Dziesmu un deju svētku gājiena laikā filmētos kadrus izmantos filmā

Režisors Askolds Saulītis iecerējis rīt X Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku gājiena laikā filmēt materiālu savai dokumentālajai filmai "Astoņas zvaigznes".

Kā aģentūru LETA informēja dokumentālās filmas režisors, viena no filmas epizodēm tiks filmēta svētku gājiena laikā no plkst.9 līdz 12 Vecrīgā. Šī epizode attēlos 1915.gada pirmo strēlnieku brīvprātīgo pavadīšanu uz apmācības vietām, un svētku gājiens palīdzēs iejusties visas tautas svētku noskaņā.

Saulīša un filmu producēšanas kompānijas "Centrums" un "Subjektiv filma" veidotā dokumentāla filma "Astoņas zvaigznes" stāstīs par latviešu strēlnieku brīvprātīgajiem bataljoniem un to varonīgajām cīņām Pirmā pasaules kara laikā.

Dokumentālā filma "Astoņas zvaigznes" plānota kā otra daļa triptihā par Latvijas valsts pirmsākumiem. Filmā strēlniekus un latviešu sabiedrības pārstāvjus attēlos aktieri Andris Keišs, Sigita Jevgļevska, Vilis Daudziņš un citi.

2009.gadā pirmizrādi piedzīvoja Saulīša filma "Bermontiāda", plānotā triptiha otrā daļa atspoguļo jaunās Latvijas valsts iedzīvotāju pašaizliedzīgo cīņu pret Bermonta armiju 1919.gada nogalē. Trešā triptiha filma plānota par Latgales atbrīvošanas cīņām.

Topošās dokumentālās filmas producents ir Bruno Aščuks.

Jau ziņots, ka rīt no plkst.9 līdz 13 notiks X Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku gājiens, kas tiks organizēts divās paralēlās plūsmās, kas satiksies pie "Laimas" pulksteņa.

Svētku gājiens pulcēs vairāk nekā 30 000 dalībnieku, virsdiriģentus, virsvadītājus, valsts un Izglītības un zinātnes ministrijas vadību, svētku organizatorus un viesus.

Gājiens tiks organizēts divās paralēlās plūsmās ar satikšanos pie "Laimas" pulksteņa, ziedu nolikšanu pie Brīvības pieminekļa un sadalīšanos atkal divās plūsmās abpus Brīvības piemineklim, lai līdzīgi dziesmas vārdiem - "Daugav’s abas malas mūžam nesadalās" - pie Elizabetes ielas atkal satiktos Kurzeme, Zemgale un Rīga ar Vidzemi un Latgali. Lai Latvijas ziedu un zāļu pušķu straumē, novadu tautastērpu un jauno pašvaldību simbolu virknē veidotu visu novadu un pilsētu "dzīvo" svītru kodu, savirpuļotu, sasauktos, sagavilētu un būtu svētki visā Latvijā un Rīgas centrā.

Gājienā piedalīsies arī projektu "Tā ir mana dziesma" 345 speciālo skolu audzēkņi un projekta "Zaļais kods" 150 dalībnieki no "zaļi" aktīvākajiem novadiem un pilsētām. Gājiena galvgalī būs Valsts prezidents Valdis Zatlers, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL), izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS), svētku Mākslinieciskās padomes priekšsēdētājs Raimonds Pauls (TP), svētku izpilddirektore Agra Bērziņa, ārvalstu viesi, kā arī svētku virsdiriģenti un virsvadītāji.

Lai lustīgāka un sparīgāka iešana, šogad dalībniekiem ir sagatavotas "Gājienā ejamās dziesmas". Dalībnieki tika aicināti tās mācīties jau pirms svētkiem un dziedāt, braucot uz Rīgu, un svētku laikā. Dziesmu sarakstu var apskatīt svētku mājaslapā "www.dziedundejo.lv/dalibniekiem/gajiens".

Lai gājiena skatītāji atrastu labāko skatu punktu sev interesējoša novada vai pilsētas ieraudzīšanai, lūdzam skatīt gājiena plūsmu secību internetā: "www.dziedundejo.lv/gajiens".

Gājiena laikā slēgs satiksmi Brīvības bulvārī no centra līdz Pērnavas ielai, ierobežojumi būs arī citās vietās.

Gājiena norisi būs iespējams vērot arī neklātienē Latvijas Televīzijā - "LTV 1" gājiena tiešraide no satikšanās vietas pie Elizabetes ielas, kuru vadīs Valters un Kaža, "LTV 7" - tiešraide no satikšanās vietas pie Brīvības pieminekļa bez vadītāju komentāriem. Gājienu translēs arī "Latvijas Radio".

Svarīgākais