Sargi sevi un īpašumu! Sešu dienu laikā ugunsgrēkos miruši astoņi cilvēki

DEG. Šogad ugunsgrēkos Latvijā gājuši bojā jau 63 cilvēki. Ugunsgrēku iemesls nereti ir smēķēšana gultā, bojātu elektroietaišu lietošana un bez uzraudzības atstāts ēdiens uz gāzes plīts © Lauris Aizupietis/ F64 Photo Agency

Pagājušās nedēļas piektdienā, 2. novembrī, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) informēja, ka pēdējo sešu dienu laikā nelielās, bet traģiskās ugunsnelaimēs dzīvību zaudējuši astoņi cilvēki. Jau nākamajā dienā Rīgā ugunsgrēkā dzīvību zaudēja uzreiz četri cilvēki. Policija ir sākusi kriminālprocesu.

VUGD mājaslapā uz aktuālo jautājumu «Vai jūsu mājās ir dūmu detektors?» apstiprinoši atbildējuši 43 procenti aptaujas dalībnieku, noliedzoši - 42 procenti, bet to domājot iegādāties 13 procenti. Viens procents aptaujāto izteikušies, ka nezina, kas ir dūmu detektors. No 2020. gada 1. janvāra visos mājokļos jābūt uzstādītiem autonomiem dūmu detektoriem. Viena tāda detektora cena ir vidēji astoņi eiro. Vismazākais ieteicamais dūmu detektoru skaits dzīvoklī ir viens, bet labāk tos būtu izvietot katrā telpā, kurā varētu izcelties ugunsgrēks (gatavo ēst, tiek izmantotas elektroierīces u.tml.). Analizējot ugunsnelaimes Latvijā un tajās bojāgājušo skaitu (šogad jau 63 cilvēki), dūmu detektoru uzstādīšanu nav vērts atlikt līdz 2020. gadam.

VUGD statistika liecina, ka dzīvojamās ēkās aptuveni puse bojā gājušo ir miruši no saindēšanās ar dūmiem vai nosmakuši.

Ne vienmēr daudzdzīvokļu mājās visi kaimiņi ir apzinīgi un izvērtē potenciālu ugunsnelaimes risku. Kā liecina jau minētais gadījums Rīgā ar četriem bojāgājušajiem, iespējamais ugunsgrēka iemesls varētu būt neizmanīga smēķēšana. Ugunsgrēks izcēlās īsi pēc pusnakts, kad cilvēki jau guļ. Dūmu detektora skaņa būtu laikus brīdinājusi citus mājas iedzīvotājus par dūmiem un liesmām ēkā (detektors skan apmēram 30 minūtes). Glābēji no piedūmotās ēkas evakuēja sešus cilvēkus. Savukārt 30. oktobrī pusdienas laikā VUGD darbinieki saņēma izsaukumu uz daudzdzīvokļu māju Rīgā, Zolitūdē, kur dzīvoklī bija izcēlies ugunsgrēks. Viens cilvēks aizgāja bojā, četrus cilvēkus no piedūmotās ēkas paspēja izglābt. Ugunsgrēkā bija degusi istaba 15 kvadrātmetru platībā, koridors desmit kvadrātmetru platībā un grīda viena kvadrātmetra platībā virs degošā dzīvokļa. Oktobra beigās ugunsgrēkā daudzdzīvokļu mājā Jūrmalā gāja bojā divi cilvēki, bet septiņi no piedūmotās ēkas evakuēti. Ugunsnelaime izcēlās naktī, dega dzīvoklis mājas otrajā stāvā.

VUGD statistika liecina, ka dzīvojamās ēkās aptuveni puse bojā gājušo ir miruši no saindēšanās ar dūmiem vai nosmakuši. Dūmu detektors reaģē uz sadūmojumu. Vairumā gadījumu ugunsnelaimes izcēlušās neuzmanīgas smēķēšanas, sveču dedzināšanas, bojātu apkures ierīču lietošanas vai degtspējīgu priekšmetu novietošanas pie krāsns dēļ.

VUGD aicina ievērot drošības padomus:

  • iztīriet dūmvadus un pārbaudiet apkures ierīču stāvokli;
  • pie apkures ierīcēm nenovietojiet viegli degtspējīgus priekšmetus un atcerieties aiztaisīt krāsns durtiņas;
  • gatavojot ēdienu, neatstājiet to bez uzraudzības;
  • nelietojiet bojātas elektroierīces;
  • nesmēķējiet telpās un īpaši gultās, jo tas ir bīstami un apdraud ne tikai jūsu, bet arī apkārtējo cilvēku dzīvību;
  • uzstādiet mājoklī dūmu detektoru, kas laikus brīdinātu par izcēlušos ugunsgrēku.

Ja izcēlies ugunsgrēks vai radies cits apdraudējums un nepieciešama operatīvo dienestu palīdzība, nekavējoties zvaniet uz vienoto ārkārtas palīdzības izsaukumu numuru 112!