Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Atklājies, ka bērniem un pieaugušajiem Latvijā trūkst zināšanas par savu veselību

© Ģirts Ozoliņš/F64

Bērniem un pieaugušajiem trūkst zināšanas par savu veselību, tādēļ ģimenes ārstiem nākas stāstīt vecākiem un bērniem pat elementāras lietas, diskusijā par skolēnu veselībpratības veicināšanu sacīja Lauku Ģimenes ārstu asociācijas valdes loceklis Reinis Siliņš.

Viņš norādīja, ka pacientiem pasliktinās zināšanas pat par ļoti vienkāršām lietām. Viņaprāt, izglītības iestādēs pietrūkst mācību nodarbības vai semināri, kas saistīti ar veselības mācību, vai arī mācību saturā atsevišķi temati nav gana iekļauti.

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) parlamentārā sekretāre un Saeimas deputāte Anita Muižniece (JKP) uzsvēra, ka jau nākamgad skolās sāksies pāreja uz jauno mācību saturu, kurā dažādos veidos vairākās mācību jomās tiks apskatīts veselības aspekts. Tāpat viņa pastāstīja, ka turpmāk sporta stundas un veselības mācība tiks apvienotas un no nākamā gada skolēni apgūs priekšmetu "Sports un veselība".

Skolotāju viedokli pārstāvēja "Iespējamās misijas" ekonomikas un sociālo zinību skolotāja un metodiķe Antoņina Ņenaševa, kura atbalstīja IZM ieceri par veselības mācības un sporta apvienošanu vienā mācību priekšmetā. "Sports nav tikai par normatīviem, bet par ķermeni un labsajūtu, kas vēl nav iesakņojies skolās," stāstīja Ņenaševa. Viņa atzīmēja, ka skolās pusaudži izvairās no sporta nodarbībām un, viņasprāt, tas ir kritisks signāls.

Muižniece sacīja, ka veselības mācības aspektiem ir jābūt iekļautiem ikvienā priekšmetā un jaunais mācību saturs paredzēs arī klases stundās runāt par šiem jautājumiem. Viņasprāt, būtisks ir ne tikai tas, kas tiek mācīts, bet arī, kā tiek mācīts.

Diskusijā ģimenes ārsts Siliņš atzīmēja, ka vecāka gada gājuma cilvēkiem zināšanas par veselību ir augstākas nekā jauniešiem vai pieaugušajiem. Savukārt IZM parlamentārā sekretāre Muižniece pauda viedokli, ka tās ir iepriekšējās politikas sekas.

Diskusijas moderatore un vecāku organizācijas "Mammām un tētiem" vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa vaicāja Muižniecei, vai ministrija plāno veikt jauniešu zināšanu monitorēšanu veselības jomā, uz ko IZM parlamentārā sekretāre norādīja, ka nē. Tomēr atzīmēja, ka pārrunājot šo jautājumu ar Veselības ministriju, IZM varētu vērst uzmanību uz šādu iespēju.

AS "Repharm" direktoru padomes priekšsēdētājs Dins Šmits rosināja papētīt, cik bērnu pirms pusdienām nomazgā rokas vai, kad šķauda, pieliek mutei priekšā mutautiņu, jo arī tam ir liela ietekme uz sabiedrību.

Šodien Latvijas Nacionālajā bibliotēkā norisinājās ne tikai ekspertu diskusija, bet arī mobilās aplikācijas "Veselībnieks" prezentācija. Lauku Ģimenes ārstu asociācijas valdes loceklis novērtēja aplikācijas mērķi un norādīja, ka tā ir laba iespēja vecākiem, bērniem un pedagogiem mācīties un sniegt zināšanas. Tāpat viņš uzteica, ka aplikācijas sniegtā informācija ir pārbaudīta, patiesa un jautājumu tēmas aplikācijā ir interesantas jauniešiem.

Eksperti vienojās, ka "Veselībnieks" būs piemērota ne tikai skolas vecuma bērniem, bet arī viņu vecākiem. Savukārt "Repharm" direktoru padomes priekšsēdētājs uzsvēra, ka šī aplikācija ir viens no ķieģelīšiem, lai sabiedrības veselībpratība kļūtu lielāka un aicināja bērnus izspēlēt šo spēli kopā ar saviem vecākiem, jo tas dos ierosmi par atsevišķām tēmām parunāt vairāk.

Tāpat skolotāju pārstāve Ņenaševa atzīmēja, ka nevar paļauties tikai uz izglītības sistēmu, tāpat kā pedagogi nevar paļauties, ka lasīt un rakstīt bērnam iemācīs tikai vecāki. Viņa uzsvēra, ka visas sabiedrības interesēs ir tas, lai sabiedrība būtu izglītota un vesela.

Savukārt Slimību profilakses un kontroles centra Veselības veicināšanas vadības nodaļas vadītāja Maija Pauniņa uzsvēra, ka šo jautājumu ir jāaktualizē visām pusēm un jāiesaista gan nevalstiskais sektors, gan skolas, vecāki un valsts sektors, kas nodrošinās dažādus izglītības pasākumus. Tāpat viņa norādīja, ka drīzumā centrs publicēs pētījumu ar aktuālo informāciju par Latvijas skolēnu veselības paradumiem.