Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

E-recepti apstiprina, bet jālieto papīrs

© F64

Lai gan valdība apstiprinājusi jaunu medikamentu izrakstīšanas veidu – elektronisku recepti, to līdz pat gada beigām vēl nevarēs pilnvērtīgi lietot.

Ja arī ārsts būs gatavs rakstīt e-recepti, pacientu interesēs pagaidām tā būs jāraksta arī uz papīra veidlapas. Ministru kabinets apstiprinājis Veselības ministrijas sagatavotos grozījumus Recepšu veidlapu izgatavošanas un uzglabāšanas, kā arī izrakstīšanas un uzglabāšanas kārtībā. Noteikumi papildināti ar jaunu recepšu izrakstīšanas veidu – «elektroniski veselības informācijas sistēmā», kas nozīmē, ka turpmāk receptes (gan īpašās, gan parastās) ir izrakstāmas elektroniski veselības informācijas sistēmā vai uz receptes veidlapas. Tomēr līdz 30. novembrim e-veselības sistēmā izrakstītā elektroniskā recepte ir jādublē arī uz papīra, izdrukājot to uz receptes veidlapas un apstiprinot ar parakstu un personīgo spiedogu, bet īpašā recepte arī ar ārstniecības iestādes zīmogu, un šāda recepte ir jāizsniedz pacientam. Savukārt no šā gada 1. decembra ārstniecības iestādēm būs pienākums izrakstīt receptes elektroniski veselības informācijas sistēmā un aptiekām šo informāciju apstrādāt un medikamentus izsniegt, kā arī aptiekām būs pienākums tiešsaistē sniegt datus e-veselības sistēmā par izsniegtajām un izrakstītajām zālēm.

Kāpēc situācijā, ja ir iespējams pacientam zāles izrakstīt e-receptē un pacients tam piekrīt, ir arī papildus jādrukā papīra recepte? Veselības ministrijas speciālists Oskars Šneiders paskaidro, ka tas tiek darīts pašu pacientu interesēs, jo ne visas aptiekas ir pievienojušās sistēmai un lai nerastos situācija, kad pacientam ir jāmeklē aptieka, kur var izsniegt zāles pret e-recepti. «Aptiekām līdz šā gada 1. novembrim ir jānoslēdz līgums ar Nacionālo veselības dienestu par veselības informācijas sistēmas izmantošanu,» stāsta O. Šneiders. «Papīra recepšu izrakstīšana ir nepieciešama tādēļ, lai neierobežotu pacienta tiesības brīvi izvēlēties aptieku, kurā iegādāties e-receptē izrakstītās zāles vai medicīniskās ierīces līdz brīdim, kamēr visas aptiekas būs noslēgušas līgumu ar par veselības informācijas sistēmas izmantošanu un piešķīrušas tajās strādājošajiem farmaceitiem un farmaceitu asistentiem lietotāja tiesības.» Tam jābūt izdarītam līdz šā gada 30. novembrim, jo no 1. decembra aptiekām ir pienākums tiešsaistē sniegt datus veselības informācijas sistēmā par izsniegtajām un izrakstītajām zālēm. Veselības ministrijā gan norāda, ka aptiekām ir tiesības sākt e-recepšu datu apstrādi e-veselības sistēmā arī agrāk.

Tajā pašā laikā valdība noteikusi izņēmumus, kuros gadījumos jāizmanto tikai receptes veidlapa – izrakstot medicīniskās ierīces, M saraksta zāles vai individuāli kompensējamās zāles, arī ja zāļu iegādi pacientam kompensē apdrošināšanas sabiedrība. Tāpat papīra recepte jāraksta tad, ja zāles tiks iegādātas kādā no Eiropas Savienības, Eiropas Ekonomikas zonas valstīm vai Šveicē. Arī, kad receptes izrakstīšana elektroniski nav iespējama tehnisku iemeslu dēļ, to varēs rakstīt uz papīra veidlapas. Lai iegādātos elektroniskajā receptē izrakstītās zāles, cilvēkam būs jāuzrāda e-receptes identifikācijas numurs vai personu apliecinošs dokuments.