Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Bažas, vai zāļu cenu samazinājums nav iluzors

© F64

No vairāk nekā simt kompensējamo zāļu sarakstā esošiem medikamentiem zāļu ražotāji nolēmuši samazināt cenu 83 medikamentiem, taču divi medikamenti oktobrī tiks izsvītroti no šī saraksta. Tāpat uz jautājuma zīmes ir vēl vismaz 30 medikamenti, par kuru cenu nav panākta vienošanās, proti, zāļu ražotāji nav informējuši – vai un par cik procentiem gatavi samazināt cenu, lai izpildītu Veselības ministrijas noteikumus, kuri stājas spēkā jau šoruden.

Veselības ministrija šogad ieviesusi tā saukto zāļu cenu koridoru - tas nosaka maksimāli pieļaujamo cenu līdzvērtīgas efektivitātes zālēm līdz 100 procentiem virs references jeb sarakstā lētāko zāļu cenas. Šādas izmaiņas valdība pieņēma, lai samazinātu cenu tām zālēm, kurām ir pietiekami augsta cena, bet pacienti tās lieto, neraugoties uz zāļu sarakstā esošiem citiem līdzvērtīgiem medikamentiem. Bieži tie ir oriģinālie medikamenti, kurus ārsts izrakstījis un pacienti lieto (var teikt - pieraduši), piemaksājot par zālēm paši no sava maciņa, jo valsts kompensē references (valsts atzītais lētākais medikaments) zāļu cenu. Pēc Veselības ministrijas aprēķiniem, pacienti gadā papildus valsts kompensējamam zāļu apmēram piemaksā miljoniem eiro paši. Pašlaik kompensējamo zāļu sarakstā ir 116 medikamenti, kuru cena pārsniedz šo robežu - tātad cena ir lielākā nekā 100 procenti no lētāko zāļu cenas (kopumā sarakstā ir nepilni divi tūkstoši dažādu medikamentu, A sarakstā iekļauti līdzvērtīgas efektivitātes medikamenti, kuriem tiek noteikts viens references medikaments katrā grupā, un šī cena ir pamatā valsts kompensācijai).

Veselības ministrija aprēķinājusi, ka šis zāļu cenu samazinājums ietekmēs 250 000 hronisko pacientu ar sirds un asinsvadu slimībām, diabēta, nieru slimību pacientus.

Veselības ministre Anda Čakša norāda, ka 83 medikamentu ražotāji ir gatavi samazināt šo zāļu cenu, bet ar pārējo medikamentu (vēl 31) ražotājiem notiek sarunas. To iznākums var būt vai nu piekrišana samazināt medikamenta cenu, vai arī izkrišana no kompensējamo zāļu saraksta. Pašlaik ir zināms par diviem medikamentiem, kuri no šā gada 1. oktobra tiks svītroti no valsts kompensējamo zāļu saraksta, bet kuriem aptiekās ir pieejami zemākas cenas analogi. Šie divi medikamenti ir viena ražotāja divu dažādu tilpumu zāles tabletēs, kas paredzētas hipertensijas ārstēšanai. Veselības ministrijas publiskotā informācija rāda, ka zāļu ražotāji visvairāk savu ražoto medikamentu cenas ir samazinājuši patiešām par 20 procentiem - sarakstā ir gan populāras asinsspiediena zāles, gan alerģijas un astmas ārstēšanai paredzētas zāles, gan zāles sirds un asinsvadu slimību pacientiem. Tomēr cenas samazinājuma apmērs ir dažāds - tas svārstās no trim procentiem līdz pat 59 procentiem.

Veselības ministrija aprēķinājusi, ka šis zāļu cenu samazinājums ietekmēs 250 000 hronisko pacientu ar sirds un asinsvadu slimībām, diabēta, nieru slimību pacientus. Kopumā pacienti ietaupīs līdz pat 2,5 miljoniem eiro. Pacientu līdzmaksājumi par kompensējamām zālēm 2017. gadā bija 17 miljoni eiro, bet papildu samaksa par ražotāja noteikto cenu - 25 miljoni eiro, turklāt šī papildu samaksa pēdējo četru gadu laikā pieaugusi par četriem miljoniem eiro.

«Veselības ministrijai ir pieejami divi mehānismi, kā samazināt pacientu maksājumus - finansējuma palielināšana kompensējamiem medikamentiem un šis zāļu cenu koridors,» atzina A. Čakša. Jāatgādina, ka sākotnēji Veselības ministrija virzīja citas izmaiņas noteikumos, kas to pieņemšanas rezultātā straujāk samazinātu cenas noteiktiem medikamentiem, taču tam iebilda zāļu ražotāji, norādot, ka straujas cenu samazināšanas rezultātā kādas zāles no Latvijas kompensējamo zāļu saraksta varētu pazust. Nosacītais kompromisa variants paredz, ka zāļu cenas dārgākajiem medikamentiem tiek samazinātas pakāpeniski - šogad un nākamā gada rudenī. Kopumā tātad par 40 procentiem. Veselības ministrija sola arī otra mehānisma iedarbināšanu, proti, palielināt kompensējamo zāļu budžetu par 25 procentiem. Šogad valsts finansējums kompensējamām zālēm ir 128 miljoni eiro, nākamgad solīts panākt pieaugumu līdz 161 miljonam eiro.

***

Valsts kompensējamo zāļu saraksts

No 116 medikamentiem, kuru cena pārsniedza 100% atļauto cenu koridoru:

• cena samazināta 83 medikamentiem

• 2 medikamenti pametuši sarakstu

• 31 medikamenta ražotāji - domā

Avots: Veselības ministrija