās ir iespējams ieraudzīt sludinājumus ar īpašumiem, kuri nav atrodami populārākajos sludinājumu portālos, kā arī pievienotā vērtība ir tam, ka var apskatīt sludinājuma izvietotāja sociālā tīkla profilu, kas var sniegt papildu drošību par paša sludinājuma autentiskumu.

Nekustamo īpašumu aģentūras

Parasti lielākām nekustamo īpašumu aģentūrām ir mājaslapas, kur var skatīt pārdošanā esošos īpašumus, piemēram, Latio, Arco, Tribus vai Aver, izceļas ar to, ka tās savās datubāzēs var atrast īpašumus, kas citur nav pieejami. Parasti tur ir tie īpašumi, kuru saimnieki nevēlas paši nodarboties ar īpašuma pārdošanu un to nodod aģentūrām, savukārt tās izvieto informāciju sludinājumu portālos vai patur tikai savās datubāzēs. Nekustamo īpašumu aģenti palīdz atrast gan pircēju, gan piemeklēt jūsu vajadzībām atbilstošu īpašumu un papildu sniedz konsultācijas pirkuma līgumu sagatavošanā, konsultē par pirkšanas un pārdošanas procesu, par ko ietur komisijas maksu.

Pirms sadarbības ar aģentu, pārliecinieties par uzņēmuma reputāciju un sadarbības nosacījumiem. Vairāk informācijas par nekustamā īpašuma aģentiem var uzzināt Latvijas nekustamo īpašumu asociācijas (LANĪDA) mājas lapā vai Latvijas Republikas Ekonomikas ministrijas starpnieku reģistrā.

Lapiņa pie durvīm

Vēl viena iespēja, cenšoties iegādāties īpašumu, par ko digitālajā laikmetā varbūt jau ir aizmirsies, ir piespraust sludinājuma lapiņu pie durvīm. Tas ir efektīvi tādā gadījumā, ja ir konkrētas dzīvojamās mājas noskatītajā rajonā, kur vēlaties iegādāties dzīvokli. Ja visi citi iespējamie varianti ir aplūkoti, iespējams izmēģināt veiksmi, izliekot sludinājumu lapiņas pie konkrētajām mājām vai kāpņutelpām, kuras ir raisījušas jūsu interesi. Lai gan iespējamība, ka kāds vēlas pārdot īpašumu, nav liela, tomēr mēģināts nav zaudēts, un izmaksas šai metodei ir niecīgas.

Jebkurā no portāliem vai metodēm, kur meklējami īpašumi, nav iespējams sevi līdz galam pasargāt no sastapšanās ar krāpniekiem, tāpēc esiet piesardzīgi un uzmanīgi apskatiet sludinājumus un informāciju par sludinājumu izvietotājiem.