Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Keris kritizē valdību par "kliedzošām neatbilstībām" medicīnas finansējuma apjomā

© Ģirts Ozoliņš/ F64 Photo Ageny

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) pārmet valdībai Eiropas Komisijas (EK) maldināšanu "Latvijas Stabilitātes programmas 2019.-2022.gadam" datos par veselības nozarei atvēlētā finansējuma apjomu.

Savukārt Finanšu ministrijas (FM) pārstāvis Nils Sakss norāda, ka Latvijas Stabilitātes programmā aprēķini ir veikti pareizi un akcentē, ka veselība salīdzinājumā ar citām nozarēm pēdējos gados ir saņēmusi vienu no lielākajiem finansējuma pieaugumiem.

LVSADA vadītājs Valdis Keris šodien Saeimas Eiropas lietu komisijā paziņoja, ka "kliedzoša neatbilstība" ir "Latvijas Stabilitātes programmā 2019.-2022.gadam" norādītais, ka finansējums atbilst Sabiedrības veselības pamatnostādnēs plānotajam, lai gan reālajā dzīvē veselībā esot ieguldīts par 700 miljoniem eiro mazāk.

FM pārstāvis uz to atbildēja, ka līdzekļi atbilst Sabiedrības veselības pamatnostādnēs plānotajam un ka ir jāvaicā Kerim, kā viņš ir veicis aprēķinus. Tāpat jāņem vērā, ka atšķirībā no citām nozarēm veselība ir saņēmusi lielu atbalstu, tai nodrošinot arī papildus līdzekļus no budžeta deficīta atkāpes 0,5% no iekšzemes kopprodukta (IKP) apjomā. Sakss atzīmēja, ka viens procentpunkts no sociālās apdrošināšanas iemaksām novirzīti medicīnas darbinieku atalgojuma segšanai.

LVSADA savā paziņojumā norāda, ka "valdība slepus gatavojas samazināt finansējumu veselības aprūpei". Sākot ar nākamo gadu, nozares finansējums samazināsies gan absolūtos skaitļos, gan procentos no IKP. "Eiropas Komisiju valdība gatavojas maldināt, ziņojot, ka viss ir vislabākajā kārtībā," norāda LVSADA pārstāvji.

Arodbiedrībā norāda, ka programmā tiek apgalvots, ka ar piešķirtā papildu finansējuma pieaugumu Latvija kopumā ir spējusi nodrošināt vidējo finansējuma pieaugumu veselības aprūpes nozarei atbilstoši Sabiedrības veselības pamatnostādņu 2014.-2020.gadam plānotajam finansējuma pieaugumam.

"Patiesībā līdz pamatnostādnēs plānotajam jau tagad pietrūkst vairāk par 700 miljoniem eiro. Atbilstoši pamatnostādnēm un Veselības aprūpes finansēšanas likumam, valsts finansējumam veselības aprūpei 2020. gadā jāsasniedz vismaz 4% no IKP. Diemžēl realitāte sola krietni mazāk," akcentē LVSADA pārstāvji.