Latvijā strauji pieaudzis nelegālās imigrācijas spiediens

© F64

Pagājušajā gadā starp Baltijas valstīm un Poliju Latvijā visstraujāk palielinājies nelikumīgas "zaļās" robežas šķērsošanas gadījumu skaits, informēja Valsts robežsardzē.

Izvērtējot šī gada pirmā un otrā ceturkšņa darbības rezultātus Baltijas valstu reģionā, var secināt, ka saglabājas iepriekšējā gada tendence un turpinās nelegālās imigrācijas spiediena pieaugums arī uz Latvijas robežas. Par to liecina fakts, ka 2015.gada piecu mēnešu laikā Latvijas robežsargi jau aizturējuši 117 nelegālos imigrantus. No tiem 110 mēģināja nelikumīgi iekļūt Latvijā, šķērsojot "zaļo" robežu, bet septiņi tika aizturēti robežkontroles punktos. Un šis skaitlis ar katru nedēļu turpina augt.

Nelikumīgas "zaļās" robežas šķērsošanas gadījumu skaits 2014.gadā, salīdzinot ar 2013.gadu, Latvijā ir palielinājies par 178%, bet Lietuvā - par 24%. Savukārt Igaunijā tas ir samazinājies par 34% un Polijā - par 16%.

Salīdzinājumā ar Lietuvu un Poliju pērn Latvijas un Igaunijas robežsķērsošanas vietās konstatēti vairāki gadījumi, kad nelegālie imigranti ieceļo valstī slēptā veidā.

Tāpat pērn Latvijā, Lietuvā, Igaunijā un Polijā ir palielinājies atklāto nelegālo imigrantu pārvadātāju skaits.

Vienlaikus, samazinoties to personu skaitam, kuras ieceļoja un uzturējās Latvijā, par 26% samazinājies arī uzturēšanās nosacījumu pārkāpumu skaits. Samazinājums par 16% tāpat ir bijis Igaunijā un par 14% Somijā, bet Lietuvā nelegālās uzturēšanās atklājumu gadījumu skaits ir palielinājies par 35%.

Kopējais ieceļošanas atteikumu skaits Latvijā 2014.gadā ir saglabājies 2013.gada līmenī, Lietuvā tas ir palielinājies, bet Igaunijā, Polijā un Somijā - samazinājies. Savukārt uz sauszemes robežas Latvijā tas palielinājies par 12%, Lietuvā - par 14%, bet Igaunijā samazinājies par 13% un Somijā samazinājies par 8%.

Galvenie iemesli ieceļošanas atteikumam Latvijā, Igaunijā un Lietuvā pērn bijuši ceļošana bez derīgas vīzas, uzturēšanās atļaujas trūkums vai arī iekļaušana personu, kurām ir liegta ieceļošana attiecīgajā valstī, sarakstā.

Svarīgākais