Šķēli atkal izsauc uz "digitālgeitas" tiesu

Otrdien Rīgas apgabaltiesa bija paredzēts skatīt tā saucamo digitālās televīzijas krimināllietu. Uz to liecinieka statusā bija izsaukts Tautas partijas (TP) vadītājs Andris Šķēle, taču viens no 20 apsūdzētajiem - VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" (LVRTC) bijušais valdes priekšsēdētājs Māris Pauders slimības dēļ nebija ieradies un tiesas sēdi paŗcēla uz nākamo otrdienu.

Sākoties sēdei, tiesas sastāva priekšsēdētājs Juris Stukāns paziņoja, ka no M. Paudera advokāta Saulveža Vārpiņa ir saņemts iesniegums, kurā norādīts, ka pēdējo dienu laikā M. Pauderam ir pasliktinājies veselības stāvoklis un viņš ievietots ārstēties psihoneiroloģiskajā slimnīcā.

Ņemot vērā, ka M. Pauders uz tiesas sēdi ierasties nevar, viņa advokāts lūdzis lietas izskatīšanu atlikt, kamēr apsūdzētais netiks izrakstīts no stacionāra. Iesniegumam pievienoti arī attiecīgi medicīnas dokumenti, informēja tiesnesis.

Tiesa atzina, ka apsūdzētais M. Pauders uz lietas izskatīšanu nav ieradies attaisnojošu iemeslu dēļ un likums nepieļauj tiesā pratināt lieciniekus, ja kāds no apsūdzētajiem nav klāt. Taču tiesa lēma, ka Šķēle šajā lietā būtu nopratināms pirms Gorbunova, tāpēc TP dibinātājs uz lietas izskatīšanu jāaicina jau nākamajā sēdē, kas notiks 31.augustā pulksten 10.

Lēmumu iztiesāšanas gaitā nopratināt arī A. Šķēli Rīgas apgabaltiesa pieņēma šā gada 14. jūnijā, tādējādi apmierinot prokurora Piliksera lūgumu. Īsi pirms tam krimināllietas materiāliem tika pievienoti dokumenti, no kuriem izriet, ka daudzmiljonu pasūtījumu par digitālās televīzijas ieviešanu savulaik saņēmušajā ārzonas kompānijā "Kempmayer Media Limited" ("Kempmayer") daļēja patiesā labuma guvēja pastarpināti bijusi Šķēles ģimene - meitas un šķirtā sieva.

A. Šķēle jūnijā, uzzinot, ka viņš tiks aicināts uz apgabaltiesu liecināt, žurnālistiem paziņoja, ka ir gatavs to darīt un atklāt visu, ko tiesa prasīs. "Es nezinu, ko man jautās, bet, kad jautās, es atbildēšu visu patiesību," solīja Šķēle.

Kā ziņots, digitālās televīzijas pamata krimināllieta ir saistīta ar LVRTC meitasuzņēmuma "Digitālais Latvijas radio un televīzijas centrs" (DLRTC) un "Kempmayer" vienošanos, kas paredzēja vairākos posmos ieviest digitālo televīziju un Latvijā nogādāt dažādu specifisku aparatūru digitālajai apraidei. Projekta kopējās izmaksas iepriekš lēstas daudzos desmitos miljonu latu.

Saistībā ar minētā projekta izpildi 20 personām apsūdzības šajā lietā uzrādītas pēc Krimināllikuma (KL) 317.panta - par dienesta pilnvaru pārsniegšanu, pēc KL 319.panta - par valsts amatpersonas bezdarbību, pēc KL 177.panta - par krāpšanu un pēc KL 195.panta - par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu.

Neviens no apsūdzētajiem savu vainu inkriminētajos noziegumos neatzīst. Daži no apsūdzētajiem skaidro, ka nesaprot, kādus tieši noziegumus prokuratūra viņiem inkriminējusi, citi savukārt norāda uz apsūdzības nepilnībām.

Tiesas sastāvs ar tiesnesi Stukānu priekšgalā lietu sāka skatīt 2008.gada 28.augustā. Pirms tam kopš 2007.gada novembra beigām lietu skatīja tiesneses Žanetes Vēveres sastāvs, taču 2008.gada 19.maijā Vēvere pieņēma sev izteikto noraidījumu saistībā ar iespējamu interešu konfliktu.

Svarīgākais