Ukrainas kara 554. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:15]

© Scanpix/ZUMA Press

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 31. augustā. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:15. Biedrība "Latvijas Platforma attīstības sadarbībai" (LAPAS) aicina Eiropas līmenī turpināt runāt par Ukrainas atbalsta nozīmīgumu, aģentūru LETA informēja LAPAS direktore Inese Vaivare.

Viņa uzsvēra, ka šobrīd ir kritiski svarīgi Eiropas līmenī turpināt runāt par Ukrainas atbalsta nozīmīgumu, īpaši, kontekstā ar Eiropas Savienības ārējo sadarbību, kur šī tiek uztverta tikai kā viena no konfliktu zonām, pat konkurējoša ar citām. Tāpat, viņas vērtējumā, ir jāveido arī izpratne, kā Latvijas nevalstiskās organizācijas darbojas ar ierobežotiem resursiem, ka ir jābūt godīgai piekļuvei ES programmām gan lielajiem, starptautiskajiem tīkliem, gan nacionālajām organizācijām.

21:15. "Labības darījuma" atjaunošana ir kritiski svarīga pasaules pārtikas drošībai, pēc sarunām ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu ceturtdien sacīja Turcijas ārlietu ministrs Hakans Fidans.

"Mēs uzsvērām vienošanās kritisko lomu globālajai pārtikas drošībai un stabilitātei Melnajā jūrā," sacīja Turcijas ministrs. Lavrovs savukārt turpināja uzstāt, ka pasaulē nekādas pārtikas krīzes šobrīd nav, tikai Rietumi negrib izrādīt konstruktīvu pieeju nosacījumiem, ko Krievija izvirza "labības darījuma" ietvaros.

Krievijas ministrs arī solīja, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins un Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans tiksies jau vistuvākajā laikā.

18:55 Zaporožjes virziena apakšvienības sapieri pa ceļam uz Zaporižjes AES, kopā ar SAEA misijas pārstāvjiem, kuri bija ceļā uz rotāciju, neitralizēja 5 Krievijas kājnieku mīnas.

18:02 Drošības dienests noskaidrojis vēl vienu Krievijas okupantu, kurš iesaistīts civiliedzīvotāju slaktiņos Kijevas apgabala okupācijas laikā.

Kā informēja SBU preses centrs, uzbrucējs ir Krievijas bruņoto spēku Austrumu militārā apgabala 36.apvienotās ieroču armijas 37.atsevišķās motorizēto strēlnieku brigādes izlūku rotas komandieris virsleitnants Vadims Ovčiņņikovs.

Tika noskaidrots, ka viņa vienība bija tieši iesaistīta Bučanskas rajona Severinovkas, Motyžinas un Kopilovas ciematu sagrābšanā.

17:05 Ukrainai ir nepieciešami aptuveni 160 jaunākie iznīcinātāji, lai tai būtu spēcīgi gaisa spēki un dominētu debesīs.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zeļenskis intervijā RTP sacīja, ka solītajām 50-60 kaujas lidmašīnām, kuras tiks nodotas ekspluatācijā 2024.gada sākumā, jāpievieno vēl 100 iznīcinātāji.

"Kopā mums ir nepieciešami aptuveni 160 iznīcinātāji, lai būtu spēcīgi gaisa spēki, kas nedos Krievijai iespēju dominēt gaisa telpā," skaidroja Zelenskis.

16:00 Atsevišķu sabiedroto vilcināšanās militārajā palīdzībā Ukrainai ir bailes no Maskavas, nevis neuzticēšanās Kijivai. Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Oleksijs Daņilovs mudināja Berlīni nebaidīties un nodot Taurus raķetes Ukrainas armijai.

"Daži baidās sadusmot Krieviju, kas, mūsuprāt, ir absolūti nepareizi. Es gribu atgādināt, ka pirms kāda laika visi baidījās no Hitlera, un kā tas beidzās, ir zināms," intervijā Welt sacīja NSDC sekretārs. .

Vienlaikus viņš norādīja, ka cēlonis ir tieši Vācijas politiķu bailes.

14.55. Ukrainas pretuzbrukuma kritiķiem vajadzētu aizvērties, ceturtdien Eiropas Savienības (ES) ārlietu ministru sanāksmes gaitā sacīja Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba.

"Pretuzbrukuma lēnās gaitas kritizēšana ir līdzvērtīga spļāvienam sejā Ukrainas karavīriem, kas katru dienu ziedo savu dzīvību," Toledo, Spānijā, ministru sanāksmes kuluāros sacīja Kuleba.

"Es ieteiktu visiem kritiķiem aizvērties, atbraukt uz Ukrainu un pašiem pamēģināt atbrīvot vienu kvadrātcentimetru," mudināja ministrs.

13.55. Dronu uzbrukums Krievijas militārajām transportlidmašīnām Pleskavas lidostā nav mainījis apdraudējuma ainu uz Igaunijas robežas ar Krieviju, ceturtdien paziņoja Igaunijas iekšlietu ministrs Lauri Lēnemetss.

Preses konferencē pēc valdības sēdes viņš teica, ka daudzi Krievijas propagandisti izmantojuši dronu uzbrukumu kā iespēju norādīt uz Igaunijas tuvumu un apgalvot, ka uzbrukums nācis no Baltijas valstīm.

Lēnemetss uzsvēra, ka propagandistu mērķis ir atbalstīt viņu pašu radīto naratīvu, ka Baltijas valstis vēlas uzbrukt Krievijai.

"Šos apgalvojumus nevajadzētu uzklausīt un izplatīt, jo tie kalpo Krievijas interesēm," piebilda Lēnemetss.

12.50. Portāls pravda.com.ua. vēsta, ka Ķīnas un Lielbritānijas ārlietu ministru tikšanās laikā Pekinā tika apspriesti dažādi globāli svarīgi jautājumi. Lielbritānijas ministrs kolēģim pauda savu nostāju galvenajās ģeopolitiskajās aktualitātēs, tostarp par karu Ukrainā, situāciju Ziemeļkorejā un kodolieročiem.

12.29. Brjanskas apgabala gubernators Aleksandrs Bogomazs apgalvo, ka debesīs virs Brjanskas pilsētas esot notriekti trīs bezpilota lidaparāti, ziņo pravda.com.ua.

11.00. Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba ieradies vizītē Spānijā, ziņo pravda.com.ua.

09.35. Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs tuvākajā laikā tiks atcelts no amata, un par viņa pēcteci varētu kļūt pašreizējais Valsts īpašumu fonda vadītājs Rustems Umerovs, vēsta avoti. Parlaments Rezņokova atcelšanu varētu izskatīt jau nākamnedēļ. Avoti stāsta, ka Rezņikovs varētu tikt iecelts par Ukrainas vēstnieku Lielbritānijā.

08.46. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtdienas rītam sasnieguši 263 020 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 610 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 4436 tankus, 8604 bruņutransportierus, 5507 lielgabalus, 734 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 500 zenītartilērijas iekārtas, 315 lidmašīnas, 316 helikopterus, 4417 bezpilota lidaparātus, 1445 spārnotās raķetes, 18 kuģus un ātrlaivas, 7976 automobiļus un autocisternas, kā arī 830 specializētās tehnikas vienības.

08.10. Krievu brīvprātīgo korpuss (RDK) paziņojis par veiksmīgu operāciju Kurskas apgabalā, kas kopīgi ar Ukrainas Drošības dienestu veikta svētdien, 27.augustā.

"Bez traucējumiem atkal pārejot cauro [Krievijas] robežu naktī uz 27.augustu mēs devām lidrobotu triecienu militārajam objektam - aerodromam ar Putina maitasputniem," teikts RDK paziņojumā. "Iznīcināti visi mērķi."

07.09. Krievija risina slepenas un aktīvas sarunas ar Ziemeļkoreju, lai iegādātos munīciju karam Ukrainā, trešdien paziņoja Baltā nama administrācija.

04.41. Slavenās Ukrainas paukotājas Olgas Harlanas personīgā bārbija ir pārdota izsolē par 10 400 ASV dolāriem (9511 eiro), liecina interneta izsoļu vietnes "eBay" dati. No lelles pārdošanas iegūtie līdzekļi tiks nosūtīti klīnikai, kas veic Ukrainas Bruņoto spēku karavīru rehabilitāciju. Šī klīnika atrodas Volīnijas apgabalā.

02.52. Krievija trešdien uzlika veto ANO rezolūcijas projektam par sankciju pagarināšanu militārās huntas pārvaldītajā Mali, kas ir kļuvusi par Krievijas algotņu grupējuma "Vagner" tuvu partneri.

01.20. Krievijas un tās okupētās Krimas teritorija šogad tikusi pakļauta vairāk nekā 190 dronu uzbrukumiem, ziņoja britu raidsabiedrība BBC, atsaucoties uz apkopotām Krievijas mediju ziņām par šādiem triecieniem. Maskava vairākkārt ir apsūdzējusi Ukrainu par dronu triecienu organizēšanu pēdējo mēnešu gaitā.

00.10. Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns paziņojis, ka vienīgā iespēja izbeigt karu Ukrainā ir Donalda Trampa atgriešanās ASV prezidenta amatā.

Intervijā bijušajam televīzijas kanāla "Fox News" politikas komentētājam un raidījumu vadītājam Takeram Karlsonam, kas trešdien publicēta viņa lapā sociālās saziņas vietnē X, Orbāns atzinīgi novērtējis Trampa īstenoto ārpolitiku, nosodot pašreizējā prezidenta Džo Baidena pieeju Krievijas uzsāktajam karam pret Ukrainu.

Viņš izteicies, ka jebkādi apgalvojumi par Ukrainas iespējamo uzvaru karā pret Krieviju esot meli. "Krievi ir daudz stiprāki, skaita ziņā daudz pārāki nekā ukraiņi," uzsvēris Ungārijas premjer. "Aiciniet Trampu atpakaļ! (..) Tramps ir vīrs, kas spēj glābt Rietumu pasauli."

Svarīgākais