Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Atbalstu mājokļa iegādei saņēmušas jau 1000 daudzbērnu ģimenes

© pixabay.com

Subsīdiju "Balsts" mājokļa iegādei "Attīstības finanšu institūcijā "Altum"" ("Altum") saņēmušas jau 1000 daudzbērnu ģimenes, aģentūru LETA informēja "Altum" pārstāvji.

Līdz 31.janvārim piešķirto subsīdiju kopējā summa ir 8,3 miljoni eiro, savukārt bankas šīm daudzbērnu ģimenēm aizdevumos piešķīrušas 83 miljonus eiro.

Tūkstošā subsīdija mājokļa iegādei Jelgavā piešķirta ģimenei, kurā ir trīs bērni. Izvēlētā mājokļa vērtība ir 60 800 eiro, no tiem 8000 eiro sedza subsīdija "Balsts".

Ekonomikas ministre Ilze Indriksone (NA) informē, ka šī gada valsts budžetā Ekonomikas ministrija ir paredzējusi trīs miljonus eiro mājokļu garantiju atbalsta programmas un atbalsta programmas "Balsts" turpināšanai.

Subsīdijas ir saņēmušas daudzbērnu ģimenes no visas Latvijas. Visvairāk - 87% - ir ģimenes ar trīs bērniem, savukārt 13% ir ģimenes ar četriem un vairāk bērniem (no tiem 11% ar četriem bērniem). No kopējā subsīdiju skaita 68% subsīdiju piešķirtas Rīgā un Pierīgas reģionā, Zemgalē - 10%, Vidzemē - 9%, Kurzemē - 9%, bet Latgalē - 4%.
Lielākā daļa jeb 88% subsīdiju saņēmēju tās ir ieguvuši mājokļa iegādei, un vidējā darījumu summa ir 99 000 eiro, savukārt 12% - mājokļa būvniecībai ar vidējo darījuma summu - 150 000 eiro.

"Altum" valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš norāda, ka vairāk nekā puse jeb 56% no ģimenēm, kas saņēmušas subsīdiju, izmantojušas arī "Altum" mājokļu garantiju programmu. Bērziņš uzsver, ka abi valsts atbalsta veidi palīdz gan ģimenēm tikt pie sava mājokļa, gan veicina finansējuma ieplūšanu ekonomikā un mājokļu kredītu pieejamību kopumā.

Bērziņš informē, ka šobrīd arī 5% no "Balsts" klientiem ir izvēlējušies iegādāties augstākās energoefektivitātes klases mājokli, kas atbilstoši programmas noteikumiem ļauj saņemt par 2000 eiro palielinātu subsīdiju.

Subsīdiju programma daudzbērnu ģimenēm tiek īstenota kopš 2020.gada rudens un subsīdija ir vienreizējs dāvinājums, kuras apjoms ir atkarīgs no bērnu skaita - 8000 eiro, ja ģimenē ir trīs bērni (vai divi un tiek gaidīts trešais) vai 10 000 eiro, ja ģimenē ir četri bērni vai vairāk (vai trīs un tiek gaidīts ceturtais). Subsīdiju palielina par 2000 eiro, ja iecerētais mājoklis ir gandrīz nulles enerģijas patēriņa ēka. Subsīdija tiek piešķirta tikai kopā ar bankas hipotekāro aizdevumu mājokļa iegādei vai būvniecībai, un tā pilnībā vai daļēji aizstāj pirmo iemaksu.
Uz subsīdiju var pretendēt viens no bērnu vecākiem. Ministru kabineta noteikumi nosaka, ka subsīdiju var saņemt, ja izvēlētā nekustamā īpašuma vērtība nav lielāka par 250 000 eiro un ienākumi uz vienu ģimenes locekli ir līdz 17 000 eiro gadā pirms nodokļu nomaksas. Tāpat saņēmējam vismaz pēdējos 12 mēnešus jābūt Latvijas nodokļu rezidentam, kura īpašumā nav cita mājokļa. Subsīdija nevar būt lielāka nekā 50% no kopējā darījuma vai būvprojekta apjoma.

"Altum" ir valsts kapitālsabiedrība, kas ar valsts atbalsta finanšu instrumentu palīdzību sniedz atbalstu noteiktām mērķa grupām finanšu instrumentu veidā (aizdevumi, garantijas, ieguldījumi riska kapitāla fondos u.c.), konkrētu programmu ietvaros, papildinot to arī ar nefinanšu atbalstu (konsultācijas, mentorings), kā arī realizējot citas valsts deleģētas funkcijas.

"Altum" 40% akciju turētājs ir Finanšu ministrija, 30% akciju turētājs - Ekonomikas ministrija un 30% akciju turētājs - Zemkopības ministrija. "Altum" obligācijas ir iekļautas biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.