Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

"Nogriezta auss un kakla daļa"; leģendārā Lūša dēls stāsta par tēva veselību

LEĢENDA. Šķēpmetējs Jānis Lūsis 19. maijā nosvinēja savu 80. dzimšanas dienu. Viņš ir vienīgais latvietis, kurš izcīnījis visu kalumu olimpiskās medaļas. Viņa kontā ir četri Eiropas zelti, un divas reizes viņš labojis pasaules rekordu. Šodien visu laiku izcilākajam šķēpmetējam, kurš cīnās ar ļaunu slimību, nepieciešams mūsu visu atbalsts © Romāns Kokšarovs/F64

Par to, ka leģendārais Latvijas šķēpmetējs Jānis Lūsis (80) jau deviņus mēnešus cīnās ar ļaundabīgu audzēju, plašāka sabiedrība uzzināja svētdienas, 22. septembra, vakarā, kad savā Facebook profilā to pavēstīja sportista dēls Voldemārs Lūsis, aicinot līdzcilvēkus ziedot tēva rehabilitācijai.

«Godātie draugi! Labu laiku cīnāmies par Jāņa Lūša dzīvību, vēzis, meklējam līdzekļus rehabilitācijai, kam iespēja, sūtiet palīdzību,» saskāries ar veselības aprūpes problēmām mūsu valstī, jau izmisuma dzīts, saviem draugiem un sekotājiem rakstīja Voldemārs Lūsis. Šis ieraksts momentā sasniedza dzirdīgas ausis un piesaistīja ne vien sporta līdzjutēju, bet arī plašākas sabiedrības uzmanību.

«Sirsnīgs paldies! Visiem, kas raksta un atbalsta! Varbūt, pateicoties jums, par veselības aprūpes nozari atbildīgie... sadzirdēs. Jānis nav vienīgais, kurš nesaņem pienācīgu un galvenais LAICĪGU! veselības aprūpi...» sekoja ieraksts jau nākamajā dienā.

Neatkarīgā sazinājās ar Voldemāru Lūsi, lai uzzinātu par viņa tēva šā brīža veselības stāvokli un iespējām, kā leģendārajam sportistam palīdzēt. «Šobrīd situācija ir tāda, ka esam nonākuši atpakaļ nulles punktā - jo pirmās divas operācijas un divdesmit deviņas starošanas (!) diemžēl nav devušas gaidīto rezultātu. Ir nozīmēta trešā operācija, un pirmdien (šodien, 30. septembrī) tēvu liek slimnīcā. Protams, vispirms būs jāveic visi nepieciešamie izmeklējumi, lai saprastu, kādā stāvoklī šobrīd ir viņa organisms, jo - viņam ir astoņdesmit gadu, viņš šogad pārcietis jau divas operācijas, un pēdējā starošana bija tikai pirms pusotra mēneša. Tāpēc, kas būs tālāk, šobrīd nezina neviens. To zināsim pēc izmeklējumiem,» nopietni noraizējies par tēva veselības stāvokli, stāsta viņa dēls, arī bijušais šķēpmetējs. Viņš skaidro: jau pirms otrās operācijas bija nopietni jāgatavojas - jānostabilizē sirds ritms, jāstiprina imunitāte. «Šobrīd jau nav labāk, gluži otrādi - ir sliktāk. Viņš jau vēl īsti nav atjēdzies no tā visa, ko ir pārcietis...» piebilst Voldemārs Lūsis.

Pirmajā operācijā nogrieza ausi

Dzīves melnā svītra leģendārajam sportistam, kurš daudzus gadus stabili turējās pasaules šķēpmešanas Olimpa pašā virsotnē, izcīnot pilnu olimpisko medaļu komplektu, iesākās šā gada sākumā. «Viss sākās ar to, ka uz auss parādījās tāda kā pumpiņa. Tā diezgan strauji kļuva arvien lielāka, līdz sapratām, ka steigšus jāgriežas pie ārsta, lai noskaidrotu, ko tas nozīmē. Diagnoze tika noteikta uzreiz, un tā nošokēja: tas ir ļaundabīgs audzējs... Turklāt - visagresīvākā vēža forma,» Voldemārs Lūsis atsauc atmiņā šā gada janvāra notikumus, kuriem ģimenē neviens nebija gatavs.

«Pirmajā operācijā tēvam nogrieza ausi, un mēs visi domājām, ka ar to šīs ļaunās slimības cēlonis ir neatgriezeniski iznīcināts. Es neesmu onkologs un nezinu, kāpēc pēc pirmās operācijas, skaidri zinot, ka slimība ir tik ļoti progresējoša, nebija starošanas. Vai tā bija ārstu nolaidība, es nemāku komentēt, bet drīz pēc pirmās operācijas tēvs sāka just, ka kakla virzienā parādās kaut kādi samezglojumi. Taču, kamēr tikām pie ārsta, kamēr izstāvējām rindu, bija kļuvis jau tik slikti, ka otrajā operācijā tēvam jau izgrieza visu kakla daļu - līdz pat atslēgas kaulam. Savukārt starošana beidzās ar to, ka ir pilnībā nodedzināts barības vads - paēst viņš nevar, garšu un smaržu vairs nejūt. Līdz ar to ir pamatīgs svara zudums, viņam nav spēka, ir pavisam švaks. Viņš jau gan nepadodas, mēģina aiziet līdz savam dārziņam, paspārda kādu burkānu un iet atpakaļ gultā. Protams, organismam ir jāatjēdzas pēc visa pārciestā,» stāsta leģendārā šķēpmetēja vienīgais dēls. «Tāpēc manī iekšā viss vārās, ir dusmas uz veselības aprūpes sistēmu, tāpēc esmu gatavs darīt jebko, tostarp lūgt sabiedrības palīdzību, jo saprotu: ja atkal vilcināsimies, ja atkal būs mēnešiem ilgi jāstāv rindā, būs par vēlu...»

Cīnās kā sportists

«Labrīt! Jāņa Lūša un mūsu ģimenes vārdā vēlamies izteikt sirsnīgu PALDIES visiem, kas turpina atbalstīt Jāni viņa atveseļošanās ceļā! Pateicoties jums, esam piesaistījuši sabiedrības un mediju uzmanību veselības aprūpes problēmām mūsu valstī! Paldies par cerības atgūšanu Jānim un visiem, kuri atrodas līdzīgā situācijā! PALDIES JUMS!» tā trešdien, 25. septembrī, savā Facebook profilā raksta Voldemārs Lūsis. Telefonsarunā ar Neatkarīgo viņš todien pavēstīja iepriecinošu jaunumu, ka tēvs ir atvests uz Rīgu un jau ceturtdien tiks pieņemts pie ārsta.

«Pateicoties sabiedrības atbalstam, jūsu atbalstam, cilvēkiem, kuri seko līdzi un tur īkšķus par Jāni Lūsi, ārstēšana un attieksme ir mainījusies. Tātad kopā varam! Diemžēl slimība šobrīd turpina progresēt un ir nozīmēta nu jau trešā operācija... Paldies jums visiem par atbalstu! Ar cieņu - Lūšu ģimene,» tā ceturtdien, 26. septembrī, pēc ārsta vizītes Latvijas Onkoloģijas centrā savā Facebook profilā raksta Voldemārs Lūsis.

Sarunā ar Neatkarīgo viņš atklāj, ka, tikai pateicoties līdzcilvēku atbalstam un mediju saceltajai ažiotāžai, ārsts tēvu pieņēma mēnesi ātrāk, nekā bija plānots, gaidot rindā. «Es domāju, ka pēc mēneša jau būtu par vēlu. Jo, kad ceturtdien ārsts - Jāņa Lūša ārstējošais ārsts ir dr. Juris Tārs - tēvu ieraudzīja, viņš teica, ka pirmdien jāliek slimnīcā un, tiklīdz būs iespējams, tiks veikta operācija. Jo šī vēža forma ir tik agresīva, ka tā burtiski divās nedēļās var sataisīt tādas ziepes, par ko mēs pat iedomāties nevaram...» stāsta Voldemārs Lūsis.

«Kamēr nav veikti izmeklējumi, vēl neviens nevar pateikt, kad viņu operēs - rīt, parīt, aizparīt vai pēc mēneša. Un, godīgi sakot, neviens jau vēl nevar pateikt, cik tālu ļaunā slimība pa šo laiku ir aizgājusi... Bet tētis cīnās - kā jau sportists, kā jau īsts cīnītājs. Viņš ir apņēmības pilns nepadoties, protams! Divus nopietnus triecienus ir dabūjis, jau domāja, ka būs miers, bet... Kā viņu ietekmēs nākamais trieciens, to jau redzēsim tikai vēlāk,» stāsta Voldemārs Lūsis.

Ir vajadzīgs drošības spilvens

Leģendārā sportista dēls grib paskaidrot sabiedrībai, kāpēc ziedojumi tiek vākti uz Jāņa Lūša privāto kontu. «Es runāju ar labdarības organizāciju ziedot.lv par iespēju palīdzēt manam tēvam, bet - viņi iesaistās tikai, kad ir noteikta precīza diagnoze un sastādīta ārstēšanās izdevumu tāme. Diemžēl mūsu gadījumā tas neder, jo tad var būt jau par vēlu. Tāpēc no manas puses nāca lūgums palīdzēt. Jo, ja pēc izmeklējumiem pēkšņi tiks konstatēts, ka viņu var operēt šeit vai kaut kur citur - vairākas valstis, tostarp Vācija, Zviedrija un Norvēģija ir gatavas viņu pieņemt, ja būs nepieciešams -, līdzekļi būs vajadzīgi nekavējoties. Bet, kamēr atvērsim kontu ziedot.lv, varam arī nokavēt. Arī to, kādas sekas uz organismu atstās trešā operācija, kāda būs nepieciešamā rehabilitācija, neviens nevar paredzēt. Saprotiet, viņam ir jau astoņdesmit gadu... Saliekot to kopā ar ļauno slimību, drošības spilvens ir vajadzīgs nevis kaut kad, bet - jau vakar,» stāsta Voldemārs Lūsis. Viņš gan uzsver, ka patiesībā jau nav runa tikai par finansējumu, bet par to, ka tēvs vienkārši ir jādabū ārā no tās situācijas, kurā viņš nonācis. «Ziniet, godīgi sakot, tēvam jau jebkurš atbalsts dod spēku un cerību - vai kāds atbrauc ciemos un atved burciņu medus, vai kāds sarūpējis ārstniecisko augu tēju, vai kāds vienkārši atceras, piezvana un pasaka kādu labu vārdu...»

JĀNIS LŪSIS

- Visu laiku izcilākais šķēpmetējs

- Dzimis 1939. gada 19. maijā Jelgavā

- 1964. gada Tokijas olimpisko spēļu bronzas medaļas laureāts (80,57 m); 1968. gada Mehiko olimpisko spēļu čempions (90,10 m); 1972. gada Minhenes olimpisko spēļu sudraba medaļas laureāts (90,46 m)

- Desmitkārtējs Latvijas čempions, četrkārtējs Eiropas čempions (1962, 1966, 1969, 1971), divpadsmitkārtējs PSRS čempions un divkārtējs pasaules rekordists - 91,98 m (1968, Somija) un 93,80 m (1972, Zviedrija) šķēpa mešanā

- Desmit reizes atzīts par gada populārāko sportistu Latvijā (1962-1973)

- 1987. gadā Starptautiskā vieglatlētikas federāciju asociācija (IAAF) atzinusi par visu laiku izcilāko šķēpmetēju pasaulē

- 1999. gadā apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni (III šķira)

- 2009. gadā saņēmis balvu par mūža ieguldījumu sportā

- 2014. gadā uzņemts IAAF Slavas zālē - par sevišķu ieguldījumu vieglatlētikas sportā

KONTS ZIEDOJUMIEM

JĀNIS LŪSIS

LV90UNLA0091021149560

personas kods: 190539-10105