Aptauja: Katrs trešais iedzīvotājs nav apmierināts ar apkārtējo vidi ap mājām

Ilustratīvs attēls © scanpix

Saskaņā ar Saliena un pētījuma centra SKDS aptauju, katrs trešais iedzīvotājs Latvijā nav apmierināts ar apkārtējo vidi ap savām mājām un uzskata sevi par neaizsargātiem pret citu patvaļu, kas pasliktina to dzīves apstākļus un mājokļa vērtību.Visvairāk ar šo problēmu saskaras respondentu Rīgā un citās lielajās Latvijas pilsētās.

Lai gan pastāv dažādi pašvaldību būvvalžu noteikumi, kas ierobežo kaimiņu patvaļu un nodrošina iedzīvotāju tiesības uz sakārtotu un arhitektūras ziņā viengabalainu vidi, tomēr realitātē šie principi tikai daļēji tiek ievēroti. Īpašuma uzturēšana kārtībā būtībā ir nesakārtots process ilgtermiņā, ar ko saskaras daudzi iedzīvotāji.

Kā galvenās problēmas apkārtējā vidē aptaujātie iedzīvotāji min bojātu ceļu un ietvju segumu (72%),suņu izkārnījumus zālienā (56%), apķēpātas un bojātas ēku fasādes (49%), netīras kāpņu telpas (43%), nepietiekamu apgaismojumu (39%), individuālu balkonu apdari (37%) un to izmantošanu mantu glabāšanai (31%), kā arī salauztus soliņus (33,2%).

Ruslans Mironenko, Saliena SIA biznesa attīstības direktors: „Apkārtējās vides saglabāšana atbilstoši augstiem standartiem ir jebkura attīstītāja izaicinājums. Mūsdienās pastāv dažādi pašvaldības normatīvo aktu regulējumi, kas būtu iedzīvotājiem jāievēro, tomēr tie ne vienmēr spēj atturēt no kaimiņu patvaļas, piemēram, ēku fasādes neatbilstoša krāsojuma, īpašuma pārbūves, atkritumiem un citām lietām un paradumiem, kas degradē apkārtējo vidi un vienlaikus arī samazina apkārtējo mājokļu tirgus vērtību. Apzinoties šādas problēmas riskus ilgtermiņā, esam iepazinušies ar ārvalstu praksi un izstrādājuši juridisku regulējumu, kas paredz Salienas iedzīvotājiem ilgtermiņā rūpēties par īpašumu, atbilstoši apkārtējai videi un augstākajiem standartiem.Juridisku nosacījumu iekļaušana īpašuma dokumentācijā ir vienīgais leģimitatīvais instruments, kā ievērot mājokļu īpašnieku intereses, aizsargāt no citu patvaļas un nodrošināt to tiesības uz estētiski sakārtotu vidi arī pēc desmit divdesmit un vairāk gadiem.”

Pateicoties šādam regulējumam, Saliena spēj pasargāt mājokļu īpašniekus no kaimiņu patvaļas un negodprātīgas saimniekošanas, neatbilstošām pārbūvēm un arhitektoniski nesaderīgiem fasādes risinājumiem. Šādu praksi ievēro daudzās Eiropas Savienības valstīs, kā, piemēram, Vācijā, Beļģijā, Austrijā, Šveicē un Nīderlandē, kas ir atradušas juridiskus instrumentus. Piemēram, vairumā gadījumuīpašnieka pienākumi uzturēt īpašumu noteiktā kārtībā un kvalitātē tiek reģistrēti vietējās zemesgrāmatās, tādā veidā kļūstot par pienākumu arī nākamajām paaudzēm.

Svarīgākais